Succesvol NKS vissen
door Daan Verbruggen
Met grote regelmaat krijg ik van mensen de vraag hoe het kan dat het vaak dezelfde mensen zijn die tijdens de NKS wedstrijden goed presteren, het zal vele van jullie misschien wel opgevallen zijn dat dit ook vaak echt het geval is.
Afgelopen seizoen wisten mijn maat Johan en ik de Eagle-Totalfishingcup te winnen (hoogst aantal punten over 8 NKS wedstrijden in 1 seizoen ) en ik wil jullie graag wat inzicht geven in wat wij er zoal voor gedaan hebben en wat er allemaal bij komt kijken.
Om te beginnen moet je jezelf een doel stellen, ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat wanneer je jezelf een doel oplegt je er automatisch naar toe zal willen werken. Dat wil niet zeggen dat als je dan geen doel hebt je beter niet aan de wedstrijden mee kunt doen want zelfs als je gewoon voor de fun meedoet is het alsnog mogelijk om leuk te presteren.
Echter voor een aantal vissers is het NKS vissen een topsport waarbij je alles uit de kast moet halen om te presteren en te blijven presteren. Ik ben één van die vissers die ongelooflijk fanatiek is en die er ook ontzettend veel voor doet, vaak kan ik de avond voor de wedstrijd al bijna niet slapen omdat er van alles door mijn hoofd gaat. Ook tijdens de wedstrijd ben ik helemaal met het vissen bezig en probeer ik altijd 2 stappen vooruit te denken wanneer het even tegenzit want vaak zit het tijdens de wedstrijd in de kleine details.
Het doel van afgelopen seizoen was om bij de eerste 3 te eindigen maar in mijn achterhoofd heb ik altijd de drang gehad om een keer het NKS cup te winnen en mijn gevoel zei dat het dit jaar wel eens kon gebeuren.
Het is de vissers momenteel toegestaan om de Zondag (was Maandag) voorafgaand aan de wedstrijd nog op het water te zijn, let wel op want ook als je er bijvoorbeeld Dinsdag op zou gaan maar niet aan het vissen bent kun je hiervoor gediskwalificeerd worden, je mag je in deze week dus gewoon echt niet op dat water bevinden.
Je kunt het voorvissen zo gek maken als je zelf wilt, sommige mensen gaan 1 keer voor vissen om een beetje te verkennen hoe het water eruit en weer anderen gaan helemaal niet voorvissen en kennen het water al. Ik ga echter altijd voorvissen en afgelopen seizoen is het zelfs zo geweest dat ik op enkele wateren meerdere malen te vinden was.
Zeker wanneer een water nieuw voor je is heb je tijdens de wedstrijd geen tijd om te zoeken naar plekken die voor de snoekbaars interessant zouden kunnen zijn. Afgelopen seizoen ben ik op sommige wateren wel 10 keer geweest vlak voor een wedstrijd. Je kunt je voorstellen dat dit ontzettend veel tijd kost, tijd die mijn maat bijvoorbeeld niet heeft maar aangezien je een team bent en ik wel in de gelegenheid ben om zoveel op het water te zijn komt het dus ook vaak voor dat ik er alleen op uit ga.
Tijdens het voorvissen let ik op heel veel dingen, zo hou ik bijvoorbeeld een logboek bij waarin ik weersomstandigheden, vangplaatsen, vangtijden, dieptes, (vers)aas en bijvoorbeeld grootte van de vis noteer. Je zult merken dat wanneer je dit netjes bijhoud je vangsten zullen stijgen wat niet betekent dat je dan altijd zult vangen maar het helpt zeker mee om ervoor te zorgen dat je met een goed vertrouwen het water opgaat.
Ook let ik vaak op tijdens het voorvissen waar andere mensen heen gaan, niet met het idee dat dit wel eens een goede stek zou kunnen zijn maar meer om te zorgen dat ik het dan liever ergens anders probeer om de grote drukte te vermijden.
Wanneer je een gps aan boord heb zorg er dan voor dat je niet 100 stekken vastlegt maar beperk jezelf tot hooguit tot een plek of 4-5 zodat je tijdens de wedstrijd echt gericht kan vissen. Tijdens het vele (voor)vissen is het mij wel opgevallen dat de snoekbaarzen soms ook een bepaald trekgedrag hebben of een route zwemmen, iets waar je je voordeel weer mee kan doen tijdens een wedstrijd.
Deze stekken worden natuurlijk zorgvuldig vastgelegd
Als ik dan tijdens het voorvissen al mijn informatie vergaart heb trek ik mijn plan en zal bijvoorbeeld de keuze van mijn soort en kleur kunstaas een stuk makkelijker zijn. Niet alleen de keuze van mijn kunstaas is belangrijk maar natuurlijk ook de stek waar ik ga beginnen en eindigen.
