Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken (deel 3)

Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken (deel 3)

Door : Ron Smits

Een aantal jaren geleden ging ik enkel en alleen naar Denemarken om ’s nachts op de gul te vissen. Vele prachtige nachten zijn mij bij gebleven.

Niet alleen vanwege de goede vangsten, maar ook omdat ’s nachts bijvoorbeeld een vos op nog geen 20 meter bij mij vandaan, mij nauwlettend in de gaten hield, of er nog iets te eten was. “Gezellige” waterratjes die naar het licht van mijn lamp kwamen. Reeën, fazanten, af en toe vossen, hazen en konijnen die wij onderweg tegenkwamen.

 
Prachtig, helaas kun je het vangen van vis wel vergeten.

Overdag prachtige (soms grote) roofvogels en zelfs een zeehond opeen grote steen niet verder dan 15 meter bij ons vandaan uit rustte. Helaas was de vangst die dag heel slecht en waren wij gedwongen om op een andere stek te vissen. Bruinvissen die voorbij trekken……..Reeën en fazanten in de achtertuin van ons vakantie huisje.

In de vissers haven van noordelijkste plaatsje Lohals op het eiland Langeland zat zelfs een witte visotter op een “vlotje” ca. 5 meter uit de kant, die zich door omstanders uitgebreid liet fotograferen, voordat hij de veilige kant (met talloze veilige schuilplaatsen) opzocht. U moet dit zelf ervaren.

Het weer is vaak onvoorspelbaar in het voorjaar: soms schijnt de zon en is het weer prachtig, terwijl u de volgende dag verrast kunt worden door een helse sneeuwstorm, waar u echt geen hand meer voor de ogen ziet. Prachtig dit natuurgeweld. De Denen zelf zeggen dat de 4 jaargetijden soms in een paar dagen in het voorjaar voorbij trekken. U bent dus gewaarschuwd.


Zeg nou zelf dit is toch een prachtig plaatje: de steile kusten, strand, bomen, stenen en water.

Het zeeforellen bestand is goed, maar dit houdt niet automatisch in dat iedereen daar zeeforel kan vangen. Jawel, er wordt heel veel over de zeeforel geschreven, maar veelal is de informatie een kopie van voorgaande jaren. Nieuwe artikelen en/of informatie zijn schaars. Dat is jammer, want het is een visserij, die helaas niet voor iedereen is weggelegd, als je niet over de juiste informatie beschikt of niet de ervaring hebt.

Het vereist veel kennis van zaken over de zeeforel, waar hij zich voornamelijk ophoudt. Windrichting, windkracht, temperatuur, temperatuur van het water in de diverse lagen, zoutgehalte, periode en last but not least stekken, kennis en ervaring zijn van dusdanig belang dat dit vaak het verschil uitmaakt van wel of niet vangen.

Vergeet ook niet het doorzettingsvermogen en ook zeker niet het noodzakelijke vertrouwen in uzelf, het kunstaas en uw hengel. Kort samengevat: ook de sportvisser moet investeren in heel veel tijd om een goede kans te maken om regelmatig zeeforel te vangen. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens geluk dat we ingooien en direct een zeeforel haken, of dat we in een school zeeforellen terecht komen.

Maar geloof me dit zijn echt uitzonderingen. Investeren in het zoveel mogelijk kennis vergaren over de zeeforel en zijn leef gewoonten, drijfveer etc. Vele uren doorbrengen aan het viswater en niet alleen om te vissen, maar geef uw ogen eens bijzonder goed de kost om te zien wat er in uw nabije omgeving in, op, maar ook (uiteraard) onder water gebeurt. U moet als het ware een zesde zintuig ontwikkelen door de zeeforel te begrijpen waarom en wanneer hij zich op bepaalde plekken ophoudt.

Als u dit goed begrijpt en de zeeforel regelmatig een stap voor kunt zijn, zult u naar alle waarschijnlijkheid een goed en succesvol zeeforellen visser zijn. Verder moet u vanzelfsprekend het water kunnen “lezen”: waar zijn de zwinnen, waar zijn de muien, waar kan ik de diepere plekken vinden in de buurt van een strekdam (de zogenaamde “neren”).

Waar bevindt zich het voedsel voor de zeeforel waarom juist daar? Waarop azen de zeeforellen in een bepaalde periode? Een simpel paaltje in het water betekent vaak een iets dieper gedeelte rondom het paaltje (veroorzaakt door stroming en/of golven), waar garnaaltjes, kleine prooivisjes zich ophouden. Ook de zeeforel weet dat en kan hier komen azen.

De meeste gevangen zeeforel is tussen de 1 – 2 kg, maar er is zeker kans op vissen van 3 – 5 kg. Deze worden als meer normaal beschouwd. Er worden echter ook zeeforellen van 5 – 9 kg gevangen. Heel af en toe wordt een zeeforel van meer dan 10 kg gevangen.

In het voorjaar (maart t/m mei) worden er niet alleen zeeforellen gevangen, maar ook regenboog forellen van 1 – 3 kg. De regenboog forel staat bekend als een heel goede vechter en daardoor een prachtige sportvis. De regenboogforel die het zoute water opzoekt wordt steelhead genoemd. Razendsnel zwemt hij naar u toe om even later weer snel de vinnen te nemen, richting zee. Altijd even onvoorspelbaar.

De slip, draad, hengel en vooral de zenuwen van de sportvisser worden ernstig op de proef gesteld. Net als de zeeforel en zalm springt deze ook boven het water uit. Deze vis onderscheidt zich door de bredere rug en de stippen die ook in de staart en vinnen zichtbaar zijn. Samengevat een zeer begeerde sportvis.

Binnenkort deel 4 en kijk hier voor deel 1 en deel 2