Spinnergeweld van eigen hand

Spinnergeweld van eigen hand

Door: Berthil Bos

De R is weer in de maand en na een extreme zomer begint voor velen van ons nu weer het roofvisseizoen. De kantvisserij biedt weer mogelijkheden en ook de plantenbedden op het grote water geven weer de ruimte om deze uit te kammen. We gaan weer op zoek naar het ultieme aasje, maar zullen hem nooit vinden. 
 
Een kunstaassoort dat door de jaren heen altijd wel de nodige roofvissen heeft verleid is de eenvoudige maar oh zo succesvolle spinner. Het is een kunstaasje dat veel in verband wordt gebracht met de jeugdige visser, die hiermee vaak in overbevist stadswater toch nog zijn visje vangt. Dit zegt veel over de vangkracht. Als dit veel trillingen voortbrengend aasje het al goed doet in dit soort water, wat zal het dan doen in een polder of grote plas?
 
Spinners zijn er in vele soorten en maten die allemaal hun eigen toepassing hebben. De vorm van de spinnerbladen bepaalt vaak de loop van de spinner. Een smal lang blad (willow blade) heeft een kleine uitslag en draait snel om de as. Hierdoor zal hij ook bij langzaam binnen vissen blijven draaien. Een breed blad (colorado blade) slaat meer uit en heeft daardoor meer waterverplaatsing. Tussen deze vormen liggen nog verschillende andere soorten waarmee je kan inspelen op de situatie. 
 
 
Spinners zijn vergeleken met ander kunstaas betrekkelijk goedkoop en zodoende kan je diverse soorten aanschaffen, om juist die te gebruiken die op dat moment gewenst is. Nu is het kopen van kant en klare spinners wel erg gemakkelijk en vaak mist er toch nog net dat ene aan wat jij graag wilt zien. Dit kan zijn de kleur, gewicht, lengte, dreg met versiering en noem maar op. 
 
Het zelf bouwen van dit soort kunstaas is niet alleen een leuke bezigheid, het brengt je ook op ideeën waarmee je je ontwikkeld als roofvisser. Het is ook nog eens voordeliger waardoor je ook nog eens meer risico neemt bij het vissen en dat is de weg naar succes. Als je dan ook nog de roofvissen tot een aanbeet weet te verleiden is de voldoening vele malen groter dan bij een fabrieksspinner. 
 
De kunstaasfirma Lureparts.nl speelt hier al jaren op in en menig roofvisser heeft met een eigenbouw spinner lachend aan de waterkant gestaan. Voor de beginnende kunstaasbouwers heeft Lureparts een bouwpakket samengesteld onder de naam 'Lure Package Spinner'.

Het pakket bevat materiaal voor vijf lichte spinners die je naar eigen idee kunt verzwaren of op lengte maken. Wil je meer je eigen weg gaan in spinnerbouwland, dan kan dit natuurlijk ook door even op de site lureparts.nl te kijken of even contact op te nemen met deze firma. 
 
Met onderstaande foto’s laat ik jullie even zien hoe eenvoudig is om een standaardspinner in elkaar te zetten en met een beetje fantasie zijn de mogelijkheden onbegrensd.
 
Vijf spinners van eigen hand voor maar 7.50 Euro.
 
Maak je keuze uit de gewichtjes en spinnerbody.
 
De spinnerbody het liefst minimaal zo lang als het gebruikte spinnerblad.
 
Het ruitertje waar je het blad aan monteert altijd op een stalen kraaltje laten rusten waardoor deze makkelijker draait.
 
Nu met een ronde puntbektang een oogje maken waarbij je de steel naar het blad niet te kort maakt.
 
Drie of vier maal om de steel wikkelen en tegen deze afknippen.
 
De dreg middels een splitring bevestigen, waardoor je deze altijd kan vervangen indien nodig.
 
Na de basis zijn de mogelijkheden onbegrensd.

voor meer infomatie kijk op: www.lureparts.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -