Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 9)

Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 9)

Door: Ron Smits

Bovendien is het net of Jan in zijn boeken gewoon aan het vertellen is, hij kan fantastisch afdwalen naar zijn visavonturen. Nog belangrijker is de kritische blik van Jan op het vissen en op het materiaal.

Je moet er als sportvisser tegen bestand zijn over wat hij schrijft. Durf eens kritisch te zijn naar uzelf. Als u open staat voor zijn kritische blik, gaan uw prestaties op het gebied van sportvissen er zeker op vooruit. Sportvissers zijn over het algemeen heel eigenwijze mensen, denken dat ze alles over het sportvissen weten.

Jan schreef letterlijk: als ik sommige beginnende, maar ook ervaren sportvissers met kunstaas bezig zie is het net of deze een gaatje in de muur willen boren met een blokschaaf. Hengel, molen, lijn en last but not least het kunstaasje worden helemaal verkeerd gebruikt. Bijvoorbeeld: een diep duikende plug op nog geen halve meter water, vissen met een spinner op snoek en de spinner als een sneltrein binnen draaien. Een spinner op snoek moet juist langzaam binnen gedraaid worden.


Grootmeester Jan Schreiner.

Het is dan ook niet vreemd dat deze visser niets vangt. Erger nog deze sportvisser geeft de schuld aan het spinnertje of het weer of er zit helemaal niks. Een ander voorbeeld is: wat doen de meeste vissers als een volger achter het kunstaas ziet? De meeste gaan langzamer draaien omdat de vis dan meer tijd krijgt om toe te slaan.

Maar welk aasvisje gaat langzamer zwemmen als hij achtervolgt wordt door een zeeforel, die zijn zinnen heeft gezet op hem of haar? Wat zou u zelf doen? Langzamer lopen of juist wat harder lopen, zeg maar weg rennen van het gevaar? Een juiste reactie kan zijn: Stoppen met draaien, zodat het kunstaas zinkt en uit het gezichtsveld van de forel verdwijnt.

Dit kan uiteraard alleen met zinkende pluggen, drijvende pluggen komen omhoog en dienen dus wat sneller gevist te worden om weg te duiken naar de bodem. Of een rukje naar links of rechts uiteraard of even versnellen.

Bekijk het eens door de ogen van de zeeforel. Een blinkend iets trekt aan zijn aandacht voorbij. Voor de zeeforel is dit normaal: alles wat beweegt leeft immers en is geschikt voor consumptie, vooropgesteld dat de afmetingen kloppen. Dat er levensloze blikken of plastic dingen met glitters en wat al niet meer, voorzien van gevaarlijke haken, door het water worden getrokken en schijnbaar tot leven worden gewekt, komt absoluut niet in de gedachte van de zeeforel op. Hij is een roofvis en zijn instinct laat hem alleen maar automatisch handelen.

 
Een levend stuk “blik” werd deze zeeforel door zijn instinct fataal

De zeeforel spant zich bijna vanzelf en als een pijl uit de boog schiet hij op zijn prooi af. De zeeforel werd ernstig geprikkeld (instinctief, dit instinct heeft niets te maken of de vis nu wel of geen honger heeft). Echter, nu ging het anders dan anders en hangt hij aan stuk blik, voorzien van een scherpe haak, i.p.v. een lekker maaltje te hebben verschalkt.

De kunst is dus om de zeeforel te prikkelen tot aanbijten, zelfs als deze helemaal geen honger heeft. Wat exact hetgeen is waardoor deze vis geprikkeld wordt is op dit moment niet met 100% zekerheid bekend. Het kan zijn dat het geluid van het stromende water langs de plug deze prikkel veroorzaakt, maar ook de drukgolven kunnen deze prikkel veroorzaken (deze worden opgevangen door de zijlijnen van de vis: deze zijlijnen vangen de drukverschillen op).

Het is dus heel belangrijk om stil te zijn aan de waterkant. Het neerkomen van het kunstaas in het water kan een springend/vluchtend visje imiteren. Als de vis, die 50 m verderop zwemt aangetrokken is, kan hij binnen 4 seconden uw kunstaasje gevonden hebben. Een zeeforel die slechts 25 m verderop zwemt kan binnen 2 seconde uw kunstaasje belagen. Heeft u het geluk dat u binnen een straal van een meter uw kunstaas bij een zeeforel werpt, dan heeft de zeeforel al toegeslagen voor u de beugel terug geklapt heeft.