image description

Struinen met Jaimy deel 32 : Bellyboaten en Nachtsnoeken!

De afgelopen weken had ik het wat druk met werk en privézaken. Vandaar dat er vorige week geen stukje verschenen is. Ik vind het schrijven van stukjes leuk, maar als ik mag kiezen ga ik toch echt liever vissen. Dit houdt dan weer wel in dat er deze week een extra uitgebreid stuk is geschreven! Ik heb een tweetal sessies met de bellyboat mogen maken en ik ben er een aantal avondjes op uitgetrokken om de snoeken te belagen!

Twee weken terugtrok ik er na het avondeten een aantal malen op uit. Met als doel; Doodazen in het donker! Een visserij die taai kan zijn, maar wel effectief kan zijn als het gaat om het verleiden van dressuursnoeken. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de snoeken ook zeker wel actief kunnen zijn in het donker al zijn er wel een aantal belangrijke voorwaarden om deze visserij een succes te maken. Een aantal jaren geleden kreeg ik het rapport van een onderzoek over snoek onder ogen. In dit rapport stond ook een stukje over de activiteit in het donker. Uit dit onderzoek bleek dat de snoeken dus wel degelijk actief kunnen zijn in het donker, maar dat dit per exemplaar sterk verschilt. Zo zijn er snoeken die in het donker totaal niet actief zijn en dus gewoon hun kaken op elkaar houden, maar er zijn ook snoeken die het jagen in het donker prefereren. Dit is ook te zien aan de vangsten van snoek in het donker tijdens het pelagisch vissen. Tijdens mijn nachtelijke avonturen de laatste jaren heb ik gemerkt dat het aanwezig zijn van stadslicht belangrijk is als het gaat om snoeken in stadswater. De snoek krijgt hierdoor beter zicht door het contrast wat er ontstaat. Daarnaast heb ik ook gemerkt dat de snoeken bij warmere dagen en/of avonden een stuk actiever blijken te zijn.



Een mooie vis uit dressuurwater!

Tijdens de koude maanden kies ik er vaak voor om met doodaas aan de slag te gaan. Ik heb gemerkt dat ook de snoeken die snachts wat actiever zijn dan toch makkelijker op hun gemakt een dode aasvis komen bekijken dan een, al dan niet, langzaam gevist stuk kunstaas. Maar zeker in de laatste maanden van het seizoen als de dagen langer worden en je op warmere dagen de vogels hoort fluiten zijn dit uitgelezen dagen om de snoeken met kunstaas te belagen! Als je met doodaas aan de slag gaat, blijf dan niet te lang hangen op een stek. Als er een snoek actief is zal je dat snel genoeg merken. Door meerdere stekken aan te doen vergroot je je kansen aanzienlijk om een actieve snoek tegen het lijf te lopen. Wees trouwens ook niet verbaast als er ineens een snoekbaars tussendoor loopt. Dit blijven toch vissen die in ondiep stadswater overdag toch vaak lastig te verleiden zijn, maar eenmaal donker is er weinig argwaan meer.



Koude nachten = doodaas!

Een andere optie is om voor je gaat vissen een aantal kleine voerstekken aan te maken. Gooi dan geen hele voorraden uit je diepvries in het water, maar beperk het tot een paar stukje vis per stek. Op deze manier trek je al de aandacht van de eventueel aanwezige rovers en verzadig je ze niet met te veel voedsel. Op deze manier vis je net wat effectiever. Zie je binnen een half uur geen leven, verkas dan maar naar de volgende stek.



Een dikke snoek in het holst van de nacht!
 
Weer even genoeg over het snoeken in het donker. De afgelopen weekenden ben ik er op uit getrokken om met de bellyboat slepend met doodaas de rovers te verleiden. En met succes kan ik wel stellen! Doodaas vissen kan op zichzelf al erg effectief zijn, maar als je dit slepend doet vanuit de boot of bellyboat vis je simpelweg veel meer water af, wat weer resulteert in nog meer vangen!



Een klein dood voorntje trok deze stekel over de streep!

Qua snelheid probeer ik niet harder te gaan dan ongeveer een halve kilometer per uur. Op deze manier heb je geen fireball montage nodig, mits het water niet al te diep is natuurlijk. Gebruik echter niet een te lichte dobber. Ik gebruik meestal 15 tot 20 gram lood (afhankelijk van het formaat aasvis) om de aasvis op de gewenste diepte te houden. Vaak is het een beetje variëren in snelheid om te zien wat ze op dat moment prefereren. Kom ik op stekken aan waar ik veel aasvis op de fishfinder constateer, of überhaupt een plek waar ik vis verwacht of al eerder heb gevangen dan ga ik hier vaak wat langzamer overheen. Ik gebruik tijdens het vissen vanuit de bellyboat 2 hengels met reel. Deze zet ik dan in vrijloop en zet de gevoeligheid net zo strak dat de lijn net niet meer van de spoel afloopt. Mocht de aasvis dan gepakt worden dan zorgt dit net voor dat beetje extra weerstand, waardoor de vis de aasvis zonder argwaan mee kan nemen.



Een dikke baars die een 20cm+ voorn niet kon weerstaan!

Zie je een aanbeet stop dan direct met varen en neem de hengel in je hand en wacht tot het juiste moment om aan te slaan. Dit moment is natuurlijk afhankelijk van de grote van je aasvis en de aanbeet opzich. Een belangrijk hulpmiddel bij deze visserij is een fishfinder. Dit scheelt gewoon een hoop zoekwerk. Heb je de aasvis gevonden dan is het niet de vraag of er rovers bij zitten, maar of ze trek hebben. Zeker in deze koudere periode laten ze een langzaam gesleepte aasvis vaak niet aan zich voorbijgaan.



Deze moddervette snoek liet deze kans niet aan zich voorbijgaan!

Een ander voordeel met de bellyboat is dat je op stukken kan komen waar je vanaf de kant niet bij kan komen. Als hier dan weinig of niet gevist wordt dan zul je merken dat de rovers ook makkelijker over de streep te trekken zijn. Potentiele hotspots zijn uiteraard; havens, bruggen, woonboten en andere obstakels. Zeker als er woonboten liggen of andere boten die bewoond worden kan je er donder op zeggen dat er aasvis en uiteraard roofvis in de buurt ligt.



Een mooie baars tussen de woonboten vandaan gepeuterd!  

Een ander goed referentie punt kunnen de uitlopers of doodlopende stukken van een haven zijn. Vaak zie je toch dat de aasvis zich hier gecentreerd ophoudt. Pin je niet vast aan een hotspot, aangezien het van dag tot dag kan verschillen waar de aasvissen zich ophouden. Het weer en dan met name de windrichting hebben hier een sterke invloed op. Kom je op stukken weinig tot geen aasvis tegen, vaar dan snel door naar de volgende potentiele hotspot!



Snoekbaarzen en baarzen kom ik vaak op de wat diepere stukken tegen.

Ik heb zelf een compleet uitgeruste Floatmaster bellyboat met alles erop en eraan, maar dit is zeker geen noodzaak. Mijn maatje Sven gebruikt een bellyboat zonder accessoires en vangt regelmatig net zoveel of zelfs nog meer dan ik. Wel is het voor hem natuurlijk handig dat ik met mijn fishfinder aan kan geven waar de aasvis zich bevindt of wat de diepte van het water is. Ben je alleen is een fishfinder wel echt een must. Zelf maak ik ook sinds enige tijd gebruik van een Floatplus motor. Een echte aanwinst die je visserij wel degelijk verrijkt. Zeker aangezien je gewoon meer afstand af kan leggen.



Nog steeds ontzettend blij met deze aanwinst!

Voor aanstaand weekend staat er weer een bellyboatsessie op de planning en als het even meezit trek ik er ook nog een avondje in het donker op uit om de snoek te belagen!

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  

ANDEREN LAZEN OOK