Sleeves voor roofvis onderlijnen
Sleeves... We hebben het hier over een klein, maar uiterst belangrijk onderdeel dat gebruikt wordt om delen van een leader (onderlijn) met elkaar te verbinden. Te verkrijgen in een heleboel soorten en maten. In dit Blog zal ik uitleggen waar op te letten wanneer je je eigen roofvis leaders gaat maken.
Zoals gezegd, sleeves zijn er in allerlei soorten en maten. Gemaakt van messing, koper, aluminium. Verder zijn er single barrel en double barrel sleeves in de handel. De single barrel behandel ik in dit blog. Reden is dat dit de meest gebruikte sleeve is in ons (roofvis)land
.
Tip 1: Zorg voor goed gereedschap
Onder goed gereedschap verstaan we in dit geval een speciale sleevetang voor het aanknijpen van de single barrel sleeves. Een goede tang heeft minimaal 5 drukpunten (een soort tandjes) die er voor zorgen dat er een perfecte verbinding tot stand komt. Het gebruik van bijvoorbeeld een rondbektang / combinatietang is af te raden. De verbinding lijkt goed, maar begeeft het 9 van de 10 keer als het echt spannend wordt.
Tip 2:Zorg voor de juiste diameter sleeves
De sleeve moet passend zijn, dwz niet te klein, maar ook zeker niet te groot. Kies je ervoor om de sleeve 2 keer door te halen, dan heb je voldoende aan een sleeve die net iets groter is dan 2x de diameter van het onderlijnmateriaal. Kies je ervoor om de sleeve 3x door te halen -ook wel de 'terugsteek methode' genoemd- dan heb je voldoende aan ca. 2.5x a 3x de diameter van het te sleeven onderlijnmateriaal.
NB: Wij gebruiken de 'terugsteek methode' voor al onze leaders en zeker als het oppervlak van het onderlijnmateriaal glad is zoals bijvoorbeeld bij bijvoorbeeld knot2kinky solid titanium.
3x doorgehaald..... Oftewel een keer terug gestoken
Tip 3 :Kies de juiste (lengte) sleeve
De juiste sleeves zijn hard en dikwandig. Ze zijn daarom het beste met de hierboven genoemde sleevetang aan te knijpen. Voordeel van dikwandige sleeves is dat ze niet zo snel open scheuren en als ze aangeknepen zijn, dan vervormen ze niet. Ook heb je bij harde, dikwandige sleeves minder last van scherpe randjes.
De juiste lengte is net iets breder dan de bek van je sleevetang. Zo voorkom je dat je de randen van de sleeve plat knijpt. Dit kan namelijk beschadigingen van je onderlijn opleveren. TIP : Dit probleem is te voorkomen door evt. 2 sleeves achter elkaar te plaatsen en dan de krimp in het midden te zetten
Wellicht ook interessant : VIDEO hoe wij onze leaders maken
Doe je voordeel met bovenstaande tips, en mocht je iets willen opmerken, of vragen, laat het gerust weten onder deze blog of op info@lureparts.nl.