Snoekvissen in Ierland is anders
Degenen die in Ierland op snoek gevist hebben kunnen er over meepraten: het snoekvissen in Ierland verschilt in meerdere opzichten van de visserij op dezelfde soort in Nederland. Dat geldt niet alleen voor de omgeving waarin je vist, maar ook het viswater en niet in de laatste plaats de Ierse snoeken zelf. Ferdinand Heijerman van www.pike-ireland.net legt uit.
Mijn ervaring met de Ierse snoeken begon toen ik in 1988 voor het eerst met mijn vismaat naar Ierland afreisde voor een 10 dagen durend visavontuur. De rit door Ierland richting de eindbestemming voerde langs prachtige groene heuvels, door idyllische dorpjes en over eeuwenoude stenen boogbruggetjes waaronder glasheldere forelriviertjes stroomden.
Er werd dan ook steevast bij zo’n bruggetje gestopt om te kijken of er forellen te zien waren in het snelstromende water en vrijwel elke keer zag je meerdere forellen met de kop in de stroming staan.
Glasheldere riviertjes vol forel.
We maakten geen tijd om op forel te vissen, we wilden zo snel mogelijk door richting de eindbestemming: het imposante meer genaamd Lough Derg. Het laatste stuk van de rit voerde langs de oevers van het meer.
Uitzicht op Lough Derg.
Behalve dat we genoten van de fraaie uitzichten op dit prachtige meer, sloeg ons de schrik ook wel een beetje om het hart. Lough Derg is zo groot dat we ons afvroegen waar en hoe we op onze eerste visdag moesten beginnen..
Lough Derg heeft talloze beschutte stekken.
Gelukkig bleek al snel dat er talloze baaien, eilandjes en rietkragen waren, zodat we ook in beschutte delen van het meer konden vissen.
Een veelbelovende baai.
We hadden geen hulp in de vorm van een visgids en we kenden ook geen vismaten die al een keer op dit meer hadden gevist, dus we moesten zelf het wiel uitvinden. Dat we de eerste keer niet altijd op de juiste plekken visten bleek in de daarop volgende jaren. Niettemin vingen we tijdens die eerste vistrip op Lough Derg onze vissen en we genoten van de prachtige omgeving en de rust op het water.
Ook een hengel met een werpvermogen van 150 gram wordt tot het uiterste getest.
De kennis van het water nam iedere keer toe en de vangsten idem dito. Kennis van het water is nu eenmaal de sleutel tot succes bij het (snoek)vissen en dat is in Ierland niet anders dan in Nederland.
Ik had het zo naar mijn zin dat ik er de jaren daarna telkens weer terugkeerde voor een visvakantie.
Brute kracht!
Dat waren geen vakanties van een paar dagen of een week, nee ik ging meestal drie weken en een keer zelfs twee maanden! Zo verliefd werd ik op dit land en zijn sterke snoeken. Al mijn vakantiedagen en vakantiegeld gingen er aan op... En elke keer voelde het bij aankomst in Ierland alsof ik thuis kwam.
Een zware Ierse snoek.
Niet alleen de mooie omgeving en het prachtige meer trokken mij steeds weer naar Ierland. Ook de vriendelijkheid van de Ieren, de gezelligheid in de pub en de rust die je er nog vindt spraken me enorm aan. En als kers op de taart de vermaarde vechtlust van de Ierse snoeken.
Spectaculaire sprongen.
Goeie genade, wat kunnen die beesten tekeer gaan! Ze rukken met bruut geweld vele meters lijn van je spoel, ze sprinten met een rotgang van de ene naar de andere kant van de boot en ze springen om de haverklap het water uit.
Was Mark echt bang dat zijn maat overboord getrokken zou worden?
Een enorm spektakel dat je in andere landen niet in dezelfde mate meemaakt. Tuurlijk, ook in Nederland haak je weleens een snoek die wat harder vecht, ook afhankelijk van het water waar je vist, maar de snoeken in Ierland zijn toch wel even heel wat anders!
Een snoek van 113 centimeter komt even gedag zeggen.
