Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken

Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken

Door Ron Smits

Met dank aan:  visit Denmark, visit Odense, Anders Hede, Gerhard Burock, Nicolai Perjesi, Bert Wiklund, Peter Steensen, Jan Winther voor het fotomateriaal.

 Inleiding
Zeeforellen vangen is niet vanzelfsprekend. Iedereen kan van horen zeggen op een juiste plaats gaan staan en een zeeforel vangen. Wat ik in dit artikel wil bereiken is dat de sportvisser zelf de juiste stek kan vinden waar de zeeforel zich ophoudt, met het goede materiaal om optimaal te kunnen vissen en dus genieten, goed kunstaas en last but not least de juiste presentatie van het kunstaas.

Volgens mij kan dit alleen als de sportvisser begrijpt waarom een zeeforel zich nu juist daar bevindt en niet 100 meter verder en waarom hij het kunstaas pakt. Om dit te begrijpen heb ik wat wetenschappelijke stellingen moeten toevoegen. Veel sportvissers vinden dit misschien een overbodige ballast. Ieder mag vinden wat hij of zij wil. We leven nu eenmaal in een vrij land.


Prachtige natuur van Denemarken.

Degene die echter de moeite neemt om deze taaie en saaie kost zich eigen te maken is niet meer afhankelijk van winkeliers, visgidsen en anderen, maar kan zijn of haar eigen plan trekken en zal vaak tot een succesvolle zeeforel visser uitgroeien. Succesvol vissen doe je nu eenmaal niet alleen met hengel materiaal, maar ook met je verstand en gevoel.

Als we de factoren voor het vangen van zeeforel onder verdelen in procenten komen we volgens mij tot de volgende vaststelling: De juiste plaats bepaling: 60%. De juiste presentatie van het kunstaas: 30%. Het juiste kunstaas (kleur, vorm etc.): 10%. Hierover kunnen we nog eindeloos discussiëren, of het een paar procentjes meer of minder zijn.

U kunt met het allerbeste materiaal en de beste methoden, met het allerbeste aas op een plaats vissen waar absoluut geen vis zit, nu eenmaal geen vis vangen. Andersom wel. Ik heb oude Denen met een bezemsteel en daaraan een vislijntje gemonteerd, voorzien van haak en pieren op een goede stek platvis zien vangen. Na het lezen van dit artikel is men in staat om op de vraag waarom ….., het juiste antwoord te geven.

Ik wil echter benadrukken dat mijn artikel NIET de enige juiste waarheid is. Het is slechts een van de vele waarheden.Ook qua materiaal ben ik behoorlijk kritisch. Ik begrijp nog steeds niet dat de juiste gegevens die bij een hengel, molen of draad horen, niet vermeld kunnen worden. Nog steeds proberen de winkeliers wonderhengels, die alles kunnen, te verkopen.


Zeeforel voor vele geen makkelijke klus om te vangen.

Dit kan ook weer tot discussie leiden, vandaar dat ik merken zoveel mogelijk heb proberen achterwege te laten. Jammer want sommige merken hebben op bepaalde vlakken baanbrekend onderzoek verricht en hebben op bepaalde punten, zoals opwindmechanisme van gevlochten draad, zeer goede slip, eenvoudig onderhoud aan de molen, etc. erg goed materiaal op de markt gebracht. Het is zondermeer een feit dat sportvissers lichter en nog lichter materiaal willen hebben. De hengelsport leveranciers hebben hierop ingespeeld. Dat dit veelal leidt tot kwaliteit verlies was op dat moment minder belangrijk.

Enkele voorbeelden:
Dure molens van gerenommeerde merken vervaardigd uit één of meerdere plastic onderdelen. In het begin zijn deze kunststof onderdelen buigzaam (taai) en kunnen wel tegen een stootje, maar onder invloed van UV straling, verwijderen de weekmakers geleidelijk uit het kunststof en wordt het kunststof harder en daardoor gaan ze gemakkelijker stuk (bijvoorbeeld stoten tegen een steen) en dat kost u uw visdag of zelfs visvakantie.

De weekmakers houden o.a. plastic heel soepel. Na verloop van tijd wordt het plastic harder en hierdoor breekbaar. Denk maar aan de kunststof meubels in uw tuin. Na verloop van tijd breken ze vrij gemakkelijk. Dure molens van een gerenommeerd merk met een beugel, die niet uit één geheel is gemaakt.


Prachtige Hunnebed op Langeland.

Hierdoor moet je de lijn zelf (net als bij een pick – up) achter de lijn geleider doen.  Dure molens met een verkeerde overbrenging zodat de molen voor de visserij, waarvoor deze bedoeld is, ongeschikt is. Hengels vervaardigt uit een zo hoog mogelijk carbongehalte wat ze zeer broos heeft gemaakt. Dure hengels met totaal verkeerde informatie m.b.t. het werpgewicht.

Gevlochten lijnen waarop niet de juiste diameter staat vermeld. Ik kan nog even doorgaan, maar na het lezen van dit artikel bent u in staat om het koren van het kaf te scheiden. U kunt o.a. informatie vinden over het materiaal, watertemperatuur, voedsel, windrichting, aaspresentatie, leefgebied van de zeeforel en de 4 jaargetijden.

Ik wens u na het lezen van deze artikelen veel zeeforel en bovenal een geweldige visvakantie toe.  De zeeforel wordt wel de vis van de 1000 worpen genoemd. Ik ben er van overtuigd dat, u na het lezen van dit artikel, er geen 1000 nodig heeft.

Binnenkort deel 2