Snoeken in Zuid-Noorwegen (1)
door Martin Brouwer en Henk Simonsz
Als over Noorwegen wordt gesproken denkt men niet direct aan het vangen van veel en mooie snoek. Dat althans is de heersende mening over dit prachtige land.
Als je in Noorwegen wilt vissen ga je voor grote gul, leng, zeeduivels en dat soort vis. Ook zalm en forel staat goed aangeschreven. Maar snoek, daar hoor je nooit iemand over…
Snoek in Noorwegen…?
In een gesprek met Bert Goeree van Tight Lines visreizen in Ridderkerk kwamen echter hele andere geluiden naar voren. Met name in het zuidoosten van Noorwegen zou er veel snoek zitten in de enorme, veelal maagdelijke, zoetwatermeren in de omgeving van Grimstad. Onze oren waren gespitst. Maagdelijke snoekwater in Noorwegen, dat wilden we wel eens onderzoeken…
Een afspraak was snel gemaakt. Eind augustus zouden wij per auto naar Noorwegen afreizen om te kijken wat de (snoek) mogelijkheden daar waren. Informatie die wij kregen over de situatie en de wijze van vissen daar was uiterst summier. De enige informatie die we meekregen was dat het een aantal grote, aan elkaar grenzende meren betrof, met een lengte van ongeveer 20 km. Het water was kraakhelder en op sommige plaatsen 100 meter diep. Ook kregen we een telefoonnummer mee van een locale visser die het water goed kende. Vooraf bellen kon niet, want deze man was zelf op vakantie en zou terugkeren op de dag dat wij in Noorwegen aankwamen. Het belangrijkste voor ons, een boot en dieptemeter, zou aanwezig zijn.
De route Veenendaal-Grimstad…
Het feit dat we zo goed als niets wisten over het water waar we gingen vissen was op zich niet erg. Zeker niet omdat we met de auto gingen en veel materiaal mee konden nemen. Want dat was het directe gevolg van de onbekendheid met het water. Wat zouden we meenemen? We wisten totaal niet wat ons daar te wachten stond. Veel of weinig waterplanten, ondieptes, baaien, wat voor soorten prooivis zwom daar enz. enz. De keuze was snel gemaakt. Zoveel mogelijk verschillend kunstaas, zodat we op alle omstandigheden zouden kunnen inspelen. Daarnaast 4 verschillende hengels en molens per persoon waarmee alle technieken gevist konden worden. Tenslotte werd voor de zekerheid nog wat verenstaal, verf, kwasten, tangen en losse onderdelen meegenomen. Je weet het immers nooit, en vaak is het in het buitenland zo dat je de vis vangt met kleuren of materiaal waar je net niet aan gedacht had.
Ons eerste reisdoel was het plaatsje Hirtshals in het noorden van Denemarken. Daarvandaan zouden we met een snelle ferry de overtocht maken naar Kristiansand in Noorwegen. Vanaf Kristiansand was het nog ruim 50 km rijden naar Grimstad. Omdat er nog veel vakantieverkeer op met name de Duitse wegen, aanwezig was, besloten we om reeds zaterdagochtend om 09.00 uur te vertrekken en kort voor Hirthals te overnachten. De overtocht met de boot was op zondagochten om half twaalf. We hadden dan alle tijd en hoefden niet te stressen om op tijd bij de boot te zijn, als het verkeer ons zou ophouden.
Zaterdagochtend werd de auto volgeladen met visspullen, kleding, voedsel en veel klein ander materiaal. Met een stralende zon in ons gezicht reden we oostwaarts richting Osnabrück. Vandaar wilden we Duitsland nemen via Bremen en Hamburg en dan richting Arhus in Denemarken. Een goede maar drukke verbinding. Een groot voordeel was dat er weinig vrachtverkeer op de weg was zodat we in Duitsland goed konden opschieten.
Zonder oponthoud passeerden we de Deense grens waar onmiddellijk de rust op de wegen opviel. Met de cruisecontrol op 120 km. konden we in een vlot tempo doorrijden tot aan het plaatsje Stovring. Het was inmiddels 18.00 uur en een mooi moment om te stoppen. De afstand tot aan Hirtshals bedroeg nog ongeveer 60 km.
In Stovring vonden we snel een motel bij het Shell Centre. Precies wat we zochten, met alles onder één dak, inclusief eetgelegenheid, benzinepomp, een goede kamer met douche en dat alles voor een redelijke prijs. Gezien de rust die het landelijke plaatsje uitstraalde durfden we het wel aan de meeste visspullen in de auto te laten. Alleen de hengels, camera’s, toiletgerei, papieren en een tas namen we mee naar binnen. Na een heerlijke douche genoten we van een goede maaltijd. Nog een tijdje nakletsen met een stel Deense locals en daarna op tijd naar bed. De wekker stond op 06.00 uur afgesteld zodat we in alle rust konden opstaan en het laatste gedeelte richting havens van Hirtshals konden afleggen. (wordt vervolgd)
Aankomst en kantine in Stovring…