Door Thijs van der Sanden
De term ‘shallow screw’ komt, althans voorzover als dat ik het weet, uit Zweden. Het betekend grof vertaald ‘ondiepe schroef’ en is gebaseerd op de wokkel die je in een shad schroeft.
Met deze techniek bevissen de Zweedse (of beter gezegd Scandinavische roofvissers) de vele ondiepe baaien die deze landen zijn.
Het was via Youtube dat ik er mee in contact kwam, de fanatieke Claes Claesson van het merk Svartzonker vertelde een schitterend verhaal over hoe zijn McRubber’s te voorzien van een shallow screw montage zodat je deze ondiep kon vissen. (Op de foto staan Rozemeijer shads).
Ik heb de video wel een aantal keren bekeken en heb toen via via een aantal McRubbers en shallow screws weten te bemachtigen. (Rozemeijer shad als voorbeeld op de foto).
Echter zoals altijd bleef dit kunstaas inclusief shallow screws lang ongebruikt in mijn tacklebox liggen totdat een visvakantie op een Randmeer hier verandering in bracht. Het was taai en de snoeken wilden helemaal niets! In het verre verleden hebben mijn vismaten en ik op dit water ontzettend veel succes gehad met Grinders, maar die tijd leek toen voorbij. Het was zelfs zo erg dat vismaat Ben en ik tegen elkaar zeiden “als het morgen niet beter is, dan nokken we hem”.
De dag erna besloot ik eens eigenwijs te doen en een McRubber zo te monteren zoals Claes en ik wist niet wat me overkwam! In een ochtendje mocht ik kortstondig verschillende metervissen vast houden welke allen de shallow screw geviste shad letterlijk verslonden!
In die tijd had ik de hoop dat het shallow screw verhaal een ‘geheimpje’ zou blijven… helaas!
We zijn nu enkele jaren verder en de shallow screw methode heeft zijn weg gevonden naar Nederland maar toch is het nog voor veel vissers iets onbekend en dat is jammer. Wat is het nu precies?
Normaal gesproken gebruik je een loodkop (jighead) om een shad te bevestigen, nu draai je echter een wokkel in de neus van de shad.
Aan deze wokkel kun je een quicksnap bevestigen en daaraan bevestig je de takel. Je maakt dus enkel gebruik van het gewicht van de shad om hem te werpen.
Dit zorgt ervoor dat de shad zeer ondiep over planten of door een poldersloot gevist kan worden.
Houd wel rekening met het feit dat niet iedere shad geschikt is voor het gebruik met een shallow screw.
Door ervaring kan ik zeggen dat shads met een dikkere buik het meest ideaal zijn. In het Rozemeijer-programma hebben we de Paddle (17 cm) en de Giant Paddle (23 cm) welke perfect te gebruiken zijn voor deze visserij.
Voor de Giant Paddle hebben we ook een kant en klare shallow screw set, deze bevat een shallow screw en een stinger met twee dreggen.
Je draait de shallow screw in de neus van de Giant Paddle, bevestigd de stingerpin in de buik van de shad en klaar ben je. Groot voordeel bij deze visserij is dat de stinger altijd los schiet van de shad, minimale schade (soms wel jammer!) aan de shad en de snoek of snoekbaars kan het gewicht van de shad niet benutten als contragewicht om zich los te wringen.
Qua hengel adviseer ik een langere hengel (minimaal 250 cm, bijvoorbeeld, een Grind-it) om de shad goed te kunnen sturen en gebruik met voorkeur een snellere reel.
De shad mag namelijk best met een redelijk tempo worden binnen gevist over de planten heen. Geloof mij, die aanbeten zijn hard en de kolken groot!
Probeer deze techniek eens in plaats van een spinnerbait over de planten en wellicht is dat nu weer net iets wat ze nog niet kennen op jouw water!
Website: www.rozemeijer.com.