image description

Praktijktips van Jan van Schendel (1)

Praktijktips van Jan van Schendel (1)

Ik heb de laatste jaren eigenlijk maar amper Nederlandse boeken over de witvisserij gezien, in welke vorm dan ook.

Hoewel het in mijn boek primair gaat over allerlei ervaringen in mijn vissersleven wil ik hier ook van de gelegenheid gebruik maken om zoveel mogelijk informatie te versstrekken aan wie dan ook, die nog wel wat informatie kan gebruiken, of dat nu nieuwe beginnende vissers zijn of al actieve vissers die gewoon nog niet helemaal compleet geïnformeerd zijn.

Dit zullen vaak niet de standaarddingen zijn, wel zijn het stuk voor stuk zaken die gewoon belangrijk zijn in onze sport en waaraan je misschien niet meteen denkt. In het boek zijn al verschillende zaken omschreven en via deze info-ABC wil ik een en ander nog verder aanstippen. Ik ben ervan overtuigd dat heel veel lezers hier nog wel enkele 'leuke weetjes' kunnen uithalen.

Looptyer
Wat een fantastisch hulpmiddeltje is dit toch voor als je steeds een exact even grote lus wilt knopen, bijvoorbeeld voor je onderlijntjes. Allereerst is supersimpel om te gebruiken, ‘een kind kan de was doen’. De perfecte uitleg zie je vaak alop de verpakking.

Onderlijnen maken is nooit echt mijn hobby geweest, maar het is nu eenmaal noodzakelijk voor iedere wedstrijdvisser om te beschikken over een hele grote, of beter gezegd brede verzameling, want je komt natuurlijk allerlei verschillende vissituaties tegen.

Allemaal vragen die om hun eigen aanpak en voor de omstandigheden ideale onderlijn en haak. Het is dus zaak om dat werk zo functioneel en goed mogelijk te kunnen doen. De looptyer maakt dit alles een stuk gemakkelijker.

Hakenstekers
Iedere visser heeft automatisch veel respect voor gevangen vissen en gaat daar voorzichtig mee om. Heel belangrijk is het om een vis goed en voorzichtig te onthaken nadat hij is gevangen, ook wanneer die vis het aas iets dieper heeft geslikt.

Een goede hakensteker is een onmisbaar attribuut in iedere viskist. Met afstand de beste hakenstekers vind ik de types die het mogelijk maken om de lijn door een kleine inkeping te schuiven waarna de hakensteker altijd automatisch bij het plekje komt waar de haak in de vissenbek zit. Daarna even voorzichtig het haakje uit de bek verwijderen.

Ik zie veel vissers die de hakensteker achter hun oor drukken of op het aasplateau leggen. Mooi allemaal, maar zo ook het risico dat hij op de oever valt of, erger nog, tussen de stenen langs de oever.Ik heb zelf de steker om mijn nek hang met behulp van een oud stukje elastiek. Ik kan dat iedereen aanraden! Veilig en comfortabel!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -