Roofvissen van A tot Z: Vissen met grote shads (deel 6)

Roofvissen van A tot Z:

Vissen met grote shads (deel 6)

Door Berthil Bos

Lijn en hengel
Een hard en glad kunstaas zal tijdens een aanbeet altijd iets doorglijden, gewoonweg omdat de bek er geen grip op heeft. Bij rubber hebben de tandjes wel die grip en zal het moeilijker zijn om de haak te zetten. Dit is dan ook één van de redenen dat je het rubber altijd met de handhengel vist.

Krijg je een aanbeet, dan moet de haak goed gezet worden. Doe je dat niet, dan zal regelmatig de shad klem in de bek blijven zitten waardoor de haak niet goed penetreert. Wil je wel met twee hengels vissen, monteer dan bijvoorbeeld een plug aan de ‘dode hengel’. Liefst een drijvende, die bij een aanbeet op de handhengel keurig naar boven komt, zodat je er geen omkijken naar hebt.

Deze hengel mag een behoorlijk soepele, parabolische actie hebben om niet teveel vis kwijt te raken. De losse dreggen van de plug en het harde materiaal zullen hierdoor de vis meestal uit zichzelf haken. Het duurt altijd even voor je de hengel uit de steun en in de hand hebt waardoor deze hengel wat vergevingsgezind moet zijn.


Bij hard kunstaas zoals de Fatso, haakt de vis vaak zichzelf.

De handhengel waaraan een lekker stuk rubber is gemonteerd, moet wel het vermogen hebben om de dreg of haak in de harde snoekenbek te trekken. Voor dit werk is een jerkbaithengel vanaf een grammetje of 80 je beste maat. Liefst een wat langere van rond de 220 cm. om ook de shad te kunnen sturen bij een mooie structuurbodem.

Ondanks het vermogen van de hengel moet deze wel gevoelig zijn om tijdens het trollen de shad te voelen kantelen. Ten eerste geeft je dat het gevoel dat je shad goed door het water loopt en ten tweede voel je dan ook direct als de shad vuil heeft opgepikt. De nieuwe Terminator Jerk &Swimbait 228 van Fox Rage is een dergelijke hengel voor dit werk.


De Terminator van Fox Rage is in combinatie met een Low profiel reel een perfecte combinatie.

Direct na de aanbeet is het raadzaam om de slip van de reel iets losser te zetten om de hengel wat vergevingsgezinder te maken, aangezien de boot nog iets doorvaart. Ikzelf heb de reel altijd bij het trollen wat losser staan en leg mijn duim op de spoel. Volgt er een aanbeet dan druk ik met deze duim de spoel vast waarna de haak gezet kan worden.

De gevlochten lijn die bijna geen rek heeft moet de krachten die vrijkomen bij een aanbeet wel aankunnen. Ook moet het een beetje in balans zijn met de stugge hengel. Je kunt beter een lijn gebruiken met een wat groter vermogen, dan dat de lijn de combinatie hengel/aanbeet niet aankan. Een trekkracht van 15 kg. is wel het minst wat je moet gebruiken.


Door de krachten bij de aanbeet en de dril moet je met een stugge hengel voorzichtig te werk gaan.

De wat dikkere lijn zal de shad met zwaardere loodkoppen niet beïnvloeden en ook diepte en de sleepafstand blijft ongeveer gelijk zoals ik eerder heb beschreven als je het niet gaat overdrijven. Tot 30/00 gaat het allemaal nog prima, maar als je toch met lichtere loopkoppen wilt vissen moet je het één en ander aanpassen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -