Spinnerbait ( Deel 6 )
Door: Berthil Bos
Na het inwerpen loopt de spinnerbait nu soepel door het juiste spinnerblad en de op één rij staande haken. Ik zoek als het kan naar een open plekje om te starten.
Vanuit dit open water draai ik de planten in, als het al zover komt. Snoek ligt vaak aan deze randen te wachten op een gemakkelijke buit. Is dit niet het geval dan manoeuvreert de spinnerbait zichzelf door de planten. Het enige wat jij moet doen is hem begeleiden met de hengeltop iets omhoog, richting spinnerbait. Door de hengeltop hoog te houden (ca. 10.00 uur) kan ik de spinnerbait blijven volgen en eventueel corrigeren.
Bij een dril komt er natuurlijk wel af en toe groen mee.
Bij elke confrontatie met het groen moet je gewoon rustig blijven binnen draaien. Ook als je denk dat je vast komt te zitten draai je rustig binnen, waardoor in de meeste gevallen het kunstaas weer loskomt. Ga je met geweld het proberen los te trekken dan kantelt de spinnerbait, waardoor hij helemaal vast loopt. In de meeste gevallen vissen we dicht onder de oppervlakte en zijn de aanbeten vaak eerder te zien dan te voelen.
Een passieve snoek die onder aan de planten lag.
Het groen spat alle kanten op en het aanslaan moet pas gebeuren, als je hem ook daadwerkelijk voelt. Een techniek die je niet veel ziet is het laten afzinken van de spinnerbait. Vooral als het fonteinkruid vanuit ca. 3 meter omhoog naar de oppervlakte komt, kan het laten afzinken het succes bepalen. Passieve snoek die dieper tussen de planten liggen zijn meestal niet geïnteresseerd in die hoogvliegers en laten het voorbij gaan.
Een dieper gevist kunstaas dat wel erg dichtbij komt, zal vaak wel gearresteerd worden. Ook bij deze techniek moet je veel in contact komen met de plantenstengels om een aanval uit te lokken bij passieve snoek. Deze voelt door de beroering van de stengels al ver van te voren dat er iets aankomt, wat bij een predator alle bellen doet rinkelen of in ieder geval nieuwsgierig maakt.