Roofblei; Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Na een periode van rust is het nieuwe roofvis-seizoen  weer begonen. Voor Han van den Eertwegh betekent dit vooral roofblei-seizoen, want deze vis staat de laatste jaren bovenaan zijn lijstje van favoriete vissen.



Hoe bereidt Han zich voor op het nieuwe seizoen en hoe zien zijn plannen en ideeën eruit om met succes zijn roofbleien te vangen?

Als vaste gewoonte neem ik in de gesloten tijd elk jaar eerst mijn boot en trailer onderhanden. De boot wordt nagelopen en krijgt een grote schoonmaakbeurt van binnen en van buiten. Verbeteringen die ik afgelopen seizoen heb bedacht, worden aangeschaft of zelf in elkaar geknutseld. De motor krijgt zijn jaarlijkse beurt. Lagers en verlichting van de trailer worden gecontroleerd en indien nodig gerepareerd of vervangen.

Accu’s geïnspecteerd en eventueel nieuw gekocht. Dan enkele proefvaarten met vriendin en/of kinderen tijdens de warme meidagen als laatste test; zo ben ik er zeker van dat op de laatste zaterdag van mei niet tegen onverwachte dingen aanloop, die ik op de eerste roofvisdag van het seizoen niet kan gebruiken…

Keuze: veel vangen of minder maar grotere vissen vangen

Afgelopen jaar heb ik minder roofbleien gevangen dan het jaar daarvoor. Daarentegen waren het wel vaak grotere vissen die zich vergisten in mijn kunstaas. Na meerdere jaren belaagd te zijn door steeds meer vissers die op roofblei vissen, beginnen de vissen het spelletje echter door te krijgen en er is zeer zeker een bepaalde mate van dressuur merkbaar. Hierdoor is het noodzakelijk om elk seizoen weer met nieuwe ideeën te komen om succesvol te blijven. Ik vang liever iets minder, maar wel grotere vissen.

Door stekkeuze, techniek en soorten kunstaas heb ik daar in eerdere seizoenen ook al min of meer bewust voor gekozen. Uit de praktijk blijken op bepaalde stekken vaak veel kleine of veel minder, maar wel grotere roofblei te huizen. Hierdoor heb ik al een grove selectie gemaakt. Maak ook blijken de vissen niet meer alleen op die stekken van de eerste jaren te verblijven; er komen steeds andere plekken bij waar ze zich ophouden.

Grootte van je kunstaas

Door te experimenteren en ook door te leren van collega vissers, bleek vorig jaar al dat actie, formaat en snelheid van het te gebruiken kunstaas van grote invloed is op je vangsten. Hier wil ik komend seizoen verder op inspelen. Mijn ervaring van de afgelopen jaren is, dat in het begin van seizoen het speldaas nog zo klein is, dat het vizier van de roofbleien dan nog gericht is op grotere prooivissen. Ik begin dan ook steevast met de Rapala Long Cast Minnow van 10 cm lang en daarmee scoor ik op de eerste dagen meestal het beste.

Maar zodra het jonge broed van dit jaar zo’n 5 cm lang is, vormen deze visjes een gewilde prooi voor de roofbleien en dan pas ik me snel aan door kleiner kunstaas te gebruiken. Hierbij loop je vaak tegen het probleem aan, dat klein licht kunstaas niet zo ver te werpen is. Het vissen met sbirolino’s, zoals reeds vaker beschreven hier op Total Fishing, lijkt een goede methode om komend seizoen eens te gaan uitproberen.

Snelheid en diepte
Waarmee ik zeker ga experimenteren is de snelheid waarmee het kunstaas wordt binnengevist, en de diepte waarop dit gebeurt. Was het de afgelopen jaren eigenlijk vooral ondiep duikend kunstaas dat met een rotgang werd binnengerost, vorig seizoen zijn me de ogen wel open gegaan toen ik op mijn eigen stekken door een collega roofbleivisser die te gast was in mijn boot, helemaal naar huis werd gevist. Dieper duikend, klein kunstaas dat langzaam werd binnengevist, was die dag de sleutel tot succes, terwijl traag geviste pluggen in de dagen en jaren daarvoor nauwelijks of geen aanbeten opleverden. De roofbleien beginnen het kunstje ook door te krijgen, zo lijkt het…


Tijdstip van de dag
Ook het tijdstip van de dag lijkt verschil te maken. Een gezellig gesprek met mijn neef (ook roofbleivisser op hetzelfde water…) afgelopen week leerde me, dat volgens zijn ervaringen de ochtend- en avondschemering, en zelfs het eerste uur van het donker top zijn. Zelf heb ik ook overdag hele goede periodes meegemaakt, dus die ervaringen kan ik tot nog toe niet delen. Toch ga ik komend seizoen eens de proef op de som nemen…

Materiaal
Wat betreft materiaal ben ik er na enkele seizoenen wel uit. Als basis gebruik ik een door ons aller Co Sielhorst gebouwde stok van 2.40 m, die precies de eigenschappen heeft die ik graag zie in een hengel: parabolisch maar zeker niet slap, met genoeg body om een grote vis te drillen. Hierop een Spro Melissa 2500 met tien ponds gevlochten lijn. Voor mij hét wapen om in vrijwel alle omstandigheden roofblei te kunnen vangen. Maar nieuwe technieken vragen misschien om aangepast materiaal, dat zal komend seizoen leren.

Zoektocht
Wat altijd zal blijven, is de zoektocht naar nieuwe wateren, stekken of visgronden. Naast het vissen op mijn thuiswater maak ik elk jaar regelmatig uitstapjes naar andere rivieren. De afwisseling spreekt me aan en ook het verschil tussen de verschillende wateren, die elk weer om nieuwe technieken, aas en methodes vragen. Hier leer je veel van, wat misschien weer kan leiden tot ideeën voor op mijn thuiswater. Hierbij schuw ik ook het vissen vanaf de kant niet; mijn boot is niet heilig en als ik een goede stek beter vanaf de kant kan of mag bevissen, dan zal ik dat zeker niet laten.

Samengevat
Samengevat komt het er eigenlijk op neer, dat de nadruk komend seizoen vooral zal komen te liggen op vissen met kleiner kunstaas en bijbehorende technieken, inhaalsnelheid van het kunstaas, dieper vissen en vissen op andere tijdstippen van de dag. Ik zal jullie op de hoogte houden van de behaalde resultaten; houd hiervoor ook de wekelijkse vangstberichten op dinsdag in de gaten.


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofblei nu ook in Noord Friesland gevangen!
Total Fishing Import -
image description
Roofblei: de hydrodynamische Oostblokker
Total Fishing Import -
image description
Op zoek naar Roofblei….
Total Fishing Import -