Stekelspectakel!

Stekelspectakel!

Door: Joop Folkers

Het is al weer een aantal jaartjes geleden dat ik een artikel las over het snoekvissen met oppervlakte-aas. Ik verwonderde me eerlijk gezegd over het feit dat vissers werkelijk uit hun bol gingen als er werd geschreven over het zgn. ‘walk-the-dog’ systeem.


Nu enkele jaren en vele “splashen” later verwondert het me niets meer dat vissers totaal gek worden als het onderwerp “oppervlaktepluggen” wordt aangekaart. Een avondje tekeer gaan met dit soort kunstaas is een ware happening, maar kijk uit… deze manier van vissen is werkelijk zwaar verslavend!


Een popper kan dodelijk zijn!

Topsport

Het klinkt misschien bizar, maar het vissen op zeebaars met oppervlaktepluggen en poppers kun je in mijn ogen vergelijken met het bedrijven van topsport! Oké, ik geef toe dat je niet direct in topconditie hoeft te zijn, maar gedurende je sessie moet je wel continu 100% gefocust zijn op het binnenvissen van je plug. Als kunstaasvisser weet je immers als geen ander, dat een aanbeet altijd onverwachts komt. Mááárr, het spelletje dat tijdens deze manier van vissen vooraf gaat aan die onverwachte aanbeet is véél en véél mooier!


De Red Head blijft een topkleur.

Juiste stekken

In de korte periode dat ik deze fantastische manier van vissen nu beoefen ben ik er wel achter gekomen dat je op zoek moet gaan naar “passende” stekken. Stekken waar vriend zeebaars op relatief ondiep water een goede schuilplaats kan vinden zijn zondermeer een pré! Neem bijvoorbeeld de wandelpier van Hoek van Holland.

De oude pier loopt (uiteraard onder water) parallel met de nieuwe uitvoering. Langs de hele pier vind je enorme steenstortingen en kleiranden waar het goed toeven is voor alles wat zeebaars heet. Het barst er van het aas in de vorm van krabbetjes en steurkrabben terwijl er tijdens het opkomende water vaak nog enorme concentraties zeebliek naar binnen zwemmen. Een waar restaurant dus dat ook kleine wijting en steenbolk (dodelijk voor zeebaars) aantrekt!  


Het kabaal dat zo’n plug produceert is immers meters in de omtrek te horen.

Omdat er tijdens het afgaande water hooguit 3 tot 4 meter water boven de oude pier staat, kun je er perfect met oppervlakte-aas terecht. Het kabaal dat zo’n plug produceert is immers meters in de omtrek te horen. Daarbij komt nog dat zeebaars de vervelende gewoonte heeft je plug tot enkele meters voor de kant te volgen om dan pas toe te slaan. Je vist in dit geval je plug van diep naar ondiep water en dat is (althans in mijn optiek) de beste manier om je oppervlakte-aas aan te bieden.

Ook de diepe havens in het Europoortgebied hebben bewezen perfecte stekken te zijn voor deze manier van vissen. Ook hier vissen we ons kunstaas namelijk van diep water richting de onder de kant gelegen steenstortingen. Ander goed voorbeeld zijn de vele strekdammen langs onze kust. Op het moment dat je je plug over de golfbreker kunt vissen maak je al een goede kans op zeebaars. Gok hierbij niet alleen op het vissen over de kop van een strekker, maar ook de steenstortingen aan de zijkant zijn vaak ook opvallend productief.
 

Manier van vissen

Omdat je nu eenmaal alles moet leren heb ik advies ingewonnen bij echte experts die mij vertelden dat je de enige echte onweerstaanbare ‘walk-the-dog’ actie kunt creëeren door korte, felle tikken met je hengeltop te geven. Hierdoor loopt de plug (al splashend) als een soort gewonde wijting van links naar rechts over de oppervlakte. Uiteraard nam ik deze goede raad ter harte en vertrok richting pier.


