Roofvissen van A tot Z: Vissen met grote shads (deel 3)

Roofvissen van A tot Z:

Vissen met grote shads (deel 3)

Door Berthil Bos

Loodkoppen
Nu we wat meer weten welke shads geschikt zijn voor het trollen, kan er bij een verkeerde keuze en/of gebruik van de loodkop nog het één en ander fout gaan. Om een shad al trollend goed door het water te laten lopen is een gestroomlijnde loodkop, zoals de Darter loodkop van Spro, een must.


Gestroomlijnde loodkoppen zijn ideaal voor het trollen.

De loodkop is een niet te onderschatten onderdeel van je shadcombinatie. Persoonlijk ga ik liever het water op met één stuk rubber en verschillende loodkoppen, dan met een grote verscheidenheid aan shads en maar één loodkop. Tijdens het trollen mag de waterdruk geen invloed hebben op de loodkop en dat zie je wel bij niet gestroomlijnde soorten. Dit lijkt ver gezocht, maar in de praktijk merk je het verschil wel degelijk.


Mijn materialendoosje bevat hoofdzakelijk loodvarianten.

Een gestroomlijnde kop laat de shad ook beter flanken. Bij bijvoorbeeld een ronde, naar beneden geconcentreerde loodkop is het voor de schoepstaart veel moeilijker om dit gewicht in zijn zogenaamde rollen mee te krijgen dan bij een cilindervormig model. Een leuk praktijkvoorbeeld was een dag met vismaat Peter. Peter werpt liever de hotspots uit dan trollend over het water te gaan. Maar werpend konden we ze niet vinden dus er moest iets gebeuren.

Voor deze dag hadden we het trolmateriaal thuis gelaten, dus werd de grote shad, waar ik ook graag mee werp, omgetoverd naar een trolkunstaas. Gelukkig heb ik wel altijd een grote verscheidenheid aan loodkoppen bij mij en Peter monteerde de voor hem onbekende  gestroomlijnde Darter loodkop op het rubber. Wat mijn vismaat direct opviel was dat hij de shad veel dichter bij de boot kon vissen en het gevoel ook beter was.

Zelf gebruikte hij ronde loodkoppen en dat heeft nogal wat weerstand onderwater. Om een lang verhaal kort te maken had meneer er zo’n goed gevoel over, dat ik er helemaal uitgevist werd met een mooie snoek van 115 cm als bonus. 


De soort loodkop is afhankelijk van de omstandigheden en Peter heeft daar gebruik van gemaakt.

Het gewicht van de loodkop is afhankelijk van diverse omstandigheden. Ik zei al dat de schoepstaart verantwoordelijk is voor het flanken van de shad. Kies je nu een te lichte loodkop dan gaat dit flanken over in om de as tollen. Dit zal af en toe wel een roofvis doen toehappen, maar bij een rechte loop van de shad krijg je beduidend meer aanbeten. Ook voor het haken van de vis is het beter dat de haken recht naar boven wijzen of eventueel naar beneden.

Het licht voor de hand dat als je een grote shad vlak onder de oppervlakte wilt aanbieden, je minder lood nodig hebt dan bij een aanbieding op 4 meter. Dat dit niet altijd geldt, daar kom ik in volgend artikel op terug. Maar om het rubber op een bepaalde diepte te laten zwemmen is er een standaard gegeven waarmee je kunt bepalen welke diepte het kunstaas maximaal zal bereiken onder normale omstandigheden.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -