Roofblei: plan van aanpak zomer/winter 2005

Roofblei: plan van aanpak zomer/winter 2005

Na een eerste kennismaking met de Nederlandse roofbleien was Han van den Eertwegh, zoals zoveel sportvissers die de harde aanbeten zelf hebben mogen ondervinden, direct verkocht. Daarom ging hij in vorig seizoen nog meer gericht achter de zilveren rovers aan. Uiteindelijk bleek het een jaar van ups en downs: er werden diverse mooie vissen gevangen, maar toch waren er nog teveel dagen zonder succes. Voor het seizoen 2005 staat wederom de roofblei op het menu, zelfs als hoofdgerecht! Naar aanleiding van erg veel vragen van Total Fishinglezers over de finesses van het roofbleivissen, vroeg de redactie aan haar veelzijdige auteur Han van den Eertwegh hoe hij denkt zijn vangsten uit te breiden en de kans op mindere visdagen te reduceren tot een aanvaardbaar minimum?

Een goed begin bij het maken van een plan van aanpak voor een nieuw visjaar, is het evalueren van de stand van zaken tot nu toe. Zo heb je een uitgangspunt. Laat ik derhalve eerst eens in een paar vragen de punten op een rijtje zetten, die mijns inziens van belang zijn bij het vissen op roofblei. Hierna zal ik aangeven, hoe ik hiermee tot nu toe ben omgegaan en wat het voor een resultaat opleverde. Wat ging er goed, wat ging minder goed, wat ging helemaal mis? Tenslotte kunnen deze punten getoetst worden aan nieuw opgedane kennis uit artikelen en door het uitwisselen van ervaringen met andere sportvissers die roofblei ook op hun lijstje hebben staan en veel nieuwe zaken uitproberen zoals o.a. Eddy te Mebel en Henk Simonsz . Dit resulteert dan in een plan van aanpak voor het nieuwe seizoen. Aandachtspunten bij het vissen op roofblei
Zoals eerder aangegeven eerst een aantal punten, die van belang zijn bij het vissen op roofblei: 1) Hoe ziet een gemiddelde roofbleistek eruit?
2) Welke techniek(en) brengt roofblei op de kant (of in de boot)?
3) Aan welk aas worden roofbleien gevangen?
4) In welke tijd van het jaar kan roofblei gevangen worden?
5) Op welk tijdstip van de dag worden roofbleien actief (en dus gevangen)?
6) Wat betekent het zien van jagende roofbleien voor onze vangsten?
7) Bestaat er goed “roofblei-weer”? Dit zijn zaken die voor mij vanuit mijn ervaringen in de praktijk bezig houden. Laten we deze vragen één voor één behandelen. 1) Hoe ziet een gemiddelde roofbleistek eruit? We weten ondertussen wel dat roofbleien van stroming houden. Het kan niet hard genoeg gaan. Juist op die stekken waarvan je zou denken; daar kan geen vis zich handhaven zitten juist roofbleien! Daarom hebben we op de rivieren vrijwel uitsluitend gevist in de volle stroming bij obstakels zoals brugpeilers, stuwen enz. Hier waren regelmatig jagende roofbleien te zien, maar vaak ook was er nauwelijks activiteit. Op ons thuiswater zullen er echter ongetwijfeld meerdere stekken zijn, die de moeite waard zijn om eens onder de loep te nemen. Strekdammen, koppen van zijtakken/grindgaten, diepe buitenbochten van de rivier met harde stroming, enz. Echter niet alle wateren stromen hard en is een 100% voorwaarde om roofblei te herbergen. Ook daar zijn we nog volop mee bezig om letterlijk de waarheid boven water te krijgen.

2) Welke techniek(en) brengt roofblei op de kant (of in de boot)? Wij hebben tot dusver voornamelijk werpend gevist vanuit de boot. Hierbij werd het kunstaas richting jagende vissen, of op veelbelovende plekken zover mogelijk ingeworpen, en met hoge snelheid weer binnengedraaid. De zo gevangen vissen knalden met een gigantische ram op het aangeboden aas en zorgden voor spectaculaire runs en vrij korte, maar heftige drils. Het uitblijven van aanbeten werd afgedaan met “ze zijn er niet vandaag”, maar als je een club jagende roofbleien aan het bestoken bent met kunstaas en ook dan blijven aanbeten uit, dan ligt de oorzaak uiteraard ergens anders! Maar waar?
Wat als je “ze” niet ziet. Dieper vissen? Vaak schijnen roofbleien in rust zich een stuk dieper op te houden, en dit vergt uiteraard een heel andere aanpak; misschien wel trollen met heel ander kunstaas. Ook over de inhaalsnelheid is het laatste woord nog niet gesproken. Werd er in eerste instantie gesproken over “zo snel mogelijk”, andere sportvissers hebben ook andere ervaringen en vangen ook vissen “in normaal tempo”. Wanneer welke snelheid en waar? In al deze zaken valt nog veel te experimenteren! Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar ook met de vliegenhengel worden hele grote roofbleien gevangen. Ook een punt waar dit jaar zeker aandacht aan geschonken zal worden. 3) Aan welk aas worden roofbleien gevangen? Twee soorten kunstaas zorgden afgelopen jaar bij mij voor succes: pluggen en poppers. Enkele plugjes sprongen er duidelijk bovenuit (zie artikel “3 toppertjes voor roofblei” hier op Total Fishing). Enige variatie brachten we aan in het formaat van de pluggen: we visten met exemplaren van 2,5 tot 10 cm. Maar op sommige momenten waren de roofbleien zo bezig dat ze van gekkigheid bijna in de boot sprongen …maar niks kon hen verleiden tot een aanbeet! Uiteraard gaan we door met pluggen, maar dit jaar zullen we ons wat breder oriënteren wat betreft het beschikbare kunstaas. Ook spinners, lepels en andersoortig kunstaas zullen we eens aan de tand voelen.

