image description

Struinen met Jaimy deel 34: Lake Oostvoorne!

Zoals ik vorige keer aangaf zal dit stukje gaan over mijn visserijen op het Oostvoornse meer. Vorig jaar heb ik in de gesloten tijd mijn zinnen gezet op het Oostvoornse meer. Dit jaar heb ik het meer al eerder opgezocht.

Eigenlijk door omstandigheden, want in het begin van februari waren de meeste wateren voorzien van een laag ijs. Dan maar naar het Oostvoornse meer om toch aan mijn trekken te komen wat betreft het roofvissen! Het meer is brak en zal daarom ook niet snel bevriezen. Vaak een vrij taaie visserij, maar als je dan zo’n mooie forel weet te haken in een toch wel uniek stukje natuur maakt dat weer een hoop goed.

Eerder had ik vernomen dat wanneer de watertemperatuur onder de 5 graden zakt ook de forellen wat minder actief worden. Uiteraard kon ik het niet laten om dit zelf te gaan onder vinden… Gelukkig bleken er wel degelijk vissen actief te zijn. Het was in deze weken zeker geen vetpot en soms werd het zelfs een beetje afzien als je binnen een paar worpen weer last had van bevroren topogen en vingers waarvan je je soms afvroeg of ze er nog aan zaten..., maar bijna iedere sessie wist ik wel een forelletje te haken.


Bevroren handen en forel!

Na deze vorstperiode ging het ineens heel rap met de temperaturen en binnen een week steeg de temperatuur en leek het ineens wel lente. Genoeg reden om er met de bellyboat op uit te trekken. Gewapend met een tweetal lichte spinhengels en een heel arsenaal aan line thru kunstaas. Wat mij betreft een must op dit water. Op dit water gelden andere regels dan wij gewend zijn. Zo mag er enkel met kunstaas worden gevist en mag dit kunstaas enkel voorzien worden van een enkele weerhaak loze haak… Gezien zeker de regenboogforellen het vaak nodig vinden om meerdere malen het water uit te komen om zich te ontdoen van de haak is het wat mij betreft een must om te vissen met dit line thru kunstaas. Dit is kunstaas, de naam zegt het al, waarbij de lijn door een centraal gat door het kunstaas loopt, waarna je met een kraaltje en een splitring de haak bevestigd. Als je vervolgens een vis haakt, dan heb je eigenlijk alleen een haak in de vis zijn bek zitten en kan hij het kunstaas niet gebruiken als hefboom om zichzelf van de haak te ontdoen, omdat dit kunstaas vrij over de lijn kan schuiven. Klinkt logisch toch?


Opperste concentratie!

Er zijn een paar merken die dergelijke lepels in hun assortiment hebben. Ik vis voornamelijk met de sandeels van Savagegear en dan met name de 8,5 centimeter variant, maar ook de Seekers zijn zeker geschikt. Westin heeft tegenwoordig ook de Westin salty beschikbaar als Line thru variant, helaas alleen in de 18 grams versie en toen i.i.g. nog niet in Nederland verkrijgbaar. Ook voor de sandeel moet je erg goed zoeken en heeft een winkelier de betreffende sandeel in het assortiment, dan vaak maar in een beperkt aantal kleuren en uitvoeringen. Opzich logisch als je bedenkt dat deze aasjes zijn ontworpen voor de zeeforelvisserij. Ik bestel deze kunstaasjes dan ook meestal elders in Europa. Ik zou zeggen doe er i.i.g. je voordeel mee. Ook voor andere visserijen. Denk dan bijv. aan vissen op zeeforel, fint, zeebaars, makreel etc. maar ook geloof ik in de werking van deze aasjes voor bijv. het vissen op roofblei. Het zijn aasjes met vaak een natuurlijke en minimale actie waar je ook nog flinke afstanden mee kan gooien. De exemplaren van Westin zijn wat minder subtiel in hun actie, maar op sommige dagen ook onweerstaanbaar.


Hier doen we het voor!
 
Voor de kantvisserij gebruik ik een hengel van 270cm tot 23 gram met een vrij parabolische actie om de aanbeten en gekke capriolen die de forellen uit kunnen halen op te kunnen vangen. Voor het vissen vanuit de bellyboat gebruik ik eenzelfde type hengel, maar dan van 230cm lang. Als je een keer een poging wil wagen op het Oostvoornse meer dan zijn de meeste spinhengels met een niet te strakke actie tot een gram of 30 wel geschikt.


De ene nog mooier dan de ander!
 
