Summer time is spinnerbait time (deel 6)

Summer time is spinnerbait time (deel 6)  

Door Berthil Bos

Oké, de eerste worp is geplaatst en we starten met het terugvissen en voelen het spinnerblad draaien. Als je hem ook nog visueel kan volgen gaat alles perfect. Af en toe voel je hem tegen de planten aaien en dat maakt de spinnerbait alleen maar attractiever. Hij gaat hierdoor steeds meer opvallen. 

Af en toe blijft het hier niet bij en krijg je een echte aanbeet van het fonteinkruid en laat dit het aasje niet meer los. Nu zie je vaak dat men gaat trekken en rukken om de boel los te krijgen en dat is nu precies wat je niet moet doen. Door deze poging gaat de spinnerbait van zijn recht stand af en pakt nu alsmaar meer groen.


Grote spinnerbait niet alleen grote snoek.


Eigenlijk moet je bij deze wat grove visserij de spinnerbait met fluwelen handschoenen terug vissen. Het kunstaas moet mooi rechtop in balans zijn weg door de planten vinden. Blijf je onverhoopt toch vastzitten draai dan gewoon door, met de hengeltop richting spinnerbait. De slip moet je natuurlijk goed vastzetten en niet alleen daarvoor.

Als je dit op een rustige manier doet zal je zien dat negen van de tien keer de spinnerbait loskomt en zijn weg vervolgt. Heb je de slip te los staan dan draai je voor Jan met die korte achternaam, omdat hij weleens behoorlijk vast kan zitten.


De bovenkant van de bek is erg hard bij de snoek.


Maar ook bij een aanbeet moet je behoorlijk veel kracht kunnen zetten, aangezien de haken bij de grotere soorten spinnerbaits meestal wat grover zijn. Ze staan ook nog eens naar boven gericht precies waar de bek bezaaid is met harde tandjes.

Na de aanslag direct de slip iets minder strak zetten, maar ook weer niet teveel, omdat jij het voor het zeggen moet hebben in het oerwoud. De kans is ook groot dat de vis zich vastzwemt in de planten. Raak dan niet paniek, maar verhoog de druk op de hengel en wacht totdat de snoek zichzelf bevrijdt.

Ga niet sjorren en trekken, want dan is de kans groot dat je de spinnerbait uit de bek van de vis trekt. Krijg je hem niet uit de planten, vaar er dan rustig naartoe en ga met beleid de druk verhogen vanaf een andere kant.

Je ziet dat dit allemaal schreeuwt om grof materiaal en dat is bij het drillen als je eenmaal in open water bent een ding wat extra aandacht vraagt van de roofvisser. Omdat de hengel vrij stug moet zijn, de lijn wat extra diametertjes moet hebben en ook nog eens dat er gevist wordt met een relatief stijf en zwaar kunstaas, is het drillen bepaald geen sinecure en moet je constant anticiperen op de vluchtpogingen.

De hengel, lijn en kunstaas moet een verlengde van je arm zijn en je hersens moeten steeds een stapje vooruit denken.


Een stugge jerkbaitstok vereist veel aandacht tijdens de dril.


Als over niet te lange tijd de planten beginnen met het rottingsproces, wordt dit allemaal gemakkelijker en ook zullen er in de plantenbedden steeds meer openplekken te zien zijn.

Je zult dan wat vaker wat plantenrestjes op je spinnerbait aantreffen, maar het drillen gaat dan een stuk beter, omdat het groen zacht geworden is. Met het 'gewone' kunstaas is het nog een crime om dit gedeelte van het water te bevissen, terwijl het vergaan van planten wel veel witvis aantrekt en dan natuurlijk ook Mister Green.

Juist in die tijd mag ik graag tussen de planten vissen, omdat door de omslag in temperatuur ook de grote formaten hier nu heel graag mogen vertoeven. Kom je bijvoorbeeld grote velden pompenbladen tegen, schroom je dan niet om nu over deze velden heen te werpen en dan er gewoon doorheen te vissen.

Zodra er meer ruimte komt in de plantenwereld kunnen ook weer andere kunstaasjes aan de speld gehangen worden, al is en blijft de spinnerbait voor mij een topper tot diep in de herfst, die omdat er niet zoveel mee gevist wordt ook nog eens dressuur doorbrekend is.
Veel succes.    
 

ANDEREN LAZEN OOK