Roofvissen van A tot Z: Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 11)

 Roofvissen van A tot Z:

Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 11)

Door Berthil Bos

Het lichtste loodkopgewicht dat je kan gebruiken zonder dat de grote shad gaat draaien is 10 gram, als je indien dat nodig is nog wat snelheid wilt ontwikkelen bij het binnen vissen. Bij dit relatief lage gewicht dien je wel met wat zaken rekening te houden. 

Allereerst moet de staartdreg omgewisseld worden voor een buikdreg. Door het gewicht van de dreg (maat 2/0), die je onder in de buik prikt daar waar deze overgaat naar de staartwortel, krijg je een nog betere balans en kan je zonder problemen een iets grotere snelheid van binnen draaien hanteren. Dit lijkt wat overdreven maar als je dit probeert, zal je tot de conclusie komen dat zelf het minieme gewicht van een dreg een groot verschil kan maken.

Door deze wetenschap kan je wat gaan experimenteren en bijvoorbeeld uitkomen op de volgende montage. Je monteert een eigenlijk te lichte loodkop van 7 gram op de grote shad. Dan wikkel je wat looddraad om de dreg totdat je een prachtig uitgebalanceerd geheel hebt. Het mooie van dit systeem is dat als je stopt met binnen draaien de shad min of meer horizontaal naar beneden waggelt en dat wordt erg gewaardeerd. Door de buikdreg is de haak van de loodkop in maat 6/0 voldoende als deze maar een ruime bocht heeft die ruim uit de rug van de shad steekt.


10 gr. plus buikdreg of 7 gr. plus looddraad zorgt voor de nodige balans.

Fox Rage en Spro hebben dit soort haken in hun assortiment. Nu kan het voorkomen dat door de plantengroei het bijna onmogelijk is om een extra dreg te gebruiken. Juist in de periode als het water zich opwarmt en de vis daardoor actiever wordt kan je in die situatie vaak met een enkele loodkophaak nog behoorlijk je gang gaan. Het licht voor de hand dat je nu moet kiezen voor een lange jighaak van minimaal 8/0 om missers te beperken. Omdat deze wat zwaardere haak die uit de rug steekt de balans wat in de weg zit, moet je de tien gram even vergeten en overstappen naar minimaal 15 grams loodkoppen.


Met een fleurnaald haal je het draad met stopper van boven naar onderen.


Door bij het naar binnen vissen de hengeltop hoog te houden, kan je de gehele shad toch nog tegen de oppervlakte aan vissen als dat nodig is. Ook is het mogelijk om op de plaats waar de buikdreg zou komen een loodhagel van 2 á 3 gram te plaatsen die de balans t bewaard. Er zijn verschillende manieren om dit te doen waarbij ik het volgende graag gebruik. Ik voer d.m.v. een naald een stuk draad door de shad van boven naar beneden normaliter de dreg komt.


Onderaan tegen de buik komt het contra gewicht.

Boven leg ik een knoop die een klein kraaltje op vastzet en fixeer deze met wat secondelijm zodat hij niet meer losgaat. Hierna knip ik het restje eraf en trek het aan. Het stukje draad dat onder bij de buik naar buiten komt knip ik op een twee centimeter af. Op dit lijntje kan je gemakkelijk een loodhagel zetten die je tegen het buikje drukt. Heb je hem niet nodig dan zit het draadje niemand in de weg.


Bij de shad visserij is de loodkopkeuze het belangrijkste.

Gebruik wel een sterk materiaal zoals kevlar dat bij het erop zetten en eraf halen niet te snel beschadigd. Zelf prefereer ik om zo lang mogelijk met een buikdreg te vissen, die buiten de goede balans ook voor het behoud van je shad zorgt. Bij de dril wordt de vis als deze gehaakt is aan de dreg afgedrild aan de stinger en het rubber hangt zodoende buiten de bek. 
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -