Spinnerbait ( Deel 7 )
Door: Berthil Bos
Ook bij stukken water zonder planten, kan het dichtbij de bodem, een succesvolle manier van vissen zijn. Door de omhoog staande haken laat je het vuil liggen.
Vergeet niet dat je op een visdag meer passieve snoek tegenkomt dan actieve en een diep geviste spinnerbait komen ze niet elke dag tegen. Nu kan je het gewicht van de loodkop wat opschroeven om constant dicht bij de bodem te blijven en af en toe een flinke bonk te geven.
Op het kanaal van de bodem afgeplukt.
Vooral bij hoge of zeer lage watertemperaturen zoeken de groenjassen de dieptes op. Je laat na het uitwerpen de spinnerbait aan een strakke lijn naar beneden zakken. Dit is belangrijk, omdat dit aas ook bij deze neerwaartse actie interessant is voor de snoek. De bladen, die nu wat groter van formaat mogen zijn of in aantal wat meer, doen ook nu hun werk en remmen de daling altijd iets af, waardoor de vis de tijd heeft om de aanval in te zetten.
Ook kunnen we door het constante contact, goed voelen wanneer de spinnerbait de bodem toucheert. Door het loodgewicht dat onder de bladen zit, zal de spinnerbait altijd rechtstandig neerdalen, wat weer inhoud dat hij vrij blijft van bodemvuil. Bij aankomst met een klein tikje starten en met de hengelstand op 8.00 uur rustig binnen draaien.
Het aantal bladen mag nu omhoog voor veel kabaal onder water.
Het kan geen kwaad om af en toe de bodem weer op te zoeken door even te stoppen met binnen draaien, maar hou de spanning op de lijn. Een andere techniek is om in een soort zaag actie de spinnerbait te vissen, zoals je dit ook bij lepels en shads doet. Nadat het aas de bodem heeft bereikt haal je een aantal meters in met de hengel op 10.00 uur. Hierna laat je hem onder spanning weer zakken en begint van voren af aan. Het voordeel hierbij is dat je alle waterlagen afvist en zodoende wel vis moet tegenkomen.