Na een leuke kennismaking met Total Fishing roofvis team op zaterdag 22 juni in Appeltern is het idee ontstaan een aantal artikelen te schrijven over reizen met partner waar een aandeel vissen in zat. Dus geen speciaal geboekte visreis. Maar vakanties met een lokaal ontstane vis ervaring.
Rondreis Thailand binnenland deel 3
Door: Michael Mangold
Na onze eerdere ervaringen in Azië was ditmaal onze keus gevallen op Maleisië. Met de hoofdstad Kuala Lumpur als startpunt, bezochten we het grootste en oudste regenwoud van het land in Nationaal Park Taman Negara en daarna de Cameron Highlands.
Het eiland Langkawi zou voor ons het eindpunt worden. Door de zeer slechte weersomstandigheden hebben we op het allerlaatste moment onze reis omgezet naar het zuiden van Thailand en daarna zouden we onderweg bepalen wat de route zou worden.
Zoals gewoonlijk vlogen we op Bangkok en na het wennen aan het tijdverschil de warmte (in Nederland is het januari en zijn de rayonhoofden onrustig) en het toch weer bekijken van deze megastad zijn we doorgevlogen naar Krabi aan de zuidkust van Thailand.
Een cocktail in een strandtent met dit uitzicht.
Krabi is een redelijk grote havenplaats.
Er is voor de toerist weinig te beleven. In de buurt ligt de meer bekende plaats Ao Nang met mooie baaien. Eilandjes zoals Poda en Phi Phi Islands liggen in de buurt en die zijn goed te bereiken met de diverse boottaxi's.
Het strand van Ao Nang is geen aanrader door de vele rotsen in de zee. Bij laag water komen deze droog te liggen. Ao Nang heeft wel een gezellige boulevard met veel eettentjes en vertier. Er is geen tot weinig prostitutie. Wel zijn er weer de vele agenten voor de vistrips. Die standaardtripjes zijn aan ons echter niet meer besteed. Ons leek een prive-tripje met een longtailboot een leuke belevenis.
Een longtail is een houten boot met openliggend 6 cylinder motorblok.
Een 6 cylinder staafmixer.
Na wat gesprekken in gebrekkig engels met de chauffeurs van de groene boottaxi's was het advies te gaan met de Nr 39. Te herkennen aan het nummer op z'n shirt. Voor omgerekend €60,00 konden we de hele dag mee met de wat oudere man. Hij bleek zelf gelukkig ook een visser en kwam aanvaren met een boothengel, ABU reel en made in China kunstaas.
Tijdens het wachten op Nr 39 werd m'n assortimentsdoos met pilkers, poppers, twisters, pluggen en zeebaarslepels door de andere mannen vol bewondering bekeken. Na het bewonderen van de snoekfoto's op m'n telefoon werd snel de vergelijking gemaakt met de barracuda. Big Fish!
Vissers spreken dezelfde taal, geweldig moment!!
Na het inladen van mijn Spro Globetrotter reishengels en de andere spullen werd de motor van de longtail gestart.
Er kwam toch nog genoeg vermogen vrij via dat kleine schroefje. Al trollend voeren we richting het eerste eiland.
Aanbeten bleven uit maar het gevoel was heerlijk. Staand naast m'n Thaise medevisser was mijn dag gemaakt.
Aangekomen tussen paar eilanden ging het anker uit. Hij bleek inktvis mee te hebben en verticalen met inktvis was zijn advies.
Wij visten met de hengels en hij gebruikte een handlijn op een klosje. De groupers en snappers beten gretig. Soms klein, soms van leuk formaat.
Mijn afspraak met hem was. "You eat the fish we catch". Nou daar was hij wel voor in. Maar ondanks deze afspraak gingen veel kleine vissen tóch terug.
Respect voor de man die waarschijnlijk flink moeite moest doen zijn gezin aan het eten te houden.
We spotten jagende tonijn, maar konden er niet eentje vangen. Wel ving ik al trollend een mooie geep op een zeebaarslepel die diende als gewicht aan het verenpaternoster.
Het maaltje vis voor de familie.
Het maaltje vis voor de familie van de schipper
Lunch hebben we genuttigd op Poda Island. Bounty zoals bounty moest zijn: kraakhelder water, spierwit zand en vissen in overvloed. Maar het was een natuurreservaat, dus: No Fishing!
Een restant brood, banaan of rijst in het water gooien leverde een spektakel op met visjes in allerlei soorten en kleuren. Op wat afstand werden ze bekeken door grote groupers en andere onbekende vissen met lange vinnen. Nét te schuw om de kleine vissen aan te vallen tussen al die mensen.
Bounty….
Na de lunch vingen we weer groupers en snappers. Halverwege de middag was voor ons de dag ten einde. De warmte en zon hadden hun uitwerking gehad, we waren moe. De fooi voor deze fijne dag had mister 39 meer dan verdiend. We waren ook nog precies op tijd terug voor het happy hour en namen een tropische cocktail in de zwemmersbar. Het is tenslotte vakantie.
Maleisie Langkawi, ook hier is vakantie geen straf!
Na Krabi reisden we door naar Maleisië, het eiland Langkawi om precies te zijn. Ons onderkomen was een houten huisje aan het strand voor een zeer schappelijk tarief. En ontbijten deden we in een leuke tent in de hoofdstraat, bij een gezellige hippy-Maleisiër. Er hing een bord aan wand: fishing info here.
De man bleek fanatiek visser en verhuurde zijn boot inclusief zichzelf voor vistochten langs de kust. Na het bekijken van de visfoto's op onze telefoons was er een leuke klik.
Van samen vissen kwam echter niks door teveel wind, de getijden en onze beperkte tijd op Langkawi. Op zijn advies heb ik gevist vanaf het strand nabij een monding van een rivier. Ik kreeg wat inktvis van hem mee en met een grijns zei hij: 'Doe je best'! Na wat kleinere snappertjes volgde een toch wat betere aanbeet. Een grappige agressief uitziende meerval had zich vergrepen aan het aas. Het beetpakken viel tegen en zijn rugvin, inclusief stekel, zat direct in mijn handpalm. Toch een leuke vangst op een mooie locatie.
Inktvis kon hij niet voorbij laten gaan.
Het was opnieuw een geweldige rondreis door een exotische bestemming met tussendoor een paar nieuwe viservaringen.
Het symbool van Langkawi, de adelaar.
Voor vragen of informatie over Thailand, Maleisië, locaties, contactgegevens neem contact op met de redactie van Total Fishing
.