Spectaculair matchvissen met Big Wagglers
door Patrick Mulder
Als lid van het Spro-Wielcoteam vissen mijn teamgenoten en ik regelmatig internationale wedstrijden. Daarin is een duidelijke trend waarneembaar. Karper gaat binnen de wedstrijdvisserij een steeds belangrijkere rol spelen, met name wanneer je in zuidelijke richting Europa intrekt. En die karper wordt dan niet zozeer bevist door de echte karpervissers, maar vooral door de witvis- en wedstrijdvissers. En dan veelal met de vaste stok en elastiek. Er zijn ook andere methoden om karper te bevissen. Ik wil u in ieder geval een zeer spectaculaire methode voorleggen.
Wil je in internationaal verband een beetje meetellen, dan dien je volstrekt allround te zijn en allerlei gangbare én minder gangbare witvistechnieken onder de knie te hebben. Vrienden en bekenden in Engeland werden opgebeld en een trainingssessie van enkele dagen was snel belegd. Onze leraren waren Mick, Tony en Simon, oude vrienden waarmee ik al vele wedstrijden in Denemarken en Zweden heb gevist. Zij hebben ons laten zien hoe je een karper moet vangen, drillen en hoe je ze snel binnenkrijgt. Bovenal lieten ze ons kennis maken met een uiterst spectaculaire manier van matchvissen op karper: The Big Waggler. Of zoals de Engelsen deze methode ook wel noemen: ‘Fishing the splash’ (Plonsvissen). Big Waggler is een zeer succesvolle methode op de karperputten in Engeland. Witvissers in Engeland worden op natuurlijk water steeds vaker geconfronteerd met de dramatische effecten van aalscholverterreur. De meeste, ooit zeer visrijke rivieren en meren zijn in de loop der jaren compleet leeggevist door de ‘zwarte dood’ en overal op het eiland worden tegenwoordig kleine, afgesloten wateren omgetoverd in commercieel geëxploiteerde viscomplexen, waar men de visstand op de juiste wijze beheert en de aalscholvers op afstand houdt. In toenemende mate worden zelfs complete vijvercomplexen aangelegd. De laatste jaren concentreert de Engelse wedstrijdvisserij zich op dergelijke wateren, waarin veel (kleine) karper wordt uitgezet. Er wordt op die karper niet alleen gevist met de ook in Engeland immens populaire stok, maar natuurlijk ook met de matchhengel. En daarmee wordt dan met behulp van grote wagglers vlak onder het wateroppervlak gevist. Die wagglers variëren van 8 tot 30 gram. Een afstand van 30 tot 50 meter uit de kant is eerder regel dan uitzondering. Op deze afstand geeft een iets zwaardere dobber meer controle bij het werpen. Om de zichtbaarheid en de opwaartse druk van de dobbers te optimaliseren, zijn toppen van deze wagglers van indrukwekkende omvang (1 tot 1,5 cm(!) doorsnede). De opwaartse druk van de dikke antenne zorgt ervoor dat de dobber snel aan het oppervlak verschijnt en niet te veel wegduikt na de gooi, waardoor het aas ook te snel op diepte zou komen.
Een derde en zeer belangrijke reden is dat dergelijke zware dobbers met een flinke klap op het water terechtkomen. De karpers komen op dit geluid af (‘splash’). In deze druk beviste wateren weten de karpers dat dergelijke spattende geluiden voedsel betekent.
Materiaal
De lijnopzet voor deze visserij is de eenvoud zelve. Er zijn twee mogelijkheden: 1. - Een vaste montage, waarbij de dobber via een lus vast op de lijn wordt gemonteerd; 2. - Een variabele montage (zie afbeeldingen) Bij de variabele montage wordt de waggler met een dobberconnector aan de lijn vastgemaakt. vastgemaakt. Ik gebruik hiervoor connectors van Stonfo, maar ook andere merken hebben goede connectors beschikbaar. Belangrijk is in ieder geval dat de connector een sterk houvast op de lijn garandeert en het natuurlijk strekken van de lijn niet beïnvloedt. Niet elke dobberconnector is geschikt voor dergelijke zware dobbers en het schuiven van dobbers op de lijn is dan het gevolg De vaste montage wordt gebruikt als er veel vis wordt verwacht vlak onder het wateroppervlak. De vaste montage is gemakkelijk en snel te maken en levert vrijwel nooit problemen op bij het werpen. De variabele montage geeft iets meer mogelijkheden om tijdens het vissen gemakkelijk van diepte te veranderen. Tijdens het vissen kan de karper zijn gedrag aanpassen of onder invloed van het voeren of bijvoorbeeld het weer dieper gaan azen. Door met de dobber op de lijn te schuiven, kan de vis steeds weer worden gezocht De onderlijn is bij beide montages circa 40 cm lang en wordt met de hoofdlijn verbonden via een kleine wartel. De dikte van de onderlijn is 16- 18/00. Als hoofdlijn gebruik ik 20/00 nylon. De lijn moet robuust zijn, niet kinkgevoelig en slijtvast. verbonden via een kleine wartel. Dat warteltje voorkomt het twisten van de lijn tijdens het vele inwerpen en indraaien. De dikte van de onderlijn is 16- 18/00. Als hoofdlijn gebruik ik 20/00 nylon. De lijn moet robuust zijn, niet kinkgevoelig en slijtvast. De lijn mag enige rek hebben om de klappen van de karper te kunnen opvangen, maar mag ook niet teveel rek hebben vanwege de visafstand. Teveel rek zou de haak niet goed zetten. Goed nylon voor deze visserij is Maxima Chameleon (zeer slijtvast) en Gamakatsu G-Line Topcaster (zeer sterk). De gebruikte haakmaten zijn 10 tot 14. Het betreffen uiteraard stevig haken die ‘tegen een stootje kunnen’ en niet uitbuigen. De voor deze specifieke visserij te gebruiken matchhengels zijn 3,90 tot 4,20 meter lang. Om meer invloed op de gehaakte vis te kunnen uitoefenen en daarmee sneller te kunnen binnenhalen tijdens wedstrijden, zijn echter zwaardere matchhengels vereist. Met name in het middendeel van de matchhengel is meer kracht vereist. In Engeland zijn vele soorten matchhengels voor deze visserij ontwikkeld. Vissen met de hengel van Micky was dan ook een belevenis. Als aas voor de haak worden maden gebruikt. Drie maden op de haak is over het algemeen het beste. Als de vissen goed bijten, is het bijvoeren met geplakte maden de beste strategie. Dat plakken gaat prima met behulp van Sticky Mag. In andere gevallen werkt het bijvoeren met grondvoer goed.
In Engeland heb ik mogen beleven dat de Big Waggler een uiterst succesvolle methode is en bovenal ronduit spectaculair. In twee dagen heb ik ongeveer 45 karpers op deze manier gevangen, variërend in gewicht van 6 tot 15 pond. Ik ben zelf uitermate nieuwsgierig of deze manier op dit moment in onze Nederlandse wateren werkt. Ik ga het binnenkort eens proberen…
Een uitgebreide versie van dit artikel kunt u lezen in witvis totaal 4 vanaf begin 18 oktober verkrijgbaar bij uw hengelsportwinkelier of in de kiosk.