Snoekbaarsjager (4)

Snoekbaarsjager (deel 4)

Is de invloed van het weer onbelangrijk?

Neen, er zijn betrouwbare weergegevens die van onze viscirkel deel uitmaken. De atmosferische druk heeft zeker invloed op het gedrag van de snoekbaars. Bij een plotse daling van de barometer stokt ook de actie van de glasogen even plots, maar de dag voor deze weersverandering is het meestal bingo

Een luchtdrukstijging is algemeen echter gunstig. Een blijvende lage luchtdruk voor een bepaalde periode betekent stabiel weer en dit is dan  weer ok. Langdurige periodes van warmte tijdens een periode van hoge luchtdruk, meestal hartje zomer, maakt de snoekbaarzen loom en elke actie lijkt te ontbreken. Zoek dan de meest zuurstofrijke plaatsen op in de vaargeulen of aan de sluizen met veel scheepvaartverkeer.

Waar je op enorme oppervlaktes van eenzelfde water geen stoot ziet lukt het aan die sluizen meestal wel. Wind is een zeer belangrijke factor. Ter informatie geef ik een overzicht van mijn vangsten over de laatste twintig jaar in functie van de windrichting. Bij weinig of geen wind 35%, bij westenwind 30%, bij zuidenwind 18%, bij oostenwind 9%, bij noordenwind 8%.


Een warme zomderdag in de Linder.

Winderige dagen zijn zeker niet slecht. Ikzelf bevis bij voorkeur steeds de windzijde van het water als het kan. Er is daar een beter voedselaanbod voor de aasvis en de glasogen volgen hun eten. In de koud water periodes zijn rustige dagen veel beter, ook al omdat je heel traag en kort bij de bodem moet vissen en de schuilplaatsen van de glasogen in de bodem en bij de richels of mossels moet zoeken. Met veel wind lukt dit veel moeilijker.

Zachte, late herfstdagen, meestal met hoge luchtdruk en een gerimpeld wateroppervlak met liefst nog wat zon, zijn optimaal. We vissen dan meestal reeds op 10 tot 12 meter maar ‘ondiepe’ aangename verrassingen zijn ook mogelijk. Zeker eens proberen. Bij warm, drukkend zomerweer zonder wind lijkt het of het beste snoekbaarswater uitgestorven is! De vis beweegt bijna niet en aast bijgevolg ook uiterst sporadisch.

Vis dan bij het krieken van de dag en voor zonsondergang. Wind in de warme periodes zorgt voor zuurstof in het water en dit activeert de snoekbaarzen. Dit effect krijg je ook na een onweersbui in de zomer. In de mist zijn de vangsten veelal slecht. Uiteraard wordt er ook weinig gevist gezien de risico’s voor aanvaringen. Je kan uiteraard met je gps je stekken uit de vaarzones feilloos terugvinden en bevissen. Trekt de mist weg dan volgen ook meestal meer aanbeten.

Ook de lichtintensiteit is bepalend voor de aasperiodes gedurende de dag. Bij donker weer ervaar ik langere aasperiodes. Op zonnige dagen heb je veelal korte maar intensieve aasperiodes, dikwijls ‘s morgens en ‘s avonds. Uiteraard is er interactie met beschikbaarheid van voedsel. Komt er op zo’n dag bijvoorbeeld in de namiddag een school aasvis op de stek, dan gaat de snoekbaars ook heel actief jagen, midden op de dag.


Vissen tot de zon onder gaat.

Als in het vroege najaar de zon een bepaalde oever opwarmt, dan kan je daar de snoekbaars zeer ondiep vangen (één tot twee meter). Ook op stille, warme zomerdagen kan plots opstekende wind de glasogen in actie laten schieten. Bij stabiel weer gaat het meestal goed, is er werkelijk een abrupte weersverandering, dan heeft dit een negatief effect op de bijtlust van de glasogen, maar zoals reeds gezegd: de dag voor de weersverandering kan de vangst fantastisch zijn!

En vergeet vooral niet dat je de natuur niet kan forceren! Bij slecht visweer kan je normaal gesproken geen goede vangsten verwachten. Natuurlijk is met een bepaald weer niet alles te verklaren. Algemeen zijn er wel vaste meteorologische gegevens die repetitief vangstresultaatkansen optimaliseren, maar er zijn ook uitzonderingen.
De visserij wordt door de natuur bepaald. Als de omstandigheden qua periode, qua weer niet ok zijn, dan zijn je vangstkansen ook heel klein.

Toen ik van een reis naar Hawaï besliste om een tussenstop te maken in de staat Washington, om daar nog wat’ walleyes’ te gaan vangen, kwamen we van een kale reis terug! We visten op een aantal topwaters, ondermeer de Columbia rivier, met een aantal ervaren vissers, hun kunstaas en vanuit twee boten. Blijkbaar veel te vroeg op het jaar, het water was er te koud en spijtig genoeg ook nog die dagen in een periode dat er een koudefront overkwam.

Wat we ook probeerden, we vingen geen vis! Wally Pease, onze gids, had ook een lokaal programma op de tv zender over jagen en vissen. Ik vergeet nooit dat we toen in zijn show kwamen met allerlei materialen en technieken van bij ons, met opnames aan boord van de visboten, maar zonder vis! De vrouw van Wally was een Indiaanse en nooit in mijn verdere leven heb ik nog zo’n lekkere gelakte eend met wilde rijst gegeten als bij haar!

Een culinair festijn op een vistrip zonder vis. Toen ik er later in de zomer terugkwam was het wel raak op de Columbia rivier, aan de Grand Coulee Dam. Trollend met pluggen vingen we in de ondiepe oeverzone tientallen walleyes, wel maar gemiddeld 1 tot 1,5 kg zwaar. De natuur en de snoekbaarzen laten zich dus niet dwingen.


Een laatste vluchtpoging.

Ik herinner me nog als gisteren een viservaring op de Nieuwe Merwede. Ik viste vanuit Lage Zwaluwe varend de rechtse kribben af en vond aan een steenstort echt een grote groep actieve snoekbaarzen, en ving vis na vis. Toen ik ‘s avonds vismaat Luc berichtte wou deze onmiddellijk ‘s anderendaags mee. We waren zo opgewonden dat ik vergat mijn stop in mijn boot te draaien die bij het te water laten vanaf de helling in Lage Zwaluwe onmiddellijk vol water liep!

Terug naar boven, stop er in en op weg naar de droomstek! Maar geloof het of niet, de droomstek was leeg! We vingen er geen vis meer. Er stond wel een schrale westenwind waar ik de vorige dag met een warme zuidenwind had gevist. ‘s Avonds, thuis voor het televisietoestel, begreep ik waarom mijn visdag zo helemaal anders was gelopen: Armand Pien vertelde in zijn weerpraatje dat een stormdepressie de vorige avond ons land bereikt had  en dat een laag drukgebied onze contreien had bereikt als voorbode voor een storm de komende dagen.

Ik ben meer en meer het weer gaan observeren en zoek nu echt de betere periodes en dagen op om te gaan vissen. Voor ik op het water ga raadpleeg ik eerst enkele top-weersites op internet:

Volgende week deel 5!

Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via jan.van.de.linde@telenet.be


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaarsjager 26
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (25)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (24)
Total Fishing Import -