Tarpon op de vlieg

Tarpon op de vlieg - door Ross Dik

12 November 2009,  Romano beach, Zuidwest Florida

Er staan drie vliegvissers op een rij op een zandbank nabij Romano beach. Het water komt op en giert over de bank de verderop gelegen kreek in. We vangen alle drie geregeld vis, niet groot maar volop actie van met name Ladyfish, Jacks, Mackerels en af en toe Snook, die jacht maken op de scholen aasvis die door de stroming tegen de zandbank worden aangedrukt.

 

De mannen naast me zijn hier voor het eerst en vermaken zich kostelijk met de kleine, maar o zo sterke vissen. De slanke Ladyfish springt regelmatig boven de golven uit. Zelfs de kleinste Jack levert nog een felle strijd en weet van geen ophouden. Ook de wonderschone Snook met de dikke zwarte zijlijn op het zilveren lichaam, probeert al kopschuddend zich boven water van de vlieg te ontdoen.

Dan volgt de zoveelste tik op mijn hengel en voor ik kan zeggen dat dit wel eens een grotere vis zou kunnen zijn, spat het water uiteen en weerkaatst het zonlicht op de grote zilveren schubben van een mooie Tarpon. Instinctief wijs ik de hengel naar de vis toe om de klap van de sprong op te vangen. ‘Je hebt hem, je hebt hem!’, schreeuwen de mannen, die het spektakel van dichtbij kunnen volgen.

Echter uit ervaring weet ik dat het haken van een Tarpon zeker geen garantie is voor het ook daadwerkelijk landen van deze geweldige sportvis en tijdens de dril speelt voortdurend de angst om de vis alsnog te verspelen. Na diverse sprongen en mooie runs lijkt de vis het op te geven. Ik besluit de vis te “beachen” zodat er nog rek in de lijn blijft om een eventuele nieuwe vluchtpoging op te kunnen vangen.

 

Het strand is echter te ver weg en de zandbank is inmiddels zover ondergelopen dat ook dit geen optie is. Het komt aan op teamwork. Ik vraag Eric om de vis bij de staart te pakken en druk hem op het hart in geen geval de leader aan te raken. De eerste poging mislukt en de vis springt wederom het water uit.

Na wat geworstel in het ondiepe water slagen we er gezamenlijk in de vis te landen, waarna een korte fotosessie volgt en de vis langs de hengel wordt gemeten. De vermoeide vis wordt na een poosje op adem te zijn gekomen weer aan het warme water van de golf van Mexico teruggegeven. Later blijkt de vis een nieuw persoonlijk record te zijn. 1,02 Meter zilver geweld aan een #8, dat zal ik niet snel vergeten.

Megalops Atlanticus, Silver King of Tarpon, een dinosaurus die al miljoenen jaren min of meer onveranderd is gebleven. Een evolutionair kunstwerk en een zeer gewilde sportvis die regelmatig gesignaleerd en gevangen wordt in de wateren rond “The Ten Thousand Islands” aan de zuidwest kust van Florida, waar ik regelmatig vis.

De echt grote Tarpons, vissen tot zo’n 200 pond worden hier bijna uitsluitend met dood aas gevangen. Ladyfish of Catfish is het ideale aas voor deze visserij. Zelf ben ik een verwoed vliegvisser en aan mijn lijn hangt steevast een chartreuse/witte Clouser Minnow waarmee ik hier door de jaren heen al vele soorten roofvis heb gevangen en dus ook diverse ‘baby’ Tarpons.

 

Van belang is wel dat gevist wordt met een voorslag van tenminste 40 pond fluoro; dit in verband met het doorschuren van de lijn op de ruwe bek van de Tarpon. Hetzelfde geldt voor de Snook die in no-time een te dunne leader kan doorschuren.

Hoewel we in ‘het wild’ met enige regelmaat Tarpon zien rollen en ook haken, maak je de meeste kans om Tarpon te vangen in de nabijheid van door mensenhanden gemaakte obstakels. Havens, brugpeilers en steigers zijn een goed uitgangspunt om Tarpon te ontmoeten.

Vooral in het donker zijn de vissen minder schuw en zeer bereid je vlieg te nemen. Je kunt je voorstellen dat het niet eenvoudig is om in het donker bij obstakels en bijvoorbeeld vanuit een kayak (zie “kayak vissen in Florida”) een Tarpon te landen. Maar als je er ondanks alle hindernissen in slaagt een vis in handen te krijgen, word je beloond met zilver…..

Bow for The Silver King

Voor meer informatie: www.floridafishingadventures.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK