Succesvol dropshotten (deel 2)
Door Niels Patijn
Dropshotten wordt door menig roofvisser regelmatig ingezet. Een prima techniek die vooral ‘killing’ kan zijn voor zowel baars als snoekbaars. De presentatie van het aasje onderscheidt zich van vele technieken. En laat dat nou net bij dropshot vooral aan de montage liggen.
Tegenwoordig is er een groot scala aan verschillende dropshothaken verkrijgbaar op de markt. Er zijn een aantal kenmerken die mij tot een bepaalde haakkeuze laten kiezen. Zelf heb ik twee type haken die ik regelmatig inzet, namelijk een dropshothaak met een ronde bocht zoals de ‘worm 39’ en de ‘worm 34’ die over een langere steel beschikt.
Ook kies ik ervoor om zo min mogelijk gebruik te maken van staartdreggen. De vis zuigt de shad vaak volledig naar binnen en dan volstaat een enkele haak. Wanneer de vis een stuk voorzichtiger is, wordt er uiteraard alsnog een dreg gemonteerd.
Links de ‘worm 39’ haak en rechts een ‘worm 34’ haak van Gamakatsu.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een haak met lange steel kun je shads tot ver in de rug erop prikken. Hierdoor krijg je meer haakkansen van de vis, wat een oplossing kan zijn wanneer de vis de shad niet volledig inhaleert. Overigens wordt de actie van de shad daardoor wel een stuk ingeperkt.
Een haak met een wijde ronde bocht gebruik ik meestal voor het vissen met kleinere shads (tot zes centimeter) of om een shad alleen door de kop te prikken. In een volgend deel kom ik nog terug op de diverse manieren van het aas monteren.
Een van de grote voordelen van het dropshotten tegenover het vissen met een shad op een jigkop is dat je minder vast raakt aan obstakels op de bodem. Mocht je toch vastzitten, dan kost het in de meeste gevallen minder materiaal.
Succes met de dropshotmethode, een leuk formaat baars.
De haakmaat is vooral afhankelijk van het (kunst)aas waarmee gevist wordt. Voor het vissen op kleine baars, ervan uitgaande dat je kleine shads gebruikt, kies je voor een kleine haakmaat. Vis je met grotere shads vanaf zo’n 11 centimeter neem ik haakmaat 1 met al dan niet een dreg.
Tijdens vissessies met de dropshot in de bebouwde kom krijg ik met enige regelmaat vragen van nieuwsgierige passanten met wat ik aan het vissen ben. Een aantal jaar terug kon ik deze passanten, vaak ook sportvissers, vertellen over de dropshot, iets waar zij nog nooit van gehoord hadden.
Toch hoor ik nu steeds vaker achter mijn rug, "kijk, die jongen is met de dropshot aan het vissen", dit benadrukt maar weer eens de populariteit van deze prachtige techniek.
In deel drie zal ik onder andere vertellen over de totale dropshotmontage. Hierin komen het knopen van de dropshothaak op de lijn, de verhoudingen van de dropshotmontage zelf en het dropshotlood naar voren.
Klik hier voor deel 1.