Scherentuin 2008 deel 1


Scherentuin 2008 (deel 1)

door Marc van de Kerckhove
 
Samen met mijn vismaat Luc Declerck hebben we nu onze tiende trip naar de Scherentuin achter de rug. Weken op voorhand hadden we alles goed voorbereid. Boot grondig nagekeken, hengelspullen in orde gebracht,veel en verschillend kunstaas meegenomen, waarvan natuurlijk een hele lading selfmade jerkbaits van Luc.

Luc had opnieuw enkele nieuwe jerkbaits ontworpen, deze keer voornamelijk divers, waarvan enkele gemakkelijk een diepte halen van ruim 3 meter. Gliders hebben we nog een hele voorraad van en zijn we zeker nog goed voor enkele jaren. In Zweden heb je de ideale omstandigheden om je nieuwe kunstaasjes uit te testen.


Door de helderheid van het water kan je het kunstaas van ver volgen en kan je zien hoe je dit op de beste manier kan laat zwemmen. En natuurlijk niet onbelangrijk, een zeer goede snoekstand.

Een zachte winter en vroege lente zorgden ervoor dat de natuur nu al op zijn mooist was. Bomen en planten stonden in bloei en natuurlijk ook hogere watertemperaturen. Het waterniveau was ruim een halve meter lager dan normaal. Kortom een heel ander beeld dan voorgaande jaren .

Na enkele uren vissen wisten we al dat het een heel andere visserij zou worden. In onze productiefste baaien en op plateaus waar we regelmatig grote aantallen vingen was het nu echt harken om een vis te kunnen landen! Gliders, hoe mooi ze ook waren, snel of traag gevist konden bijna geen vis verleiden. Dit in tegenstelling tot vorige jaren, waar dit op deze plaatsen de beste manier van vissen was.

Shads en spinners brachten echter ook al niet veel verbetering. Met streamers hadden we nog geen ervaring en was het de bedoeling om dit nu eens te veranderen. Daarom hadden we ons enkele mooie exemplaren aangeschaft om het daar eens te proberen. Na een tijdje “klungelen” bleek al snel dat dit voor ons een volledig nieuw terrein. Dat dit ons nu ook echt niet het nodige vertrouwen gaf, kan je wel denken.



We geloven zeker dat deze methode in bepaalde situaties een grote meerwaarde kan zijn en zullen er ons in de toekomst zeker nog verder in verdiepen. Dus was het nu tijd om de nieuwe “duikers” eens te testen, want echt ondiep waren de groenjassen niet te vinden. Nadat we er eentje enkele meters naast de boot hadden laten zwemmen zag je het direct. Wat een actie!

Je kunt ze ook echt traag vissen en toch blijven ze mooi bewegen. Wat heb ik toch geluk om zo een handige vismaat te hebben. Wat hij met bijna 10 jaar ervaring van een stukje hout kan maken vind ik gewoon kunst. Als we dan met deze jerkbaits nog eens meer dan 80% van onze aanbeten kunnen verzilveren, vind ik wel dat we op het juiste spoor zitten. De actie van deze houten nepvissen en de manier waarop deze worden binnengevist zijn hier zeker niet vreemd aan. Hier valt natuurlijk nog heel wat over te vertellen en daar zal ik dan in een volgend artikel eens wat dieper op ingaan.


Met deze divers visten we dan op stekken met een diepte tussen 1 a 2 m.
Traag binnengevist met ingelaste pauzes of wanneer dat niet lukte na een korte pauze gelijkmatig versnellen en terug een pauze inlassen. In de meeste gevallen was het eventjes laten “hangen"van de jerkbait doorslaggevend. Daar ze drijvend zijn, stijgen ze zachtjes tijdens de pauzes en kan je hen zo een licht zagende beweging laten maken.

Naar onze mening was de reden van het beter vangen met de dieper duikende t.o.v. de ondieper geviste jerkbaits, dat ze veel dichter in de omgeving van de vissen bij de bodem werden gevist. Zeker op die dagen dat ze echt heel weinig zin hebben om naar boven te komen om de ondiep geviste gliders aan te vallen. Zoals onze vismaat Geert Steurbaut het zo mooi kan verwoorden moet je ze dan met je kunstaas over “hun kop krabben”.


 
Op deze manier konden we dan toch nog regelmatig een mooie vis verschalken.  Naarmate de dagen verstreken werd het steeds zonniger en warmer. Blauwe lucht, veel zon en bijna geen zuchtje wind!
Uit ervaring wisten we dat nu de baaien met veel begroeiing de beste kansen bieden. Ook nu moesten we de snoeken van tussen grote plantenvelden gaan peuteren. Daar vonden we een leuke en praktische oplossing voor die goed snoek opleverde. In deel 2 meer!


ANDEREN LAZEN OOK