Roofvissen van A tot Z: Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 12)

Roofvissen van A tot Z:

Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 12)

Door Berthil Bos

Hoe langzamer je binnendraait des te minder waterdruk er op de schoepstaart komt. Hierdoor zal de shad ook makkelijker in balans blijven, maar er zijn momenten dat het allemaal wat sneller moet, denk maar eens aan het zoeken naar de verblijfplaatsen van de rovers.

Wil je licht blijven vissen dan kan je ook vistechnisch nog het één en ander doen om de shad goed te laten lopen. Tijdens het binnenvissen kan je, met de hengel omhoog gericht, snel achter elkaar kleine tikjes geven waardoor het rubber bij ieder tikje rechtgetrokken wordt en zodoende in balans blijft zwemmen. De shad krijgt als het ware niet de kans om te ver te kantelen.

Zorg er wel voor dat het zachte en korte tikjes zijn, want als je deze tikken te hard en/of te lang doet, gaat het plastic door de versnelling wel weer om zijn as draaien. Je moet een ‘shadgevoel’ ontwikkelen en daarom is het aan te raden om met diverse loodkoppen en shads even een paar uurtjes aan dit soort wetenswaardigheden te besteden.

Ga zulke dingen aan de waterkant uitproberen en bekijk tot hoever je kunt gaan. Als je deze belangrijke balans goed in de vingers hebt kan er haast niets meer fout gaan. Anders dan bij het trollen gaat nu het rubber honderden keren per dag met een directe of zweefvlucht naar de hotspot.

Hierdoor kan het gebeuren dat de buikdreg tijdens het werpen en het neerkomen op het water scheef kan gaan zitten of naar een bepaalde kant schuift waardoor de balans weer zoek is. Juist bij het gebruik van erg lichte loodkoppen kunnen deze details grote gevolgen hebben. De relatief grote en daardoor zware dreg zal de shad naar één bepaalde kant trekken en dat willen we niet. 

Een heel eenvoudige oplossing is om een soort haakje om de dregsteel te bevestigen. Dit haakje van dun verenstaal houdt de dreg op zijn plaats en zal losschieten bij een aanbeet. Maak om het losschieten het haakje de zogenaamde weerhaak niet te groot en steek hem schuin naar achteren richting staart in de shad.


Door wat dikker materiaal te gebruiken, kan dit helpen bij de balans.


Af en toe gaat de dreg en het haakje helemaal niet los.

Hierdoor zal bij het aanslaan het geheel door de voortgaande beweging makkelijker losgaan.  Indien je het materiaal voor dit stabiliteitshaakje wat dikker neemt, kan dit extra gewicht ook nog positief werken bij de balans van het rubber.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -