‘t Is groen en hij bindt vliegen… Caddis
Door Henk Huising, fotografie: Jelle Westerhuis
Ditmaal in de bindserie een Caddis-vlieg. Caddisvliegen zijn in Europa misschien wel beter bekend onder de naam Sedges en in Nederland als Schietmotten. Allemaal namen voor hetzelfde insect dus. Om iets preciezer te zijn: vandaag willen we graag een CDC and Elk gaan binden, maar gek genoeg zonder de CDC.
Waarom? Omdat niet iedere vliegbinder -en dat geldt vooral vaak voor beginnende binders- over CDC beschikt, dan wel over een klem en/of over de techniek om met CDC een dubbing te maken. En omdat we het graag eenvoudig houden dus een vlieg zonder de CDC. In plaats daarvan gebruiken we hier een grove dubbing. Of het qua vangkracht echt uitmaakt mag ieder voor zichzelf bepalen, maar over het algemeen doet deze vlieg, zoals vrijwel iedere sedge, het prima op zowel stromend als stilstaand water. En dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat sedges in vele varianten, overal ter wereld, in grote hoeveelheden voorkomen en dus altijd door de vissen als iets eetbaars wordt gezien.
De CDC en Elk is een vlieg die door de bekende binder Hans Weilenmann bekend is geworden. Wil je graag weten hoe hij deze vlieg bindt dan levert even googelen een boel informatie; van geschreven bindpatronen tot video-instructiefilmpjes. De vlieg is weer een afgeleide van de vlieg, die in de 50er jaren door de inmiddels overleden vliegbinder Al Troth werd bedacht, de Elk hair caddis!
Materialen:
- Haak: Droge vlieghaak #12
- Binddraad: Zwart
- Body: Grove dubbing, kleur naar keuze maar bij voorkeur een natuurlijke kleur
- Vleugel: Elk
Stap 01. Wanneer je de haak in de klem hebt gezet en de binddraad hebt opgezet, maak je vlak voor de haakbocht een dubbinglus.
Stap 02. Zet op een draad een klein beetje dubbing…
… en zorg ervoor dat je de binddraad naar voren hebt gebracht.
Stap 03. Pak het uiteinde van je lus met een dubbingtwister of hackleplier vast en draai de lus rustig aan zodat de dubbing een nette dubbingstring vormt.
Stap 04. Wikkel vervolgens met de dubbing een nette body.
Stap 05. Zet de dubbing vast met je binddraad en kam de dubbing uit met een dubbingbrush of een stukje velcro, zodat je een grove body krijgt.
Stap 06. Selecteer vervolgens een plukje Elk-haar, spreid dit een beetje, verwijder het onderhaar, stop het in de hairstacker om de punten gelijk te krijgen, knip het op de gewenste lengte en bind het haar in als vleugel.
Stap 07. Vervolgens afbinden met behulp van een paar halve steken of whipfinisher.
Stap 08. Doe wat lak op je dubbingnaald (naald in de lak dopen mag natuurlijk ook, maar werkt minder secuur)…
… en lak de knoop netjes af.
En je vlieg is weer klaar voor onder water of in dit geval, óp het water!
Wederom een eenvoudig te binden vlieg die het in alle omstandigheden altijd wel goed doet, hoewel dit soort vliegen het over het algemeen erg goed doet tijdens de invallende schemering. Vooral wanneer je dit soort vliegen langs het kantje laat “skaten” kan soms dodelijk zijn! Heel veel plezier met binden en tot de volgende week.
Henk
PS Hele fijne Kerstdagen!