Niet alleen de onbezonnen jeugdige snoeken springen in Ierland, ook de grote snoeken komen vaak volledig het water uit.
Een snoek van 111 centimeter probeert een grote jerkbait uit te schudden.
In 1995 ging ik nog een stap verder: ik ben samen met mijn vriendin, inmiddels mijn vrouw, naar Ierland verhuisd. In de jaren daarna ben ik van mijn hobby mijn werk gaan maken en ben begonnen met het verhuren van visboten en met het gidsen van Nederlandse snoekvissers die in Ierland op snoek willen vissen.
Als de snoek los is dan kan het gebeuren dat je tegelijk staat te drillen...
Voor mij is het fantastisch werk om dagelijks met het snoekvissen bezig te zijn en om er alles voor te doen om mijn gasten een prettige en succesvolle vakantie te bieden. En mijn gasten hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden, zoals ik op mijn eerste vakantie naar Ierland.
...met 2 blije gezichten tot gevolg.
Ze krijgen van mij alle benodigde informatie over de beste methode en het beste kunstaas op dat moment. Natuurlijk verstrek ik ook informatie over de beste stekken op dat moment. De toevoeging 'op dat moment' is daarbij cruciaal, want de dieptes en lokaties waar de snoeken zich bevinden verschillen van maand tot maand. Dit wordt bovendien door de weersomstandigheden beinvloed.
Een dikke metersnoek, gevangen in oktober.
Ik weet zelf maar al te goed weet hoe belangrijk het is dat de visboten voldoende ruimte bieden voor alle visspullen. Verder zijn stabiliteit en comfort absolute vereisten. Daarom heb ik voor mijn gasten grote aluminium boten van vijf meter lang en voorzien van 10 en 15 pk 4-takt motoren.
Spannende visserij: een mooi kantje uitwerpen.
De vloot is met opzet bescheiden: vier boten plus de boot waarmee ik mijn gasten gids. Ik wil daarmee voorkomen dat het een grootschalige onderneming wordt. Je wilt als Ierlandganger immers niet op een bestemming terecht komen waar het ‘s morgens een drukte van belang is met 20 visboten die in alle richtingen over het meer uitzwermen. Je gaat tenslotte ook voor de rust en de ruimte naar Ierland.
Luxe aluminium huurboten.
De boot waarmee ik gids is een Tuffy 1760, een boot van 535 centimeter lang en 220 centimeter breed. Deze boten worden in de Verenigde Staten gebruikt voor de musky-visserij op zeer grote meren en is derhalve ideaal voor een groot meer als Lough Derg.
Wilder dan Ierse snoeken vind je ze niet.
Deze boot is bijzonder stabiel en vaart dankzij zijn diepe v-romp moeiteloos en comfortabel over de golven. Dankzij de 70 pk 4-takt motor breng ik je in no-time naar veel goede stekken. Als visgids geef ik vangstgarantie.
De boot waarmee ik mijn gasten gids, de Tuffy 1760.
De twee dorpjes Killaloe en Ballina liggen naast elkaar aan de rivier de Shannon, slechts gescheiden door de 300 jaar oude stenen boogbrug over de Shannon. Ik zorg voor uitstekende accommodatie met keuze uit Bed&Breakfast of een vakantiehuis.
De dorpen Killaloe en Ballina aan de Shannon op een steenworp van Lough Derg.
De accommodatie ligt in het dorp dus je kunt te voet naar de diverse gezellige pubs en restaurants die de dorpen Killaloe en Ballina rijk zijn. De visboten liggen naast de brug in de Shannon.
Gezellige pubs en restaurants.
Wil je ook eens een snoekavontuur in Ierland beleven, dan kun je contact met mij opnemen via e-mail: ferdinandh@eircom.net. Ik zorg voor accommodatie, visboten en up-to-date informatie over het vissen.
Hier doe je het voor.
Daarnaast ga ik, als je wilt, één of meerdere dagen als visgids mee het water op. Je zorgt zelf voor de reis. Tips en informatie over de verschillende reismogelijkheden vind je op mijn website.
Voor meer informatie en foto’s kun je terecht op www.pike-ireland.net