Snoeken in Engerdal, Noorwegen

Snoeken in Engerdal, Noorwegen

Door Lodewijk Harmeling

Woensdag 1 juni is het dan weer zover: Gjeddefiske (snoekvissen) in Noorwegen in de provincie Hedmark, Engerdal wel te verstaan. Na een voorspoedige vlucht van anderhalf uur vanaf schiphol met Norwegian Airlines, land ik om 23.00 uur in Oslo (Gardermoen) waarna ik met mijn huurauto koers zet richting Engerdal. Daar runt mijn kameraad Jan Schaaphok een fantastisch viskamp, dat omgeven wordt door ontelbare grote en kleine meren.

Het Vurrusjoenmeer, waar de lavo’s aan staan (grote tenten waar men met meerdere personen comfortabel kan verblijven), heeft een fantastisch bestand aan snoek, baars, forel, voorn en houting.


Prachtig Vurrusjoenmeer.

En denk nou niet aan ons Veluwemeer of Gooimeer met zijn afmetingen, want het Vurrusjoenmeer is toch al gauw 8 km lang, om maar niet te spreken van het Femundmeer met maar liefst een lengte van 60 km!


Uitgestrekte meren met fantastische natuur.

Toch zijn er diverse ‘kleinere’ meren die absoluut de moeite waard zijn. Jan kan je desgewenst van alle informatie voorzien. Er bestaat tevens de mogelijkheid om goede, betrouwbare boten, voorzien van 6 pk viertakt buitenboordmotoren en fishfinder, te huren in combinatie met het verblijf in de lavo. Wil men andere alternatieven, dan is werkelijk alles bespreekbaar.

Goed nu mijn eigen ‘Gjedde-vakantie’. Na een goede nachtrust (wat nodig was) gingen wij tegen de middag naar het Vurrusjoenmeer om als eerste de ondieptes werpend af te vissen. Werpend met Busters, grote streamers en toads werden wel enkele kleinere snoekjes gevangen, maar enige verdere activiteit was er niet te bekennen.


Kleinere snoekjes.

Aangezien de watertemperatuur, ondanks dat het ijs er dit jaar al vroeg af was (normaal eind mei, nu begin mei), nog net geen 10 graden Celsius was, begonnen wij de diepere gedeeltes van 10 meter oplopend naar 5 meter al verticalend c.q. diagonalend af te vissen met grote tot zeer grote shads.


Gjedde, gek op grote shads.

Het werd die middag een waar snoekfestijn waarbij  meerdere metersnoeken, 80-ers en 90-ers het op onze shads hadden voorzien. De teller bleef voor mij op 18 snoeken staan waarvan 3 de metergrens hadden gepasseerd.


De meterbakken komen eraan!

Daar je je in dit gebied nooit blind moet staren op resultaten behaald in het verleden - waar heb ik dat meer gehoord? - waren de twee daarop volgende dagen geheel anders dan onze startdag. Vol vertrouwen - hoe kan het anders na zo’n eerste dag - begonnen wij op een geheel ander water, dat gevoed werd door de uitstroom van een grote rivier, aan onze volgende snoeksessie. Dat er snoek lag was zeker, gezien onze fishfinder. Mooie wolken prooivis op 6 meter water met daaromheen voor ons duidelijk behoorlijke roofvis, deed ons Gjeddehart weer sneller kloppen. Maar wat we ook deden, op een klein snoekje na bleef het rustig.


Op een klein snoekje na bleef het rustig.
 
Alles geprobeerd en een paar kleine snoekjes werpend gevangen, werden wij weer met de neus op de feiten gedrukt. Dat er die dag slecht gevangen was vonden wij jammer, maar de prachtige natuur, de elanden die wij mochten zien, de rust en geen gestress, vergoed werkelijk alles.


Rust en vooral geen stress.

De volgende dagen werden gespendeerd op een relatief ondiep meer met baaien (1 á 2 kilometer) variërend van 0,5 tot 5 mtr. Hier vonden we mooie taluds en ondieptes waar de plantengroei door het heldere water al volop te zien was. De watertemperatuur was hier ten opzichte van de vorige dagen ruim 13 graden en dat was te merken. Regelmatig werden onze gliders, pullbaits, hybrides door de snoeken geattaqueerd.


Met regelmaat werden onze gliders, pullbaits, hybrides door…


… de snoeken geattaqueerd.

Vele mooie, maar vooral zeer sterke 80-ers en 90-ers belandden in onze boot. Veel mensen, waaronder Jan, hebben sterke Ierse snoek gevangen, maar onze Noorse vriend doet er echt niet voor onder. Het mooiste van die dag was een “double hookup” voor Jan en mij. Twee bijna identieke snoeken van 95cm - konden werkelijk broers zijn - knalden hard op onze grote shads. Eerst dacht ik dat mijn vis in de lijn van Jan was gezwommen, maar niets was minder waar. Dit was een waar spektakel.


“Double hookup”

In 4 dagen vissen heb ik in totaal 75 snoeken gevangen, waaronder 6 van boven de meter (tot 1.05 mtr.). Dit lijkt veel, maar waterkennis, doorzettingsvermogen en afwisseling van technieken kunnen je dag maken of breken. Ook hier is het nog zo dat ze niet zomaar in je boot springen. Je moet er echt wel wat voor doen. Maar vind je de scholen aasvis op de grote meren, dan kun er vergif op innemen dat je onze vriend “Gjedde” tegenkomt.

Tot slot, het materiaal waar wij mee vissen:

     
  • medium/heavy tot heavy baitcasters, reels gevuld met 28/00 (44 lb) PowerPro 
  •  
  • 80 lb extra lange fluorocarbon onderlijnen
  •  
  • Med/Heavy spinstokken 240/270 lang
  •  
  • molens gevuld met 20 lb Power Pro wederom met extra lange fluorocarbon onderlijnen
  •  
  • Kunstaas: Gliders (BusterJerks, Salmo’s , Hellhounds etc.), pullbaits (Fatso’s, Jack etc.), middelgrote tot zeer grote shads cq toads (Sizmic) Bulldawgs, Fluttertails etc.

Vergeet vooral ook niet de grote streamers (Racoonstreamers bijvoorbeeld) tergend langzaam te vissen. Wil je meer weten over dit gebied, bekijk de site van Jan Schaaphok eens: www.lundepensjonat.com of mail naar lodewijk.harmeling@home.nl.

ANDEREN LAZEN OOK