Ruwe haai in de Oosterschelde
Door Peter Dohmen
In de vorige week verschenen nieuwe uitgave van Zeehengelsport staat een spraakmakende reportage over ruwe haaien in ons kustwater. Aanleiding was een Youtube-filmpje over de weervisserij in de Kom van de Oosterschelde bij Bergen op Zoom.
De weervisserij is een eeuwenoude vistechniek, die in de vroege zomer is gericht op de vangst van ansjovis. Op een zandplaat die met laag water nagenoeg droog valt, worden zogenoemde ‘weren’ aangebracht. Dit zijn V-vormige constructies, die zijn vervaardigd van eikenhouten takken van vier of vijf meter lengte, die dicht tegen elkaar in de zeebodem worden gestoken. Deze weren kunnen zomaar een kilometer lang zijn.
De beide vleugels van de weren komen in het diepste punt van het water bij elkaar en daar staat dan de fuik van netwerk. De vis wordt met het terugvallen van het water in het weer opgedreven naar de fuik. De trillingen en het geluid van de dunne stokken helpen de vis op te drijven naar die ene ‘schijnuitgang’, waar ze vervolgens opgesloten raken. Dit systeem van vissen is alleen bruikbaar in gebieden die bij eb droogvallen.
Deze weervisserij is tegenwoordig een ware toeristische attractie en in het seizoen worden ‘dagjesmensen’ in bootjes naar de weren gebracht om daar met eigen ogen te zien hoe de fuiken worden geleegd. Op een tijdens zo’n toeristisch bezoekje geschoten filmpje is te zien hoe de plaatselijke weervissers op ansjovis vorig jaar juni diverse ruwe haaien tot wel 20 kilo uit hun netten halen en het op YouTube geplaatste filmpje sloeg in het zeeviswereldje in als een bom.
Inmiddels blijkt dat niet iedereen het betreffende filmpje goed kan terugvinden en dat de in Zeehengelsport gepubliceerde QR-code niet in alle gevallen goed werkt. Daarom hier de directe link naar het filmpje:
Diverse enthousiaste zeevissers hebben woeste plannen gesmeed om die ruwe haaien in onze eigen Oosterschelde te gaan vangen. Hoe gaaf zou dat zijn? Weer op ruwe haai vissen in Nederland, zoals ooit legendarische vissers als Willem Zandstra, Stef de Bruin, Jan van Gent, Iwan Garay en Bert Verkuil dat ooit deden. We wachten de eerste vangsten van deze ruwe haai pioniers van de 21e eeuw vol spanning af!