Snoekbaarsjager (deel 21)
Combivissen
Dit systeem zie je nooit en is echt moordend! Je vist in de warmwaterperiode met je verticaalhengel met shad, fireball of wippend met het bolletje. Deze aaspresentaties zijn actief. Dan monteer ik een tweede, lange hengel met een ‘speld’ voor een passieve ‘tussen twee waters‘ aasaanbieding. Een fantastische aasaanbieding die vele en dikke snoekbaarzen binnenboord brengt!
Tweede hengel: Sportex Telstar HM TEL 4352 een 7-delige telescoophengel, lengte 4,35 meter, werpgewicht 5 tot 30 gram.
Molen: Shimano Aero 2000
Draad: Antis WEEVER 0,35 mm dikte, 11,3 kg test.
Montage: een zware speld met erie loodkop, gewicht 23 gram met links en rechts 2 VMC driehaken Vanadium rood nr 6, aangeknoopt om links achter de kop van je aasvis en rechts voor de staart van je vers gedode aasvis te worden ingeprikt. Deze spelden zijn niet in de handel verkrijgbaar tenzij je ze koopt bij een dealer van AMS Fishing.
De lange hengel met soepele top leg je schuin naast je in de hengelsteun of als je met een vismaat vist ligt deze hengel bij hem in de punt van de boot (zie tekening). Je vist met deze aasvis ongeveer één meter boven de bodem of zelfs nog hoger.
Aanbijtende snoekbaarzen laten deze hengel mooi doorbuigen vooraleer ze in de gaten hebben dat er iets niet in orde is. Stevig aanslaan, vandaar ook de draaddikte om draadbreuken te vermijden. Meestal heeft de snoekbaars de speld volledig in de bek!
Wanneer je tussen andere verticaalvissers vist met dit systeem zul je zien dat dit een ongewoon maar schitterend spektakel is wanneer je zwiepend met zo’n lange hengel een mooie snoekbaars drilt! De meeste andere verticaalvissers gebruiken een veel kortere en stuggere hengel met een fireball montage waarbij ze heel veel missers hebben omdat ze te laat reageren op de aanbeet aan hun tweede hengel en de snoekbaars dus loslaat gezien de weerstand die hij of zij voelt.
Ook wordt hier dikwijls veel te kort bij de bodem mee gevist. De verticaalvisser heeft al zijn concentratie nodig bij zijn handhengel en is vandaar dikwijls veel te laat met zijn reactie. Een ander nadeel is dat de tweede hengel dikwijls in de weg ligt voor de verticaalaanbieding en zo regelmatig in de war komt met het verticaal aangeboden aas, zeker als er wat wind staat of als er gedraaid wordt met de boot.
Ik heb een andere variante op deze combihengel in september, oktober: een vast lood met een oogje aan beide kanten van ca. 25 gram met een lange onderlijn van ca. 90 cm in fluorocarbon trekkracht ca. 10 kg met één enkele haak, type Mustad 1/0 ref 496 en hierop een aasvisje van 10 cm, klein voor die periode van het jaar. Gewoon meeslepen boven de bodem en de diep doorbuigende supergevoelige hengeltop geeft aan dat er weer een meestal dikke snoekbaars zich aan je aasvis vergreep!
Volgende week deel 22!
Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via jan.van.de.linde@telenet.be