Door Berthil Bos.
De eerste keer dat ik mij bewust werd van het gebruik van een staartdregje, was bij de eerste streden op het gebied van het verticalen met rubberen shadjes. Die dekselse glasogen maakten er zo af en toe een spelletje van om alleen het subtiele staartje aan te vallen.
Snoekbaars mag dat graag doen, eerst het aasvisje verwonden om daarna alles goed vast te pakken. Bij het vissen op snoek met rubberen shads gebruikten we ook wel een extra dreg, maar dit was niet voor het subtiele staartje. De shads voor deze visserij zijn over het algemeen groter en daarom is er een groot gedeelte haakloos, als je alleen een loodkophaak gebruikt. Bij het vissen dichtbij of zelfs op de bodem kwam en komt de dreg meestal op de rug of staartwortel.
Sander Luciaperca is een staartbijter pure sang.
Dit doe je om te voorkomen dat je veelvuldig vuil oppikt van bodem. Vis je op halfwater of richting oppervlakte, dan kan een buikmontage in het voordeel zijn. Vooral de snoek valt graag van onderen aan, omdat zijn ogen naar boven zijn gericht. Het eerste wat dan bij een dergelijke aanval naar binnen gaat zijn de dreggen, wat vaak resulteert in een goed gehaakte vis.
Niet altijd is een stinger nodig, maar ik vis er niet graag zonder.
De staartdreg heeft een wat algemener naam gekregen, de stinger. Dit hulpmiddel wordt het meest gebruikt bij het vissen met rubber en ook bij het streameren met de vliegenlat en/of spinhengel zie je het steeds meer. Eigenlijk heeft ook het ander kunstaas een z.g. stinger in de vorm van een staartdreg. Pluggen, jerkbaits, swimmbaits en andere creaties vissen we liever niet zonder deze dreg. Belangrijk dus zo’n lijntje met dreg. Net als bij andere materialen die je nodig bent om succesvol te zijn, is het ook bij de stinger belangrijk om over het gebruik goed na te denken. Verder moet dit betrekkelijk korte lijntje van een uitmuntende kwaliteit zijn, want er komen grote krachten op te staan.
Deze rakker kwam van achteren en had de dreg niet verwacht.
Het gebruik van de stinger is afhankelijk van de te gebruiken rubbercreatie, de lengte hiervan en de soort. Ook de vissoort die je wilt verleiden, de activiteit van de vis en natuurlijk de vistechniek bepalen hoe je de stinger gaat gebruiken. Twee volle zinnen, maar het is eenvoudiger dan het lijkt. Natuurlijk bepaald de lengte van het rubber de lengte van de stinger, maar de grote van de te gebruiken haak wordt vaak door de vorm van het plastic bepaald.
Een shad met een brede rug verdiend een grotere dreg dan één die uitloopt in een smal en subtieler staartgedeelte. De dregpunten moeten buiten het rubber uitsteken, om zoals we dat zeggen vlees te pakken. Het materiaal (lees lijn) waaruit de stinger moet bestaan is ook weer afhankelijk van de te gebruiken shad, maar ook de vissoort waarop je je pijlen hebt gericht. Vaak is het voor de actie van de shad het beste om een zo soepel mogelijk materiaal te kiezen.
Voor baars en snoekbaars moet het allemaal wat subtieler.
Voor het specialistisch vissen op baars en snoekbaars zoek je het in bijvoorbeeld de kant en klare Braited Zander Stinger van Spro. Deze stinger bevat geen staaldraad. Hierdoor heeft het shadje alle bewegingsvrijheid en ondanks dat snoekbaars een aantal tandjes heeft, zal dit materiaal niet worden doorgebeten. Kleine shadjes tot ca. 12 cm. zijn qua actie snel te beïnvloeden door de stinger en hier moet je alles goed op elkaar afstemmen.
Verwacht je dat tijdens een visdag vriend Esox zo af en toe zin heeft in een klein shadje, dan moet je overstappen naar een Softbait Zander Stinger 7X7 van Spro. Dit zijn 49 gevlochten staaldraadjes, waardoor het toch behoorlijk soepel is, maar zeker snoekproof. Natuurlijk is het dan vanzelfsprekend dat je dit materiaal ook voor de onderlijn gaat gebruiken of een andere snoekproof lijn. Een grote verbetering bij de Braited Z Stinger is dat je het lusje strak om het vaak kleine oogje van de loodkop kan klemmen. Een rubberen stoppertje zorgt ervoor dat het lusje niet loskomt tijdens de dril. Dit gebeurt geregeld bij de kleine maar subtiele oogjes en kan ertoe leiden dat je de dril verliest.
Voor de subtiele shads is de Softbait Braided Zander Stinger een ideaal gezelschap.
Voor de wat grotere shads, zeg maar vanaf 15 cm., kan je wat stugger gevlochten gebruiken. De invloed van de stinger bij deze afmeting shads is niet zo groot als bij de subtiele broertjes. Toch kies ik persoonlijk graag voor het soepelste materiaal, omdat dit niet zo snel kinkt, krult of knikt. Ook hier bepaalt de manier van vissen de plaats van de stinger. Een kant en klare Softbait Pike Stinger 7X7 is hier zeer op zijn plaats. Verder bepaald de waterlaag waarin je vis of je de dreg op de rug monteert of in onderkant.
Wel kan je bij de montage onder gebruik maken van een loshangende dreg. Deze montage haakt nog wat beter dan een ingeprikte dreg maar kan uiteraard niet op de rug plaatvinden. Hoelang de stinger moet zijn is weer afhankelijk van de manier van vissen of beter gezegd de snelheid waarmee je vist. Ben je werpend op zoek, dan vis je vaak betrekkelijk langzaam, zeker in vergelijking met het trollen. De vis heeft dus alle tijd om rustig te reageren en dan is het niet verkeerd om de dreg zo ver als mogelijk naar achteren plaatsen. Bij het trollen en dan zeker als er wat tempo gemaakt wordt, zal de vis uit een reflex reageren. Vaak schuiven ze dan ver over shad en kan je hem beter niet te ver naar achteren plaatsen.
Bij de Softbait Pike Stiger 7X7 Wire zit een handig en functioneel metalen pennetje met oog.
Op het filmpje laat ik zien hoe gemakkelijk ik de stinger kan verlengen.
Natuurlijk kan je op een leuke manier je eigen stingers creëren, maar ik kan mij ook voorstellen dat je hier niet de tijd, handigheid of zin in hebt en vandaar dat ik in het artikel een aantal top kant en klare stinger presenteer. Dat deze allen van Spro zijn ligt aan het feit dat al deze stingers gemaakt zijn van het beste onderlijn materiaal met, hoe kan het ook anders, de beste Gamakatsu dreggen. Verder is dit merk ook erg innovatief op het gebied van stingers, wat je terugziet aan bijvoorbeeld het kleine stalen pennetje waarmee je de lijn op de shad vast kan zetten. Een klein detail waarmee je wel een zeer strak geheel creëert en de haak in een recht lijn op de shad houdt.
Bekijk het filmpje even en kom tot de conclusie dat je bij het gebruik van stingers even moet nadenken, maar dat alles vrij logisch is, ook in het belang van de vis zelf.