Om zoveel mogelijk herrie te kunnen produceren, zijn de meeste oppervlaktepluggen uitgerust met kleine roestvrijstalen kogeltjes.

Het was er gezellig druk en hier en daar werden mooie dikke zeebaarzen gevangen aan allerlei soorten oppervlakte-aas. Zelf koos ik voor een X-RAP WALK (13 cm. S). Een goed gestroomlijnde plug van 35 gram waarmee je behoorlijke afstanden kunt gooien.

Ondanks de stevige wind, was goed te horen, hoe de roestvrij stalen kogeltjes tegen de plastic body knalden. Het ratelende geluid dat (vrijwel) alle oppervlaktepluggen produceren is uiteraard bedoeld om het geheel zo aantrekkelijk mogelijk te maken.


Kleuren kunnen soms bepalend zijn!

Na een aantal worpen dacht ik even een kolk waar te nemen achter mijn plug. Mijn hart klopte in mijn keel. Mijn vermoeden bleek juist want nog geen seconde later was daar die enorme splash, gevolgd door een supersnelle run. Omdat ik had gekozen voor een relatief korte hengel met een lengte van 2,70m was ik genoodzaakt om naar de bovenrand van de pier te klauteren om daar de vis uit te drillen.

Waarom weet ik niet, maar het lijkt wel of de zeebaarzen die je op deze rumoerige oppervlaktepluggen en poppers vangt véél explosiever zijn dan dat wanneer ze een shad of een jigkop pakken! Ze knallen werkelijk zonder te stoppen van links naar rechts en je moet dan ook alle zeilen bijzetten om de dril tot een goed einde te brengen.

Maar goed, na enkele spannende minuten wist ik mijn eerste “oppervlaktezeebaars” van het jaar te landen. Hoe bedoel je adrealine en verslaving!!! Met trillende handen probeerde ik deze beauty te onthaken. Hierna volgde nog enkele heerlijke aanbeten en mooie vissen. Toen de duisternis inviel was het gedaan met de pret.


Het vissen met oppervlakte-aas vergelijk ik met topsport!

Deugdelijk materiaal

Als visser zijnde weet je dat je voor een dure hobby hebt gekozen. En geloof me het maakt daarbij weinig uit of je nu aan/op zee vist of dat je een zoetwaterfanaat bent. Onze hobby vraagt nu eenmaal om goed materiaal, want het is natuurlijk doodzonde als je na een aantal uren smijten eindelijk een prachtige aanbeet krijgt, maar je de vis tijdens de dril verspeelt omdat je materiaal niet in orde is!  

Zeker de zeebaarsvisserij vergt enorm veel van je materiaal. Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar ik denk dat je schrikt als je weet hoeveel meter lijn je tijdens zo’n visdag binnen staat te spinnen! Volop slijtage voor onze molens dus. Ook de slip, de hoofdas en niet te vergeten onze anti-retour krijgen giga op hun donder tijdens een visdag. Zeker als je met normale pluggen vist moet je volop snelheid maken om de pluggen zo attractief mogelijk aan te kunnen bieden. Je begrijpt dat iedere aanbeet een aanslag op je molen is.


Eerst die splash en dan…..

Ook je hengel heeft het zwaar te verduren, zeker als je met licht materiaal staat te vissen! Kies voor deze manier van vissen een niet al te lange hengel. Zelf zweer ik bij een lengte van 2.70 mtr. tot een maximum van 3 mtr. Je molen moet er één zijn met een perfecte slipafstelling (5000 serie). In tegenstelling tot de visserij met shads en jigkoppen moet je tijdens deze manier van vissen je slip niet al te strak zetten. De aanbeten zijn snoeihard en worden direct gevolgd door een enorme run.

“Zeebaarsjuweeltjes” van Gamakatsu!

Gamakatsu (SPRO) heeft een waanzinnig mooie serie spinhengels op de markt gebracht onder de naam Cheetah-R. Ik heb twee hengels getest, te weten de Cheetah-R XH power met een lengte van 3.35 mtr. en een werpgewicht van 20 tot 100 gram. Zonder enige twijfel een zeebaars-topper van allure voor de kantvisser.



