STRANDVISSTEKKEN VAN WERELDFORMAAT
Van 2 tot 8 juni a.s. is het Belgische Blankenberge de uitvalsbasis voor het WK-Kustvissen voor Korpsen. Twee wedstrijden van deze officiële Mondiale van de CIPS/FIPS-M. worden gevist aan het strand van Wenduine en twee aan de stranden van Knokke-Heist, letterlijk op werpafstand van Nederland. Onze correspondent Sjaak Verhage is ter plekke zeer goed bekend en stelt de -betreffende stranden uitgebreid aan onze lezers voor. En dat is natuurlijk niet alleen interessant indien je eens een kijkje wilt gaan nemen bij zo’n WK, maar vooral ook als je zelf ook eens aan dit WK-parcours zou willen gaan vissen…
Begin juni komt de wereldtop van de wedstrijdvisserij naar de Belgische kust. Met de ‘De Duinse Polders’ te Blankenberge heeft de organisatie gekozen voor een prima uitvalsbasis. Dit grote recreatiecomplex heeft al eerder dienst gedaan als hoofdkwartier, bijvoorbeeld tijdens het WK-Kustvissen dat in 2002 eveneens plaatsvond langs de Vlaamse kust.
Er wordt gerekend op deelname van een twintigtal teams uit de belangrijkste Europese landen, maar bijvoorbeeld ook vanuit Brazilië. Voor België heeft het bekende Zeehengelsport/ARCA-BIFA Zeevisteam zich weten te kwalificeren, evenals het Meivisteam. Voor Nederland vaardigt Sportvisserij Nederland twee korpsen af: het korps van De Zeenaald en het korps van Ter Heijde aan Zee, respectievelijk Nederlands Kampioen en nummer twee bij het NK-Kusthengelen 2006.
Het programma begint op zaterdag 2 juni met het ontvangen van de teams. Na een gezamenlijk ontbijt op zondag 3 juni volgt van 10.00 tot 13.00 uur de officiële trainingswedstrijd recht tegenover ‘De Duinse Polders” aan het parcours de Nordic. Hier kunnen de deelnemers zich tijdens hun (wellicht) eerste kennismaking met de Belgische omstandigheden met elkaar meten. Dat niet iedereen dan zijn beste beentje zal voorzetten en dat de échte geheime troeven voor de daadwerkelijke strijd worden bewaard, is tijdens eerdere Mondiales wel gebleken. Maar aan de andere kant: eindigen in de staart van het klassement is ook niet goed voor de teamspirit…
Op zondagmiddag vinden vervolgens de officiële openingsplechtigheden plaats.
De wedstrijden
Alles bijeen staan er na de officiële training op zondag 3 juni aan strand Nordic in Blankenberge vier wedstrijden op het programma. De eerste wordt op maandag 4 juni van 12.30 tot 16.30 uur gevist aan het parcours Lekkerbek te Knokke-Heist, waar op woensdag van 13.30 tot 17.30 uur ook de derde wedstrijd wordt gevist. De tweede wedstrijd vindt dinsdag plaats van 13.00 tot 17.00 uur aan het parcours Wenduine, links van de Rotonde richting De Haan terwijl de afsluitende wedstrijd donderdag van 10.30 tot 14.30 uur wordt gehouden rechts van die Rotonde richting Blankenberge.
Wedstrijdparcours Wenduine
Dit uitgestrekte strand is gelegen tussen de kustgemeentes Wenduine en De Haan en via de kustweg eenvoudig met de auto bereikbaar. Als je 20 teams van vijf vissers moet wegzetten en daarbij een onderling afstand van minimaal 20 meter wil aanhouden, is er een aardig stukje strand nodig. Dat is hier geen enkel probleem. Kenmerkend voor dit parcours is echter wél dat er verspreid diepe en minder diepe muien liggen. Zo kan het bij opkomend water voorkomen dat het water plotsklaps in hoog tempo achter je een mui vult en dat je letterlijk op een eiland komt te staan. Niet alleen weinig comfortabel, maar al evenmin geheel van gevaar ontbloot! Het is dus zaak hierop voorbereid te zijn en je materiaal tijdig te verhuizen naar het hoger gelegen gedeelte richting duinen. Houd het stijgende water dus goed in de gaten.
Kort tegen de relatief lage brekers zijn vaak ware hot spots te vinden…
Je kunt van deze omstandigheden op diverse manieren profiteren. Door bewust te gaan ‘peuteren’ op de met het verse water de muien inzwemmende vis bijvoorbeeld. Dat kán effectief zijn. Je kunt echter ook proberen zo lang mogelijk in diep water te blijven vissen. Werp daartoe vlak vóór je naar hoger en veiliger gronden vlucht nog één keer full power uit en verhuis vervolgens met open molenbeugel naar de nieuwe stek. Als je deze afstandtactiek wil volgen, zorg er dan wél voor dat er voldoende lijn op je spoel zit! Je hebt namelijk kans dat je onderlijn na verhuizen tot wel 300 meter ver in zee ligt. Let wel: dat kun je dus welgeteld éénmaal doen en vervolgens doe je er verstandig aan om zo lang mogelijk te wachten met binnendraaien.
Ik heb mijn onderlijn zo wel eens 20 minuten laten liggen… Je kunt dan alleen maar hopen dat er nog aas aan zit. Het is beslist aan te raden je haken daartoe extra zorgvuldig van aas te voorzien en het aas indien mogelijk op te binden met brei-elastiek, dit om zo lang mogelijk een aantrekkelijk aasaanbieding te hebben.
