image description

Slow-motion in balans (3) De verbeterde…

Slow-motion in balans (3)  

De verbeterde versie  

Door Berthil Bos  

Er moest een rubberen kunstaasje zijn, die niet zo gemakkelijk naar beneden door het water kon snijden. Na een tijdje snuffelen in mijn rubber voorraad, kwam ik één van de oplossingen tegen. Imitatie kikkers, maar dan wel van een prehistorische grote. Een goed voorbeeld is de Sizmic toad in het grootse formaat.

Nu is deze mega kikker 21 cm. en hierdoor heeft hij een behoorlijk gewicht. Omdat ik graag de hele dag relax wil werpen, snijd ik een stukje uit het midden. Ik hou op deze manier ca. 18 a 19 cm. over. Dit scheelt gewicht en de kikker is meteen compacter en handzamer.


De grootste maat Toad is geweldig te trollen, maar voor het werpen kort ik ze iets in.

Een ander voordeel van dit chirurgisch ingrijpen is dat hij wat kleiner wordt en zodoende meer aanbeten kunnen worden verzilverd. In het verleden verbond ik de twee stukken rubber door middel van smelten weer aan elkaar.

Nu is er een middeltje onder de naam Lupa Softbait Repair op de markt die het je veel gemakkelijker maakt. Lureparts.nl heeft dit in zijn pakket. Op deze manier maakt je onzichtbare verbindingen, die altijd soepel blijven. In de kop wordt een gewichtsloos schroefoog gedraaid.


De kurketrekker moet wel 'ruim' zijn, om goed vast te zitten.

Deze zogenaamde ‘’Cork Screws’’ hebben geen loodkop en blijven goed vastzitten. Aan het oogje bevestig je een takel met één of twee dreggen. Deze dreggen kan je het beste d.m.v. een splitring aan een steekoogje bevestigen. Dit steekoogje, die je gemakkelijk zelf kan maken, prik je in het rubber.

Door nu splitringen te gebruiken kan je, indien nodig, de dreggen demonteren. Bij twee dreggen plaats je een schuifloodje van ongeveer 7 gram, tussen de twee haken. De eerste dreg zet je vast bij de kop en de tweede richting kikkerbillen.  

Hiertussen zoek je met het loodje de balans, zodat de kikker horizontaal langzaam naar beneden schommelt. Bij dit soort kunstaas is 7 gram wel het minimum, omdat anders de kikker, omdat hij plat is, moeilijk terugkomt in zijn oorspronkelijke stand.   Als je de balans hebt gevonden, zet je het loodje vast d.m.v. twee haakjes. Je kan nu nog langzamer vissen.


Voor een horizontale langzame afdaling.

Ook valt het extra brede uiterlijk beter op en kunnen de omhooggerichte ogen van Esox hem niet missen. Met deze 7 gram kan je, als je wilt, ook sneller vissen. Dit moet je dan doen met snelle kleine tikjes. Doe je dit niet, dan komt er te veel weerstand op de brede kop en gaat hij alsnog tollen. Elk klein tikje trekt het rubber weer recht.

Natuurlijk kan je voor het sneller vissen ook weer gebruik maken van een loodkopje, maar mis je dan het horizontaal afdalen. Het loodkopje kan wel wat lichter, omdat je bij deze takel twee dreggen met bevestigingsoogjes gebruikt. Dit heeft ook een functie als contragewicht.

Als je meer ervaren wordt met dit systeem, zal je ook zien dat je in sommige gevallen zelfs helemaal geen lood nodig bent, maar dat voor later.


Natuurlijk kan je, als het moet, ook bij deze takelmontage zonder balansloodje een licht loodkopje gebruiken. 

In de waterplanten heeft deze breedbekkikker ook zijn voordelen. Langzaam vissen kan ook hier het ei van Columbus zijn. In deze wirwar aan planten moet de snoek wel de tijd krijgen om het aas in het vizier te krijgen.

Door het brede uiterlijk is de Toad dan ook niet te missen. Het grootste voordeel bij deze visserij vind ik, dat het lichaam de plantenstengels opzij drukt. Hierdoor kan je hem vaak plantenvrij door de planten vissen. Zorg er dan wel voor dat je de voorste dreg inlevert, waardoor de kop haakvrij is. 

Volgende week de weedles variatie.

ANDEREN LAZEN OOK