Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Belangrijke wetenschappen.

Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Belangrijke wetenschappen (deel 12)

Door: Ron Smits

De wet van Archimedes: een ander reken voorbeeld: Neemt men een ijzeren kunstaasje van 11,3 gram dan verplaatst deze 1.64 gram water. Het volume van het kunstaasje is 1.64 cm³. M.a.w. het ijzeren kunstaasje weegt onder water slechts 11,3 – 1,64 gram = 9,66 gram.

Neemt men nu een kunstaasje van kunststof van 11,3 gram, dan zal dit kunstaasje een opwaartse kracht ondervinden van ongeveer 3 gram, veelal wordt het kunststof kunstaasje verzwaard. Het volume van het kunstaasje vervaardigd uit kunststof is groter dan van een kunstaasje vervaardigd van ijzer.

Ons kunstaasje weegt nu slechts 11,3 – 3 = 8,3 gram (onder water). Dit verschil wordt in zeewater groter omdat de soortelijke massa van zeewater groter is dan 1000 kg/m³. M.a.w. het gewicht van het verplaatste water is groter en dus ook de opwaartse kracht van het kunstaasje.



Uit het bovenstaande blijkt dat het materiaal waaruit het kunstaas is gemaakt heel belangrijk is. U kunt heerlijk spelen met de grootte en het gewicht van het kunstaas. Boven water (belangrijk is het werpgewicht en de vorm van het kunstaas), maar ook onder water (ook hier is de vorm, het gewicht onder water en de grootte van het kunstaas belangrijk voor de actie: snel zinkend of juist langzaam zinkend).

Een bal lood met een volume van 1 liter heeft exact dezelfde opwaartse kracht als een bal van kunststof van ook een liter. De opwaartse kracht bij een kunststof bal heeft verhoudingsgewijs veel meer  invloed op het gewicht onder water dan bij lood. De bal van lood hoeft u niet onder te duwen, deze zinkt vanzelf.

Een kunstaasje van kunststof met een gewicht van 22 gram weegt onder water ca. 16 gram, hetgeen overeenkomt met een kunstaasje van lood met een gewicht van net geen 18 gram. Met andere woorden een werpgewicht van 22 gram gooit (als we de weerstand vergeten) net zo ver als deze van lood of kunststof is vervaardigd.



Maar de beide kunstaasjes gedragen zich in het water totaal anders. Ook de grootte is verschillend. M.a.w. u kunt hiermee op diverse verschillende manieren mee vissen. Kunststof  kunstaasjes kunnen veel rustiger gevist worden, hetgeen zeker in de winter maar ook in de vroege lente een groot voordeel kan zijn. U kunt dus dieper of juist ondieper vissen met hetzelfde werpgewicht door de goede materiaalsoort te kiezen. Koper heeft een soortelijke massa van 8900 kg/m³ Koper is dus zwaarder dan ijzer, maar lichter dan lood.

Wat is het voordeel van deze wetenschap? Als u een werphengel heeft met een ideaal werpgewicht van bijvoorbeeld 18 gram, kunt door de keuze van het materiaal van het kunstaas bepalen hoe snel het aas naar de bodem zakt. Let wel op: ook de dikte van de draad speelt een rol. Probeer maar eens een loodje van 10 gram aan een lijn van 0,50 mm op een diepte van 100 m waar het heel zwak stroomt, de bodem te laten raken.

Dit lukt niet. Door de stroomdruk op de lijn wordt deze meegevoerd en zeker zodra u geen lijn meer geeft komt het loodje los van de grond omdat de druk op de lijn te groot is. Maar ik denk dat het loodje nooit de grond zal raken.. Hetzelfde loodje aan een lijntje 100 keer dunner dan een spinnenrag zal de bodem wel halen.