Schepnet, landingsnet, overlevingsnet

Schepnet, landingsnet, overlevingsnet 

Door Berthil Bos

Binnenkort begin ik met een serie artikelen over het wel of niet landen van onze grootste Nederlandse roofvis met scherpe tanden, de snoek. Dat voor het drillen en landen meer komt kijken dan men denk, maak ik regelmatig mee op en aan het water.

Maar voordat we aan deze reeks beginnen, wil ik het nu al even hebben over het landen met een schepnet, omdat deze op dit moment de snoek grootste vriend kan zijn. Nadat ik jaren de kieuwgreep heb gebruikt om Esox op een weidelijke manier uit het water te halen doe ik het in de zomer, dus nu, toch even anders.

De reden hiervoor is dat je voor de kieuwgreep de snoek eerst volledig moet uitdrillen en dat is bij deze hoge watertemperaturen funest voor zijn gezondheid. Verzuring van de vis kan leiden tot sterfte en dat willen we natuurlijk niet. Kort en krachtig drillen om de vis op zijn zij te krijgen, verlangt wat zwaarder materiaal en daarom luid het devies: 'vis zo zwaar als mogelijk'.

Nadat de vis bij de boot gedirigeerd is, wordt bij mij direct het schepnet eronder geplaatst. We doen de naam schepnet nu geen eer aan, omdat het scheppen achterwege blijft. Hierdoor blijft het gespartel van de snoek meestal achterwege en kan je rustig bekijken hoe deze gehaakt is.

Als het kan onthaak je de vis in het net in het water, waarbij je hem wel even bij de kieuwdeksel pakt. Hierdoor opent hij de bek en kan je er overal bij. Voor een foto haal je hem even uit het net, waarbij je de vis ondersteunt, zodat het hele gewicht niet langdurig aan de kop trekt.

Om er zeker van te zijn dat de vis weer gezond en met minder stress terug de diepte ingaat, laat ik hem even bijkomen, in het in dit geval overlevingsnet. Even kijken of de kieuwdeksels niet naar binnen geklapt zijn, waardoor het ademen een probleem wordt en je kan hem met een gerust gevoel terugzetten.

In deze tijd van hoge watertemperaturen is deze manier eigenlijk een must voor zijn overleven en ik ben een groot voorstander om dit altijd in iedere jaargetij te doen. Niet alleen de snoek heeft voordelen van het gebruik van het landingsnet, maar ook wijzelf.

Het verspelen van de vis is hiermee weer wat terug gebracht en ongelukjes met de kieuwgreep in één keer komen ook minder voor. Allemaal plusjes dus. Probeer het eens.

ANDEREN LAZEN OOK