Nu is het ook nog eens zo dat je op sommige wateren heel goed met aas kunt vissen zoals bijvoorbeeld spiering, bliek of voorntjes. Ik maak dan ook een keuze of ik met aas of met kunstaas ga vissen of misschien wel een combinatie daarvan.
Een combinatie is heel goed mogelijk in verschillende vormen zo kun je bijvoorbeeld vertikalen met shads en er een spiering bij prikken of vertikalen en op de bijhengel een sleeploodje met een doodaasvisje. Ook kun je ervoor kiezen om met de pen te gaan vissen alleen is het bij mij dan zo dat als ik voor de pen kies ik ook echt alleen met de pen vis en niets anders doe.
Dit is puur en alleen vanwege de reden dat ik uit ervaring kan zeggen wanneer jij even niets vangt op de pen en je ziet de vertikaal vissers wel vangen je heel snel geneigd bent je shads weer te pakken. Tijdens de wedstrijd kost dit echt ontzettend veel tijd en dat is vaak niet wat je wilt.
Je zult begrijpen dat wanneer ik met de pen ga vissen ik wel zeker weet dat ze het hier ook echt op doen want anders kan het zijn dat je er helemaal naast zit. Over het algemeen worden vaak op natuurlijk aas de wat grotere vissen gevangen iets wat ik vaak weer meeneem in de keuze van mijn manier van vissen.
Altijd een keuze; kunstaas of…...
Ook wanneer ik voor kunstaas kies is het belangrijk dat ik weet hoe ik dit ga vissen. Je kunt het namelijk verticalen, diagonalen maar ook het werpend vissen heeft mij al meerder malen mooie vissen opgeleverd terwijl ik ze op andere manieren niet te pakken kon krijgen.
Wanneer de wind het toelaat kan het ook nog zeer succesvol zijn om te gaan driften met lange lijnen alleen moet je dan wel opletten dat je de ruimte heb en niet de andere deelnemers in de weg gaat zitten. Wanneer ik op een plek beland waar ik veel maar wel ondermaatse vis vang ben ik weg, mij ervaring leert mij dat er van zo een plek vaak heel weinig grote vissen komen. Alhoewel het heel verleidelijk is om te blijven is het vaak alleen maar zonde van de tijd en schiet je er vaak heel weinig mee op.
Buiten een flink portie doorzettingsvermogen zijn het allemaal dingen om aan te geven dat het nog best wel wat inhoudt om een succesvol NKS te vissen natuurlijk kun je het zo gek maken als jezelf wilt. Ik ben er afgelopen jaar heel erg mee bezig geweest en het heeft ongelooflijk veel energie en tijd gekost want je zult begrijpen dat je buiten het voorvissen ook nog eens rekening moet houden met de wedstrijddatums en de eventuele uitwijkdatums.
De groep mensen, het wedstrijdelement en de spanning het zijn natuurlijk allemaal leuke dingen, echter kleven er ook een aantal minpuntjes aan het wedstrijdvissen. Zoals gezegd kost het enorm veel tijd als je echt succesvol wilt zijn en moet je rekening houden met zo’n 18 datums op jaarbasis.
Daar komt nog bij dat wanneer ik ga vissen ik het liefst van s’morgens vroeg tot s’avonds laat op het water zit en dat ik zelf kan bepalen waar ik naartoe ga wanneer het op een stek even slecht is. Met een NKS wedstrijd ben je gebonden aan een parcours en dat is logisch maar je bent hierdoor wel heel beperkt in je mogelijkheden.
Natuurlijk aas….
Verder is het zo dat je al vrij vroeg van huis af bent en je vaak weer laat terugkomt alleen is de effectieve vistijd maar 6,5 uur op een dag waarbij je vaak 12 tot 13 uur onderweg bent iets waar ik mij op een gegeven moment erg aan stoorde.
Trots waren we zeker dit jaar en wellicht zit het er misschien nog een keer in deze keer neemt niemand ons meer af Johan en ik hebben ervoor gekozen om het dit jaar voor wat betreft de wedstrijden wat rustiger aan te doen en de tijd die we op het water door brengen ook volledig te gebruiken.
Daar komt nog bij dat de verkoop van mijn boot ervoor zou gaan zorgen dat wij dit jaar niet alle wedstrijden mee zouden kunnen doen waardoor je dus in de competitie geen kans meer zou maken. Toch blijven de NKS wedstrijden kriebelen en zul je ons zeker tegenkomen op de wedstrijden, zeker wanneer mijn nieuwe Marcraft 535 klaar is. Veel NKS plezier!