image description

Snoek en snoekbaars met jerkbaits en grote shads

 
Door Kellen Bon

Snoek en snoekbaars met jerkbaits en grote shads 

De Special Force als het ultieme wapen!

Het vissen op grote snoekbaars en snoek is in de zomermaanden niet altijd even eenvoudig. Zeker op de gekende stekken en in helder water worden de grote vissen slimmer en trappen al lang niet meer in de standaard kunstjes.
 
Twee totaal verschillende technieken, maar in combinatie een zeer effectieve visserij.
 
De juiste techniek en het daarop afgestemde materiaal spelen nu een grotere rol. Om het vissen met jerkbaits en grote shads zo effectief mogelijk uit te kunnen voeren, vis ik graag met materiaal wat 100% bij deze visserij past. De hengels uit de HS Special Force serie bieden voor mij uitkomst en vormen het perfecte gereedschap bij deze visserijen.
 
Vissen met jerkbaits
Bij jerkbaits gaan mijn voorkeur uit naar hybride jerkbaits. Vrijwel alle hybrides zijn handgemaakt en daarom nogal uniek in actie. Bij een hybride jerkbait zit het bevestigingsoog altijd vooraan boven op de kop, in plaats van voor op de neus zoals bij gliders het geval is. Om de juiste actie aan een hybride jerkbait te geven moet je deze goed ‘aanvoelen’ en vaak vergt het enig doorzettingsvermogen om de ideale actie voor deze jerkbaits te vinden.
 
Omdat de jerkbait voorover naar voren wordt getrokken in plaats van recht vooruit, krijg je dus een andere actie dan een links-rechts actie als gliders. De actie van hybrides zijn dus onvoorspelbaarder en juist dat maakt deze tot een topaas voor ervaren vissen. De basis blijft weliswaar een soort van schaatsbeweging, maar tussendoor maken ze ook sprongetjes omhoog of omlaag. Sommige hebben een waggeltje aan het eind van de slag, sommige niet. De ene hybride maakt lange halen, de ander korte haaltjes en draait meer om zijn eigen as.
 
Flink wat agressie los maken, daarna lekker laten hangen… knal!
 
Het is lang niet altijd eenvoudig om een hybride jerkbait een dodelijke actie te geven en juist daarom is de hengel allesbepalend. Ik gebruik hiervoor de Special Force 220BC. Deze hengel is niet alleen een genot voor het oog, maar vist ook nog eens fantastisch lekker. De overbrenging van de blank naar het kunstaas is precies wat je nodig hebt om een hybride te vissen.
 
Met de Special Force 220BC haal je de maximale actie uit je hybride jerkbait!
 
De blank is zeer gevoelig en ideaal om de hybrides erg soepel een kant op te trekken. Hybride jerkbaits komen het beste tot hun recht wanneer je ze trekt in plaats van tikt. Een glider tik je van links naar rechts en vooral de grotere jerkbaits vergen daardoor een pittige hengel om die tik te geven. Een hybride jerkbait trek je van links naar rechts op de buiging van de blank. Hier komt dus de nodige ervaring en het juiste gevoel bij kijken en juist dat is de reden dat ik graag op deze manier vis. In combinatie met de Special Force een ware verslaving.
 
Maximaal drilplezier!
 
Vissen met middel tot grote shads op snoek en snoekbaars
Wanneer ik wat dieper wil gaan vissen of de vis te passief is om een jerkbait in de bovenste waterlaag te komen halen, vis ik graag met grote shads. Diagonalend welteverstaan. Ik vis mijn shads met loodkoppen van 10-20 gram afhankelijk van de diepte of omstandigheden zoals wind en stroming.
 
Het is dezelfde techniek als diagonalen met jigkopjes op snoekbaars, maar dan met grof rubber.
 
De shads vis ik ‘op de zweef’. Dat houdt in dat ik de shads bij de bodem vis, van de bodem af tik met twee tot drie slagen met de molen of reel en op een gespannen lijn terug naar de bodem laat zakken op eigen gewicht. De afzinksnelheid is afhankelijk van het gewicht van de loodkop en de shad.
 
Dat zijn vaak de aanbeten als je het hebt over 'tot in m’n tenen!'
 
Afhankelijk van de omstandigheden vis ik het liefst zo licht mogelijk. De aanbeten komen negen van de tien keer tijdens het zweefmoment. Dat zijn vaak de aanbeten als je het hebt over 'tot in m’n tenen!' Bij een lichte loodkop heeft de shad een langer zweefmoment dan bij een zwaardere loodkop. Een langer zweefmoment betekent dus meer kans op aanbeten. Ik gebruik hiervoor de Special Force 240 spin 15-60 gram. Ook bij deze visserij is gevoel naar het kunstaas erg belangrijk. Je wilt namelijk goed kunnen voelen waar de bodem is.
 
Tijdens de laatste uurtjes licht werp ik graag de taluudjes nog even af met groot rubber.
 
Ook is het fijn wanneer je de structuur van de bodem kunt registreren, zoals mosselbanken, plantjes, baarsaanbeten op de staart of dat je voelt als aasvissen tegen je lijn aan tikken. Met deze factoren kun je dus stekken wat meer aandacht geven. Wanneer je je al vissende een goed beeld kunt vormen van het bodemverloop en structuur, maakt dat het overbodig om er eerst met de dieptemeter overheen te varen om dat beeld te verkrijgen. Een bootsilhouet en de tikkende dieptemeter kan al genoeg zijn om een grote ervaren vis op non-actief te zetten. Vooral tijdens stroming of flinke wind, is een gevoelige blank een ‘must’ om deze visserij zo effectief mogelijk uit te voeren.
 
De Special Force 240 is daarom de perfecte hengel om werpend met middelgrote en grote shads aan de slag te gaan.
 
De Special Force-serie bestaat uit drie verschillende lengtes: de 1,90, 2,20 en de 2,40 meter. Alle drie de lengtes hebben een ander werpvermogen en zijn beschikbaar voor baitcasters of molens voor eigen gewenste doeleinden (Spin/ BC). De Special Force-serie is ontworpen door Henk Simonsz die zijn ervaring van vele jaren samen heeft gebracht in onder andere deze serie. De Special Force serie blanks zijn van supersnel, high modulus carbon gebouwd. Afgebouwd met kurk en uitsluitend Fuji-componenten. Kortom een fantastische hengel voor de verwende roofvisser.
 
De wapens die ik elk weekend wel krom trek en mij al tijdens het traileren een glimlach bezorgen.
 
Veel succes!
Kellen Bon
 
Meer informatie over de Special Force serie vind je hier.

ANDEREN LAZEN OOK