Spinners of SPINNERS

Spinners of SPINNERS 

Door Berthil Bos

Het lijkt wel of de laatste jaren de gehele hengelsport de snoekvisserij heeft ontdekt. Overal zie je mensen bezig met kunstaas, van jong tot oud en ze komen uit alle hengelsportdisciplines. Karpervissers die in het koudere seizoen een bolie verwisselen voor een dode aasvis en witvissers die ook maar eens een roofvishengeltje meenemen, omdat ze vaak 'last' hebben van dat groene ding op hun stek.

Ook de romantici onder de sportvissers, die hun zelfgemaakte imitatie van een insect met uiterste precisie aan de vis presenteren, gaan regelmatig iets minder precies aan het werk met een halve kip, om de snoek te foppen.

Hier is natuurlijk niets mis mee, omdat ik het volledig kan begrijpen wat de Nederlandse onderwaterwolven voor een aantrekkingskracht op je kunt uitoefenen. Een 'nadeel' van deze enorme belangstelling kan zijn dat ieder water in Nederland nu met een populatie snoek is bezet, die meerdere keren per week een stukje kunstaas voorbij ziet gaan. We noemen dit in onze hobby dressuur of conditionering.

De snoek gaat in het uiterlijk en de drukgolven die een bepaald kunstaas geeft gevaar zien en laat het voorbij gaan. Je zult begrijpen dat vooral het meest populaire kunstaas hier last van heeft. Met deze aasjes komt Esox zoveel in aanraking, dat het op een bepaald moment niet meer werkt.

Door dit aas eens op een andere manier te presenteren of een geheel onbekend kunstaasje op een door dressuur aangetast water te gebruiken, kom je er achter dat onze geliefde schurk nog steeds aanwezig is.

Spinners zijn vooral in de beginjaren van het kunstaasvissen enorm veel gebruikt. Het is een relatief goedkoop kunstaasje en uiterst gemakkelijk te vissen. Toen ons kikkerlandje allerlei exotische verleiders uit vooral de USA begon te importeren, werden de spinners dan ook snel in een donker plaatsje in de kunstaaskoffer verstopt.


De Ondex no. 6 doet het weer of nog steeds uitstekend.

Het was zelfs zo erg dat als je met een spinner naar de waterkant ging, je als roofvisser niet voor vol werd aangezien. Je moest jerken of twitchen met dure kunstaasjes, anders hoorde je er niet bij.

Ik ben ook een tijd in de ban geweest van de vele jerkbaits en aanverwante producten en natuurlijk heb ook ik hiermee vele leuke momenten beleefd. Toch is de spinner nooit uit mijn gedachte geweest, al was het alleen al in de vorm van de spinnerbait.

Omdat bij velen van ons de spinner nog ergens in dat donkere hoekje ligt of helemaal niet in bezit is, is dit eenvoudige kunstaas op veel water weer opnieuw de grote onbekende. De Ondex spinner van weleer is nog steeds te koop en hij verleidt nog als de beste.
 

De Muskie Metal spinner als het moet opvallen.

De grootste maat 6 was vroeger een behoorlijk ding, maar tegenwoordig is vooral groot kunstaas in trek. Dit komt natuurlijk omdat er tegenwoordig veel meer op 'groter' water wordt gevist en kunstaas met wat meer volume eerder opvalt.

Maar ook op het kleinere water, waar de dressuur nog eerder ontstaat, kan je met een XL spinner het nodige in gang brengen.

Wil je met deze grotere varianten op een hele makkelijke en relaxte manier Esox gaan belagen, dan heeft BFT-Shop een geweldig assortiment snoekspinners met één of zelfs twee bladen.

Onder de naam Muskie Metal Lures is het een pakket spinners waar je eigenlijk de gehele snoekwereld mee aan kan. Zes verschillende modellen in diverse afmetingen -van 20 tot 29 centimeter- en in vele gewichten liggen te wachten om in actie te komen.

Vistechnisch zijn het ook hoogstandjes, omdat de bladen en andere materialen niet op een spinstang zijn gemonteerd, maar op een flexibel 7x7 staaldraad. Hierdoor heeft de vis geen star en gewichtig stuk kunstaas in de bek die hij door zijn kop te schudden gemakkelijk kan lossen.

De spinner met de bijbehorende verzwaring kan bewegen, waardoor je minder last hebt van een scharnierbeweging van de dreg. Gaan eens kijken op de site van de BFT-shop en bedenk als de slimme Muskie al in dit kunstaas bijt, dan zeker ook onze Mosrug.
 

ANDEREN LAZEN OOK