image description

Speciale wobblers bedoeld voor de zeeforel verleiden ook Australische vissen

Door Ron Smits

Dat je met deze wobblers ook zeebaars, makreel, geep, roofblei, snoek en baars kunt vangen is inmiddels algemeen bekend. Minder bekend is de gul en vooral van de bot komen niet zo veel meldingen binnen.

Mark van Rhee heeft wat van deze wobblers meegenomen naar Australië om daar vanaf het strand van Exmouth, west – Australië, mee te vissen en fantastisch mooie droom vissen te vangen. Mark, volgende keer ga ik mee hoor.

 
Mark van Rhee met een geelvin tonijn

Voor mijn zeeforellen visserij in Denemarken vis ik alleen met de geel/oranje/parelwit, de groen/wit en de blauw/rose/wit wobblers van 18 gram. Persoonlijk geloof ik niet in kleuren, daarom neem ik meestal alleen deze kleuren mee. Belangrijk is dat je gelooft in jouw kleur. Zolang de geleerden het niet eens zijn of je nu met een donkere kleur of juist met een heel lichte kleur moet vissen, op een prachtige zonovergoten dag, voel ik mij gesterkt in mijn gedachte dat de kleur niet uitmaakt. Mark heeft zijn Australische vissen met de eerste twee genoemde wobblers van 24 gram gevangen.

 

De wobblers die ik uitgetest heb. Je ziet duidelijk dat het meeste materiaal en dus gewicht in het achterste deel zit. Dat geeft een heel speciale actie bij een spinstop en zeker als je ook je hengel  nog naar voor beweegt: een naar de vis toe en naar onderen waggelend kunstaas. Voor de rovers onweerstaanbaar.

 
Marcel Oomen met een Nederlandse roofblei. Een snelle oppervlakte visserij. Bedankt voor de foto Marcel.

 
Twee golden trevally’s Gezien de prachtige foto’s die ik van Mark heb gekregen bewijst dat die ene geelvin tonijn beslist geen toeval treffer is.

 
Ook grote botten laten zich verleiden en zwemmen met de wobbler mee om het kunstaas te attackeren bij een spinstop. Het mag duidelijk zijn dat je hier heel dicht op de bodem moet vissen.

 


De kleine S vorm geeft de unieke beweging voor – en achterwaarts.

De grote kracht van deze wobblers is, dat ze door het grotere gewicht in het achterste deel van het kunstaas en de vorm, de honderd meter grens halen. Niet aan een zware strandpook maar aan een precies goed gebouwde spinhengel met een werpvermogen van het door u gekozen gewicht van de wobbler. De wobbler heeft geen schoepblad en is gestroomlijnd, dus rekening houden met de weerstand ten opzichte van het water, tijdens het binnen draaien, is minimaal.

De gevlochten lijn geeft wel de nodige weerstand, maar dit heeft geen invloed op de beweging van de wobbler. Voorzien van een molen met de juiste diameter spoel, afgestemd op de maat van het eerste geleide oog van de hengel geeft een verre worp. Niet altijd nodig, maar wel gemakkelijk als het nodig is om juist dat rifje of badkuip te bereiken. Een fijn soepel gevlochten lijntje afgestemd op het maximaal vermogen van de hengel zorgt voor de rest.
 

De groen witte wobbler heeft een six bar grouper verleid.

Het meeste gewicht in het achterste deel zorgt ook bij een spinstop dat deze schuin naar achter wegduikt en door de vorm van het kunstaas maakt deze ook een zijwaartse heen en weer beweging. Onweerstaanbaar voor een roofvis. Ook hier moet je geloven in deze manier van vissen. Thomas Sintobin, toch ook niet de eerste de beste, vist uitsluitend met dit kunstaas om deze zo snel als mogelijk binnen te draaien, zo heeft hij mij geschreven. Spinstops hebben geen aanbeten tot gevolg gehad bij Thomas.
 

Niet alleen grote vis, maar ook een kleine blue fin trevally. Maar waar kleine vis zit jaagt vaak ook heel grote vis. Dus wie weet.



Vooral vanaf kayak, Belly boat of visboot kun je met deze wobblers prima uit de voeten door deze verleidelijk net boven en op de bodem aan te bieden.
Met deze wobblers kun je op diverse manieren vissen, zowel bij de bodem als aan de oppervlakte. Als je wilt kun je, na een korte oefening, er zelfs mee jerken.
 

Een heel goed kunstaasje voor de geep en zeeforel


Ook ’s nachts net tegen het licht worden, kan deze wobbler succesvol ingezet worden.


Als u de wobblers goed bekijkt ziet u dat er als ogen geen plakkertjes zijn geplakt. De ogen zijn echte Swarovski steentjes. Niet dat u daarom meer vangt hoor, maar het oog van de sportvisser wil ook wat. Tenminste één van de kleuren is UV en dat geeft nu juist wel een positief effect voor de vis.

De UV kleuren lichten prachtig op bij UV licht. Aangezien de golflengte korter is zal door de UV kleuren het kunstaas onder water veel beter zichtbaar zijn (UV licht dringt verder in het water door). De bijgeleverde haken zijn van VMC, wat garant staat voor stevige, vlijmscherpe haken. Een aantal jaren geleden heb ik deze wobblers getest en de resultaten gepubliceerd. Voor de liefhebbers: TotalFishing.
 

Een gulletje op de wobbler vanaf het strand.
 

Leonard Muys met een zeeforelletje


Mijn maatje Leonard heeft mij verslaafd gemaakt aan het vissen op de zeeforel. Eerst met lepeltjes, maar al heel snel op deze wobblers en sindsdien alleen nog met deze wobblers. Verder heb ik hengels speciaal laten maken voor de gewichten van deze wobblers. De wobblers zijn te verkrijgen in 12, 18, 24 en 30 gram

White fin trevally

Bedankt Mark van Rhee voor de melding van je vangsten en de mooie foto’s.

ANDEREN LAZEN OOK