Het is een supersnelle hengel die ruimschoots voldoet aan de zware eisen die de zeebaarsvisserij stelt.
Voor de plugvisserij heb ik de 96XH getest. Eveneens een topper met een werpgewicht dat varieert van 12 tot 50 gram. Beide hengels zijn super afgewerkt. De Fuji-ogen kunnen tegen een stootje omdat ze dubbele poten bezitten. Kortom twee Gamakatsu toppertjes die voldoen aan alle verwachtingen!

Een te strakke slipafstelling kost je naast je vis vaak ook je plug omdat de rekloze dyneema lijnen direct reageren. Kies voor een korte voorslag. Voordeel hiervan is dat de voorslagknoop tijdens de worp niet iedere keer door je topoog schiet waardoor veel minder snel slijtage optreed. Voor mijn voorslag zweer ik bij Amnesia Clear met een trekkracht van 11,4 kilo (circa 60/100mm.)

Even wat oppervlaktepluggen & poppers

Dankzij internet zijn we als sportvisser steeds beter in staat om hengelsport-sites te bezoeken. Voordeel hiervan is dat je dan pas eigenlijk ondtdekt hoeveel andere kunstaassoorten er worden aangeboden. Ditzelfde geldt zeker ook voor de enorme sortering oppervlaktepluggen en poppers.

Het is ondoenlijk om alle pluggen op een rijtje te zetten maar toch wil ik even wat pluggen de revue laten passeren waaraan we het afgelopen seizoen echt beregoed hebben gevangen.


Sammy’s, toppertjes die je onder alle weersomstandigheden goed aan kunt bieden.

Rapala heeft een aantal jaren geleden de X-Rap geintroduceerd. Naast de gewone pluggen heeft men toen ook een aantal oppervlaktepluggen in het assortiment opgenomen. Goed voorbeeld hiervan is de XRW13S (Silver), een topplug speciaal ontworpen om het zgn. walk-a-dog systeem toe te passen. Nadeel van deze plug is wel dat hij moeilijk te bevissen is met een beetje tegenwind.


De XRW13S (Silver) een topplug, speciaal ontworpen om het zgn. walk-a-dog systeem toe te passen.

Dan zijn er natuurlijk de niet meer weg te denken Sammy’s. Een toppertje die je onder alle weersomstandigheden goed aan kunt bieden. Zeker de 10 cm telg is een killer op het moment dat de eerste kleine steenbolkjes onder de kant verschijnen.

Andere killers zijn de Bonnie’s (128) van Illex. Een luidruchtige oppervlakteplug voorzien van 3 loeischerpe dreggen.


Het “popperteam” van Spro.

Dan zijn er natuurlijk de vele poppers. Zo heeft Spro een grote popper in diverse kleuren op de markt gebracht van maar liefst 15 cm.! Een echte kabaalschopper die is voorzien van vlijmscherpe Gamakatsu dreggen. Beste kleuren: makreel en sardien. Vooral goed te bevissen tijdens ruw oppervlaktewater!


Zo heeft Spro een grote popper in diverse kleuren op de markt gebracht van maar liefst 15 cm.!

Tot slot de Surf poppers van Grauvell. Te verkrijgen in de gewichten 36gr(13 cm.) en 52 gr.(15 cm.) en in vele topkleuren waaronder de Red Head uitvoering. Een topper die je dankzij zijn ietwat vreemde vormgeving juist bij een sterke tegenwind goed weg kunt zetten.

Tijdens de Zeebaars Deel II opnames wordt gevist met shads, pluggen en gebonden jig-twister combinatie. Kortom bijna 50 minuten zeebaarssensatie met echt alles erop en eraan!

Voor meer informatie De DVD Joop Folkers zeebaars deel 2

Verkrijgbaar bij :
T.F. Webstore en  Hengelsporthuis.com

Stekelze!

Groet Joop Folkers.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -