Door Berthil Bos
Een stinger toevoegen aan je stukje rubber bij het roofvissen is allang geen uitzondering meer. Door deze toevoeging zullen op sommige momenten het aantal verzilverde aanbeten toenemen. Een stinger is een kort onderlijntje die achter de enkele loodkophaak in het rubber wordt geprikt.
Hierdoor zullen vooral de aanbeten die van achteren komen, succesvol verzilverd worden. Ook op dagen dat de vis heel voorzichtig is, wil een stinger deze treuzelaars graag prikken. Het zou duidelijk zijn dat je een stinger gaat gebruiken bij rubber met een behoorlijke lengte. Bij deze afmetingen (vanaf ca. 15 cm.) is het grootste gedeelte van het lichaam namelijk haak c.q. dregloos. Snoekbaarsvissers gebruiken graag z.g. staartdregjes op wat kleinere shadjes, aangezien deze stekelruggen soms heel subtiel in het staartje willen bijten.
Ook de streamers worden alsmaar groter t.o.v. jaren geleden.
Een plug, jerkbait of swimbait heeft natuurlijk ook een soort stinger in de vorm van een staartdreg. Een kunstaasje die d.m.v. een vliegenlat gepresenteerd wordt, de streamer, is de laatste jaren in afmeting alsmaar groter geworden. 20 cm. is heel normaal, ook omdat de hengels voor deze sport dit tegenwoordig gemakkelijk aan kunnen. Een streamer is ontzettend licht in het water en zal vaak in zijn geheel naar binnen gezogen worden. In de meeste gevallen gaat de korte enkele haak, waarop het bindsel zit, mee naar binnen om vlees te prikken.
Geheel naar binnen en één haak gebruikt.
Maar ook snoek kan erg voorzichtig zijn of door zijn afmeting moeite hebben met het formaat streamer. Enkele jaren geleden werd het missen van een vis op de streamer als heel normaal beschouwd. Eigenlijk was je honger al gestild en ging je met een lachend gezicht verder. Toch hebben die rare vliegeniers ook iets menselijks en ook bij hen ging het missen van een snoek en andere rovers op den duur toch irriteren.
Zonder stinger was deze staartbijter niet geland.
Mede door het fenomeen roofviswedstrijden werd er gezocht naar een oplossingen voor het missen op een streamer. Al snel kwam bij dit kunstaas de stinger om de hoek kijken. Voor sommige fanatici is dit nog steeds vloeken in de vliegviskerk en nemen het verspelen nog steeds op de koop toe. Ik heb veel respect voor deze groep, vooral omdat de snoek beter één dan twee haken in de bek kan hebben. Hier komt nog bij dat zij de actie van het haakloze achtereind veel natuurlijker door het water vinden gaan. Toch kan je de ontwikkelingen niet tegenhouden en ook ik tover regelmatig, als de situatie hierom vraagt, een ‘’stingerstreamer’’ tevoorschijn. Deze wat kleinere haak wordt tijdens het binden van de streamer ingebonden d.m.v. een singlestrand titanium of stug gecoat staaldraad. Voorbeelden hiervan vindt je bijv. op de site van Bigstreamers.com.
Het stingerhaakje is altijd wat kleiner om de actie niet in de weg te zitten.
De stinger gaat ervoor zorgen dat een aanbeet van kleinere groenjassen en snoeken die uiterst voorzichtig zijn, toch even op de foto kunnen. Het ligt voor de hand, dat als de streamer wel in zijn geheel naar binnen gaat, de stingerhaak soms wat te diep gaat. Dit kan natuurlijk ook gebeuren met alleen een enkele haak, daarvan acte. Ik gebruik hierdoor altijd een stingerhaak zonder weerhaak, waardoor deze makkelijk loskomt uit de snoekenbek.
Niets leuker dan vis verspelen
Het filmpje geeft het bovenstaande perfect weer. Nadat ik diverse vissen met een steamer met enkele haak heb gemist, pakt vismaat Arjan ze wel op de stingerhaak.
Doe je voordeel.