Succesvol Reservoirvissen
Door Arjan Maat
Het vinden van de vis
Over het algemeen kunnen we stellen dat de vis te vinden is daar waar de wind wat kabbeltjes op het water maakt. Of er, en dat is zeker in de zomer, kouder water te vinden is, of dat je ze in een groepje gewoon met hun rug af en toe door het wateroppervlak ziet snijden.
Dat zelfs dat voor een aantal vliegvissers onopgemerkt voorbij gaat, bleek vorig jaar eens te meer. Vorig jaar in de herfst waren we met een klein groepje op Freux in de belly boot aan het vissen en kwam er plots een groepje mooie vissen boven. Bas en ik keken elkaar aan en wisten dat we ten opzichte van die groep vissen perfect lagen. Allebei maakten we twee valse worpen en fieuwwww… daar vloog onze vliegenlijn door de lucht nét NAAST het groepje forellen.
Ik stripte heel zachtjes mijn goudkop pheasant tail nimf binnen en binnen drie stripjes was het BANG! Tijdens mijn drill had Bas er ook al eentje aanhangen en ik lande mijn eerste 40-er en binnen 15 minuten volgde er voor ons allebei nog een mooi aantal.
Toen besloten we maar om die groep vissen over te laten en flipperden we weg, dit om ook de medereservoirgebruikers in een belly boot en forel te laten vangen, maar vreemd als het was, van de vissers die op 7 tot 15 meter van ons lagen, en toch regelmatig een kromme hengel hebben kunnen zien, was er niemand die ons oude plekkie innam. Of dat die andere vissers het niet gezien hadden, of misschien niet durfde, ik weet het niet, maar ik gok het eerste. Vis spotten is helaas niet iedereen gegeven.
Spot je een vis, werp hem dan aan, maar let wel: vaak krijg je maar één kans, dus werp de vis zo perfect mogelijk aan!
Zie je door de omstandigheden geen vis, ga dan terug naar de basis. Daar waar water binnenkomt in een reservoir is het meestal frisser dan het overige water en ook zeker zuurstofrijker, maak daar gebruik van. Vis die stukken systematisch af met een streamer. Sleur hem erdoorheen. De felste vissen knaller er vaak direct op. Daarnaast kunnen de diepere delen heel goed afgevist worden met een zinkende lijn met blob, booby of damsel. Door het gebruik van een zinkende lijn vind je altijd de zogenaamde spronglaag en dan vind je ook de vis.
Volgers
Met grote regelmaat zie ik vissers hun lijn al van het water opnemen en starten met werpen als de vliegenlijn bij het topoog is. Zelf hef ik op dat moment mijn hengel wel, maar probeer ik mijn vliegen met dezelfde snelheid als ik die binnen stripte, tot onder de kant door te vissen. Vaak volgen er nog forellen en komen die nog net op de laatste 5 cm van het wateroppervlak je vlieg knalhard vanuit de diepte nemen. Zeker als je met een lange leader van bijvoorbeeld 18ft (5.40 m) of langer vist, is dit belangrijk om te doen. Vis die laatste meters tot onder de kant of belly boot gewoon uit, dit levert meer vis op!
Niet heel groot, maar wel een mooi gevormde forel met volle vinnen, en… hij kwam van onder de kant!
Mijn laatste tip: zorg dat je altijd een schepnet bij je hebt, ook in de belly boot. Het maakt het landen van de vis zoveel makkelijker. Daarnaast kan je kapitale vangst sneller terug in het water (na de foto uiteraard), want dan kunnen we hem nog eens vangen.
Dit bedoelen we met een groot schepnet, of bedoelen we dit met een Trophy Trout, beide denk ik.
Mocht u deze mooie visdag inderdaad in de Ardenne hebben doorgebracht, dan kan ik me voorstellen dat je tegen een uur of 8 ’s avonds wel een beetje honger en dorst gekregen hebt. Pak dan snel in en rijd naar Houffalize, parkeer je auto snel op het marktplein en zorg dat je uiterlijk kwart voor 10 ’s avonds je auto dichtdraait en loop dan de weg terug zo je gekomen bent. Loop het pleintje af en links zit een echte Frituur waar je een overheerlijk frietje kunt eten.
Beslis dan wie er terug naar huis rijdt. Aan de overkant van de straat, op de andere hoek, zit namelijk een geweldig café. Bestel hier voor de niet-rijders eens een ‘La Chouffe’ van de tap… en jullie zullen direct begrijpen waarom ik in België ben gaan wonen, én… regelmatig in de Ardenne vis… gewoon om dit eens makkelijk te kunnen doen. Ik heb alleen niet altijd een BOB, dat is wel jammer.
Mannen! Put en Take is geen vies woord. Ook dit kan enorm genieten zijn zowel in Nederland als België. De laatste plekjes waar je moederziel alleen in de rivier kunt staan en waar per jaar misschien drie vissers komen, bestaan bijna niet meer en zijn zeker niet in één dag te bereiken. Reservoirvissen? ECH WEL!
Succes! Arjan Maat - www.pro-flyshop.com
Eerder verschenen: deel 1, deel 2 en deel 3.