‘We willen veel uitproberen’


4) In welke tijd van het jaar kan roofblei gevangen worden? In onze prille roofbleicarrière hebben we gevist van eind mei tot begin oktober. De maand juni kwam als beste uit de bus, maar uit den lande komen ook goede geluiden over de herfst, september en oktober. Ook de maand maart geeft regelmatig mooie vissen prijs. Daarnaast is er weinig bekend over roofblei vangsten in de winter; zou het niet geweldig zijn om als eerste dit geheim te ontsleutelen en kerngezonde roofbleien in superconditie te vangen in december of januari? In 2005 zullen we blijven doorvissen totdat we ze niet meer vangen. Dan zullen we gaan zoeken en proberen de vissen te volgen naar hun overwinteringsplaatsen. 5) Op welk tijdstip van de dag worden roofbleien actief (en dus gevangen)? Vaak worden de ochtend- en vooral avondschemering als beste roofblei tijdstip van de dag.Zelf kan ik er eigenlijk nog helemaal geen pijl op trekken. Ik zal dit jaar eens wat tijden noteren waarop ik de vissen vang, om te zien of er een periode bovenuit springt. Aangezien ik meestal ’s morgens vroeg (zomer) of ’s avonds na het werk vis, zal ik hierover de meeste gegevens verzamelen. Het zal niet verkeerd zijn om eens een uurtje in het schemerdonker mee te pikken. 6) Wat betekent het zien van jagende roofbleien voor onze vangsten? Als roofbleien actief jagen, zie je ze vaak met grote klappen en kolken in het oppervlak bezig. Je weet dan tenminste dat ze er zijn. Je kunt dus een stek afzoeken naar jagende vissen en hier actief op vissen. Maar ook als je niets ziet, kunnen ze er toch liggen en bijten op alles wat beweegt. Vooral dit laatste zullen we dit jaar wat meer gaan proberen; de goede stekken waar we niets zien toch helemaal afvissen. Maar ook zoeken naar nieuwe veelbelovende stekken, die op het oog geen activiteit van actieve roofblei laten zien. Natuurlijk zullen we de plekken waar de zilveren rovers jagen niet overslaan!

‘Mark met een mooie vis uit een sterk stromend watergedeelte’


7) Bestaat er goed roofblei-weer? Vorig jaar hebben we twee keer heel goed gevangen vlak voor een regen- of onweersbui. Bewolkt weer met wat wind lijkt ook goed . Maar wat dat betreft zijn er nog (te) weinig gegevens beschikbaar om daar conclusies aan te verbinden. Plan van aanpak voor 2005
Als ik bovenstaande samenvat, kom ik tot het volgende plan van aanpak voor 2005: We zijn nu in maart begonnen en pikten zo al weer een paar mooie vissen mee die trollend werden gevangen op 3 meter diepte terwijl er verder geen roofblei activiteit te bespeuren viel.. Met als uitgangspunt de stekken van vorig jaar, willen we ook wat meer gaan zwerven om zo nieuwe en andere stekken te onderzoeken. Uiteraard houden we ogen (én oren!) open om activiteit van jagende vissen te ontdekken. Ook zullen we van techniek wisselen, en bijvoorbeeld meer op diepere stukken gaan trollen om “roofbleien in rust” te vinden. Ander kunstaas, zoals spinners, lepels, rubber en exoten, krijgen ook een eerlijke kans. Zo vanaf begin juni kunnen we draad met kunstaas weer oppikken, en we zullen erachter proberen te komen welke maanden het meest succesvol zijn. Hierbij zullen we het seizoen mogelijk verlengen tot in de winter en zo hopelijk die overwinteringsplekken én de zo gewenste winterroofbleien vinden. Ik hou jullie op de hoogte en veel succes! Han van den Eertwegh Kijk voor nog meer roofblei informatie in het archief van de roofbleirubriek op Total Fishing! Nergens vindt u zoveel specifieke en gerichte informatie over deze vis bij elkaar en kunt u meedoen aan de enige unieke roofbleicompetitie met schitterende prijzen! Ook kunt u in de wekelijkse actuele vangstberichten bijhouden hoe de roofbleivangsten van uw sportvrienden op dat moment zijn!

 

‘Plan van aanpak (roofblei)seizoen 2005’


‘De eerste vis van dit seizoen werd al in maart gevangen op een rustig watergedeelte, trollend met een plugje op 3 meter water’


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofblei nu ook in Noord Friesland gevangen!
Total Fishing Import -
image description
Roofblei: de hydrodynamische Oostblokker
Total Fishing Import -
image description
Op zoek naar Roofblei….
Total Fishing Import -