Succesvol dropshotten (deel 5, slot)

Succesvol dropshotten (deel 5, slot) 

Door Niels Patijn 

Na het behandelen van een aantal artikelen omtrent de keuze van het dropshotmateriaal gaat het er uiteindelijk om hoe je deze techniek in de praktijk uitoefent. De dropshot-methode is een goede techniek om rovers te verleiden.

Vele Nederlandse roofvissers zetten tegenwoordig de dropshottechniek regelmatig in nadat het tien jaar geleden vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien naar Europa. Inmiddels is de dropshot niet meer weg te denken uit de roofviswereld!

Het gebruik van de dropshot in de praktijk vraagt toch even de aandacht. De dropshot kun je toch ook weer op diverse manieren binnenvissen. Het diagonaal binnenvissen van deze methode is toch wel de meest gebruikelijke, inwerpen en van een afstand binnenvissen.

Dit kan vanaf zowel de kant als de boot, maar zoals aangegeven beperk ik mij in deze artikelen tot de kantvisserij.


Loodkop of toch de dropshotmethode? Een afweging die je kunt maken.

Je kan het aas slepen, optikken óf een variatie hierop. Tijdens het slepen van het aas trek je jou montage steeds een stukje dichter naar je toe. Dat doe je een keer of drie en vervolgens laat je je lijn even wat vieren zodanig dat het kunstaas even stil ligt of naar de bodem zakt. Dit patroon blijf je herhalen.

Bij het optikken springt je kunstaas over het algemeen wat sneller op en neer. Daar moet je rekening met houden. Dit kan meer baars opleveren, die zijn vaak toch wat feller, maar het kan net zo goed de trigger zijn voor snoekbaars om dat vreemde stuiterende aasje toch te pakken. Het patroon is nagenoeg het zelfde: een paar keer optikken en even stil houden.

Onder het optikken verstaan we het geven van een korte tik waardoor je montage een klein stukje verder springt. Tussendoor kunnen er nog wat zachtere tikjes gegeven worden zonder de montage te verplaatsen om de shad wat meer actie te geven.

Tijdens een sessie kun je alles eens proberen met de dropshot om je visje te vangen. Je kunt variëren met slepen en optikken of het veranderen van snelheid van het binnenvissen van je dropshotmontage. Over het algemeen is mijn ervaring dat je beter langzaam en rustig kan vissen, zeker voor snoekbaars. Hierbij moet ik wel vermelden dat het echt van dag tot dag kan verschillen.


Snoekbaars gevangen vanaf de kant met de dropshot.

Kanticalen? Gebruik de dropshotmethode!

Kanticalen, het verticaal vissen langs de kant wordt regelmatig gedaan en vaak valt dit ook onder het type visser dat ‘Streetfisher’ genoemd wordt. Anno 2014 is dat vissen vanaf een straat in een stad helemaal in. Hierbij wordt er dan een gracht, kanaal of een ander in de bebouwde kom aanwezig water afgestruind voor roofvis.

Zelf heb ik dit ook een aantal jaar gedaan en stuitte op een groot nadeel; in de bebouwde kom ligt er vaak zoveel troep op de bodem! Van fietsen tot winkelwagens, het is allemaal voldoende om je geliefde shad voor altijd onderwater te parkeren.

Nadat ik dat verticaal vissen langs de kant eens ging proberen met de dropshotmethode in plaats van een jigkop bleven mijn vangsten hetzelfde, maar ik verspeelde minder materiaal. Voor mij reden genoeg om gehecht te raken aan die dropshotmethode. Het was absoluut niet zo dat ik met de dropshot niets verspeelde, maar het werd wel minder.

 
Baarsvissen binnen de bebouwde kom.

Hengelkeuze

Om toch nog even in te haken op het materiaal, behoeft de keuze van je hengel ook nog de aandacht. Deze keuze wordt bepaald door verschillende factoren. Om te beginnen met de lengte van je hengel. Wil je vissen tussen steigers, in kleine grachten en slootjes of het eerder genoemde kanticalen, dan volstaat een lichte dropshothengel van rond de twee meter prima. Omdat je overal tussen aan het ‘pielen’ bent is een lange hengel vaak onhandig.

Anderzijds, als je op groter water vist en zeker als je verre worpen wilt maken, zal een langere dropshothengel in je voordeel zijn. Denk hierbij aan hengels van 2.70 meter. Wanneer je op een water vist waar snoekbaars huist is het ook belangrijk dat je hengel een stevige body heeft om de haak te kunnen zetten. Dit vanwege de harde bek van de snoekbaars.


Verder moet het gewicht dat je wilt wegzetten passen bij de hengel. Elke hengel heeft een bepaald optimaal werpgewicht en als je daar zo dicht mogelijk bij zit, gebruik je je hengel efficiënt. Je zou dus kunnen kijken bij aanschaf van een nieuwe hengel naar het gewicht dropshotlood die je het meest gebruikt op een water wat je veel bevist.

Ook is de hengeltop bij een dropshothengel belangrijk. Deze mag aardig gevoelig zijn om alles fijn te kunnen registreren. Jij kunt op die manier ook elke geringste beweging doorgeven aan het kunstaasje onderwater.

Tenslotte gaan we nog op zoek naar een geschikte werpmolen. Deze moet tevens te combineren zijn met je hengel. Een grotere grovere hengel vraagt dus om een molen die net een slag groter is dan en ultra light hengel bijvoorbeeld. Ik denk dat ik wel kan stellen dat de meeste werpmolens die gebruikt worden voor het dropshotten rond de 1000-serie liggen, kleine molentjes dus.

Ik wens iedereen veel succes met de dropshotmethode en hoop dat mijn artikelen daar aan bij hebben kunnen dragen. Wij als Total Fishing zien de vangsten met de dropshot graag tegemoet bij de actuele vangstberichten van de week die je kunt insturen via info@totalfishing.nl.

 

ANDEREN LAZEN OOK