Slideren met een stangetje!
Sinds enkele jaren organiseert Witvis Totaal in samenwerking met Shimano de wedstrijd ‘Match Masters’, waar men fanatiek strijdt om de Gouden Slider. Aangezien er tijdens deze wedstrijd alleen gebruik gemaakt mag worden van de matchhengel, ontstaat er een zeer interessante competitie. Arjan Klop bijvoorbeeld gebruikte bij de laatste editie een interessante montage die beslist niet alledaags is en erg effectief bleek. We laten Arjan graag zelf aan het woord.
De omstandigheden die je aantreft op het parcours waar de Match Masters wordt gehouden - de bekende Lithse Ham - zijn bepaald niet alledaags te noemen. Sterker nog: je kunt rustig stellen dat een visdiepte van 10 tot 15 meter op een afstand tussen de 35 en 50 meter ronduit uitzonderlijk is en vraagt om een enigszins aparte aanpak. Het juiste materiaal voor deze omstandigheden is niet op elke straathoek te koop, simpelweg omdat deze specifieke manier van vissen maar zelden voorkomt. Naast de competitie zelf zie je dus als het ware een tweede competitie ontstaan in het vervaardigen van de juiste materialen en montages.
De traditionele manier van matchvissen, met de slider los van het hoofdlood, wordt ook tijdens deze wedstrijd veel gebruikt en heeft zeker zo zijn voordelen. De Engelsen - die het matchen hebben uitgevonden - laten hun dobber echter altijd rusten op het hoofdlood. Het grote voordeel is dat het gewicht gegroepeerd is en dat er met relatief minder gewicht een grotere afstand gehaald kan worden. Met name ook wanneer het hard waait.
Effectief
Tijdens het EK 2006 in Frankrijk was de slider het aangewezen wapen voor een goede klassering. De Italianen visten dus ook met een slider op de Engelse manier, maar dan wél met een dun buisje gemonteerd onder het lood. Dit buisje diende als afhouder, zodat de lijn niet om de dobber heen zou draaien tijdens de worp. En dat bleek daar in Frankrijk een gouden greep!
De extreme omstandigheden op de Lithse Ham vragen om de beste materialen en uitgekiende montages. Wanneer er 10 tot 15 meter lijn door het oogje van de dobber heen moet glijden, alvorens de haak de bodem bereikt, moet alles perfect op elkaar zijn afgestemd. Ook om een werpafstand van 50 meter te bereiken moet alles kloppen. De dobber mag in de vlucht niet gaan draaien of klimmen op de lijn. Dit Italiaanse systeem met afhouder en de dobber rustend op het hoofdlood, is uitermate geschikt gebleken voor omstandigheden zoals bijvoorbeeld op de Lithse Ham.
En wanneer een systeem hier voldoet, dan voldoet het altijd.
Materialen en montage
Op mijn molen bevindt zich een 12/00 of 14/00 zinkende lijn, bijvoorbeeld Maxima of Preston Direct Mono. Daaraan wordt een 20 meter lange voorslag geknoopt met een dikte van 18/00 of 20/00. Deze voorslag is enkel nodig voor zware dobbers (15 t/m 20 gram) en wanneer er verder dan 30 meter moet worden gevist. Vis ik korter bij, dan gebruik ik sliders t/m 12 gram met een hoofdlijn van 16/00, zonder voorslag.
Ik gebruik twee stuitjes om de dobber op de juiste diepte te fixeren. Wanneer je de visdiepte exact hebt bepaald, kun je de lijn en stuitjes even zwart maken met een watervaste stift. Het dunne laagje dat ontstaat, voorkomt dat stuitjes uit zichzelf gaan verschuiven. Schuif vervolgens een kraaltje op de lijn en dan de dobber, eventueel met behulp van een connector. Zet beslist geen speldwartel tussen de dobber en de bevestiging op de lijn. Dit extra knikpunt zou er alleen maar voor zorgen dat het zaakje sneller in de war raakt. Schuif vervolgens weer een kraaltje op de lijn en dan het hoofdlood waaraan het slangetje reeds is gemonteerd. Dit hoofdlood is goed voor 90 tot 99 % van het totale draagvermogen. Vervolgens schuift je een dikwandig stukje siliconenslang op de lijn en daar knoop je een mini-swivel aan vast. Het stukje siliconen klem je nu vast op dat warteltje en dient uiteindelijk als buffer voor het lood.
Aan de wartel knoop je vervolgens 70 cm nylon van 18/00 of 20/00. Gebruik hiervoor absoluut geen dunnere lijn. Dat zou er alleen maar voor kunnen zorgen dat de boel in de war raakt. Op dit stukje lijn zet je vervolgens drie loodhagels nr. 6 of 8. Je eindigt weer met een mini-swivel, waaraan je de onderlijn van 50 cm kunt bevestigen.
Wil je gericht op brasem vissen, dan doe je er goed aan het hoofdlood net iets boven de bodem te plaatsen. Wanneer je voorn wil vangen dan is het voldoende als de haak net de bodem raakt. Op dit moment gebruik je één of meer van de loodhagels als verklikloodje en schuif je die richting de onderste mini-swivel. Bij zijwind en/of stroming raken de swivel en eventueel enkele loodhagels ook de bodem. Fixeer je lijn altijd achter de lijnclip; je vist hierdoor niet alleen altijd op dezelfde plek, maar ook je onderlijn valt mooi gestrekt op de het water.
Verdeling
Erg belangrijk is de verdeling van het totale gewicht. Er moet genoeg gewicht in de dobber zitten zodat deze tijdens de vlucht niet gaat klimmen op de lijn. Daarnaast is het zo dat het slideren het beste gaat met zoveel mogelijk lood op de lijn. In de praktijk blijkt dat er ongeveer 20 tot 30 % van het totale gewicht in de dobber moet zitten.
Wanneer je de dobber los op het water zou leggen, mag deze in geen geval gaan staan, omdat dit zou verhinderen dat de dobber naar je toekomt tijdens het zakken van het lood. Helaas zijn dobbers die aan deze eisen voldoen niet volop verkrijgbaar. Enkele modellen van Colmic voldoen redelijk, maar zelf maken heeft de absolute voorkeur. Inmiddels is er een eerste cursus dobberbouwen georganiseerd, waaraan lezers van Witvis Totaal massaal hebben deelgenomen. Hierover kunnen jullie meer lezen in een volgend nummer van Witvis Totaal.
Wanneer je materialen en montage in orde zijn, zal je veel plezier beleven aan het matchvissen. Echter wanneer het niet helemaal klopt, zal er veel ergernis ontstaan. Bereid je dan ook goed voor wanneer je met de matchhengel aan slag gaat, zeker wanner je met een slider moet vissen.
Arjan Klop
Team Preston Innovations
Het praktische artikel van Arjan Klop is slechts één van de opnieuw weer uiterst lezenswaardige en praktische bijdragen in het nieuwe nr. 31 van Witvis Totaal, dat vanaf 22 mei 2007 voor € 6,60 te koop is bij uw hengelsportwinkelier en in de kiosk. Klik hier voor meer informatie!