Je kunt je ook voorstellen dat het registeren van een ‘modale’ aanbeet op een dergelijke afstand nagenoeg uitgesloten is, zelfs bij gebruik van Dyneema. Rekening houdend met het feit dat bijvoorbeeld paling en steenbolk een aardig warboel van je onderlijn kunnen maken, zijn goed draaiende tonwartels op de haaklijntjes dan ook geen overbodige luxe.
De andere optie is om zo vlug mogelijk te gaan peuteren op de vaak kleinere vis in de muien. De enige grotere vis die zich laat verleiding in die ondiepe muien, is een spaarzame bot en in de zomerperiode de dan vaak actieve harders. Maar zo begin juni is het voor die hardervisserij nog te vroeg.
Wedstrijdparcours Knokke-Heist
Wie het heeft over het vissen op het strand van de bekende en mondaine badplaats Knokke, refereert in de regel aan het bekende strand van de Lekkerbek. Deze naam is afgeleid van het stukje weg ter plaatse tussen de kustlaan en de zeedijk. In deze moderne badstad is het bereiken van het wedstrijdparcours op zich al een belevenis. Vanaf het basiskamp in Blankenberge kom je via winkelstraten Lippenslaan en Kustlaan en een in het oog springende villawijk uiteindelijk aan bij die Lekkerbek. Een mooi stukje sightseeing voor al die internationale gasten, maar of ze dáárvoor tijdens het WK oog zullen hebben, waag ik te betwijfelen.Voor de bezoekers die vanuit België en Nederland een bezoekje aan de Lekkerbek willen brengen, voer de straatnaam Lekkerbek en de plaats Knokke in en ‘Tom-Tom’ brengt je tot voor de strandopgang…
Het strand van de Lekkerbek verschilt nogal van het parcours aan Wenduine. Zo ontbreken hier die diepe muien, maar liggen er zo ongeveer om de 300 meter stenen golfbrekers. De kans dat je als deelnemer hetzij direct links of rechts van zo’n breker komt te staan, is dus best wel groot. En dat maakt in de praktijk nogal uit. Dat allerlei kleine vissen als lompen (meuntjes) en bolkjes zich juist graag ophouden rond die golfbrekers, is bijvoorbeeld wel bekend, maar ook andere –ongewenste – gasten komen rond etenstijd uit kieren en spleten gekropen op zoek naar voedsel. Ik heb het hier uiteraard over krabben… En die kunnen dan juist weer een ware plaag vormen.
Of de brekers inderdaad de hotspots vormen tijdens het WK en zo ja, wat dan de beste kant is van de stenen, zal mogelijk blijken tijdens het proefvissen. Met name de windrichting is daarbij ook een belangrijke factor.
Aangezien alle wedstrijden vanaf lekker brede stranden worden gevist, is er al één groot pluspunt te noteren en dat is dat je in alle vrijheid kunt werpen, zonder obstakels rondom. Begin juni kunnen we na een extreem milde winter beslist rekenen op een redelijke variatie aan vissoorten. In de vorm van platvis, mogen de deelnemers vertrouwen op de aanwezigheid van bot, tong en schol, in die volgorde. Niet overmatig veel echter en bovendien van een niet al te fors formaat. De botjes worden vooral rond de 20 cm gevangen, met een enkele uitschieter van meer dan 30 cm lang. Ook paling zal te vangen zijn, als zal het ook weer niet in grote aantallen zijn. De hoofdmoot van de vangsten zal naar het zich laat aannemen bestaan uit zeebaars. De meeste baarsjes zullen tussen de 10 en 25 cm lang zijn en alle vis van meer dan 25 cm mag als groot worden aangemerkt. Maar er is altijd die ene uitzondering die de regel bevestigt in de vorm van een exemplaar van boven de kilo, hoewel het najaar zich beter leent voor dergelijke bonusvangsten.
Ook voor de ongetwijfeld vele bezoekers is een bezoekje aan het hoofdkwartier van de WK dus de moeite waard!
Ook de harder was gedurende de vorige grote toernooien aanwezig, maar deze soort zal zo begin juni langs de Belgische kust nog niet in groten getale aanwezig zijn. De watertemperatuur is daarvoor dan nog wat te laag. Hebben we dan nog soorten vergeten, die we wellicht kunnen vangen? Ja, ik denk van wel! Hoewel het normaal gesproken typische wintersoorten zouden moeten zijn, is er op de diepere stekken beslist ook kans op een steenbolk, wijting en/of kleine gul. Je speciaal te richten op deze rondvissoorten is geen optie, maar ze vormen wellicht een uiterst welkome bijvangst.
En de tong? Deze wordt langs dit stuk kust voornamelijk in het donker gevangen, tijdens de vroege uren dus, of met invallende duisternis. En aangezien alle wedstrijden midden overdag plaatsvinden, valt nog te bezien of ook de tong op het tableau zal prijken.Al met al is er echter een brede waaier aan vissoorten te verwachten en dat maakt zo’n toernooi natuurlijk extra interessant.
Deze interessante bijdrage van Sjaak Verhage is slechts één van de onderwerpen die aan bod komen in de 84 pagina’s dikke, derde uitgave van 2007 van Zeehengelsport. Dit enige zilte magazine voor Nederland en Vlaanderen is vanaf 15 mei 2007 voor € 4,95 te koop in de beter gesorteerde boekhandels en hengelsportspeciaalzaken. Klik hier voor nadere informatie over een abonnement.