Als molen gebruik ik er een ui de 2500/3000 serie. Kleiner zou kunnen, maar dan lever je weer te veel in qua werpafstand. Op deze molen spoel ik een 8 tot 10/00 gevlochten lijn gevolgd door een fluo voorslag van rond de 20/00. Vervolgens komt het aasje op de lijn. Ik zet in tegenstelling met wat ik heb gezien bij andere vissers een stuitje boven het kunstaas. Tijdens het afzinken wil er nog wel eens een aanbeet volgen en aangezien het aasje vrij over je lijn kan schuiven en zwaarder is dan de haak, zinkt deze dus ook sneller dan je haak. Met als gevolg dat de forel je aasje pakt, en de haak er nog een metertje achteraankomt… Vandaar het stuitje! Zet het stuitje niet helemaal strak tegen het kunstaas aan, want dat beïnvloedt de actie. Laat een paar enkele millimeters ruimte tussen het stuitje en het kunstaas.


Iedere forel is er een!

Als we het gaan hebben over de visserij dan is het zaak je aasje zoveel en zo lang mogelijk in het water te laten. De visserij is vaak taai en als je aasje zich niet in het water bevindt vang je dus ook niets… Logisch uiteraard, maar de strekking van het verhaal is dat je gewoon zoveel mogelijk meter water af moet vissen. Op deze manier maak je de meeste kans om een mooie forel tegen het lijf aan te lopen. Op het meer bevinden zich zowel regenboogforellen, bruine forellen, meerforellen en nog een enkele saibling. Als ik er met de bellyboat op uit trek dan blijf ik vaak wel een hele dag op het meer vissen (gezien de rompslop met alle spullen etc.), maar mijn sessies vanaf de kant plan ik wat zorgvuldiger.


Vissen rond de schemering levert vaak de mooiste exemplaren op!
 
Gezien het over het algemeen een vrij taaie visserij is kies ik ervoor om mijn sessie te plannen tijdens het meest gunstige moment. En dit is de schemering! Vaak nog steeds taai, maar als dit je kansen verdubbelt dan is dat natuurlijk al heel wat! Ik ben nu zo’n 2 jaar actief op het Oostvoornse meer en heb al behoorlijk wat mooie forellen mogen haken, maar ik kan jullie vertellen dat de meeste vissen toch tijdens deze schemering gevangen worden. Zeker de grotere exemplaren. Ook de dagen, waarbij de meeste van ons denken; “ik blijf vanavond lekker op de bank zitten” zijn de dagen dat ik het meest succesvol ben. Een stevige kabbel op het water is voor mij zeker geen reden om thuis te blijven!


Mijn eerste ervaring met de kajak! Mogelijk gemaakt door vismaat Ronald Traas!

Ik heb sterk het idee dat wanneer het water vlak is de forellen, en dan met name de regenboogforellen, hun volledige focus hebben op de aanwezige insecten op het wateroppervlak. De kleine forellen willen zich nog wel eens vergrijpen in mijn aasvis imitaties, maar de grotere jongens krijg je hiermee gewoon niet te pakken. Op winderige dagen is dit wel anders gezien er zich geen insecten op het wateroppervlak bevinden en de forellen dus genoodzaakt zijn om zicht te goed te doen aan alles wat er zich onder water bevindt. Op de dagen dat de forel zich tegoed doet aan aas van de oppervlakte kan het wel lonen om een bombetta met droge vlieg aan je hengel te hangen.


Ronald met een prachtige regenboog!

Het binnenvissen met het line thru kunstaas doe ik veelal monotoon met hier en daar een spinstop. Een spinstop is het kort laten stilvallen van het kunstaas. Op dagen dat er wat golven staan laat ik vaak mijn kunstaas eerst even afzinken. Dit kunstaas loopt vaak erg ondiep en als je het dan tijdens winderige omstandigheden niet laat afzinken, dan spettert het een beetje door de golven heen en dat doet de actie van deze aasjes teniet.


De mooiste soort die er rondzwemt!

Wat betreft de stekken… de structuur van het water is erg grillig en ik zou zeggen; “Navionics is hier je beste vriend!”. In maart is er weer een partij bruine forel uitgezet en werd het steeds drukker aan het meer. Deze drukte in combinatie met makkelijk te vangen “vers” uitgezette forel, was voor mij genoeg reden om mijn spullen weer op te ruimen voor volgend jaar… De vaak taaie visserij op dit idyllische water, maken het voor mij aantrekkelijk. Mocht je dan een mooie forel haken is dit de kerst op de taart. Op het moment dat er net verse forel is het meer is uitgezet lijkt het soms wel vissen in een kweekvijver en dat is niet aan mij besteed. Dat opruimen van die spullen klopt trouwens niet, want deze zelfde spullen heb ik gebruikt voor de visserij op zeeforel. Op dit moment heb ik mijn zinnen weer voor de volle 100% gezet op de zeebaars en zeker niet zonder succes! Hierover de volgende keer meer!

Tot volgende keer!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  

ANDEREN LAZEN OOK