Robert de Groot goes bagging

klik om hengelsporthuis.com te bezoeken
 
Het specialistische magazine voor de wedstrijdvisser en witvisspecialist Witvis Totaal volgt niet alleen alle nieuwste ontwikkelingen op de voet, maar loopt ook graag voorop als het gaat om de introductie van nieuwe vismethoden en -technieken. Zo speelde het magazine een voortrekkersrol bij het opzetten en promoten van de vijvervisserij op karper.

Nu het vissen op dergelijke ‘commercial fisheries’ in rap tempo aan populariteit wint, komen er vanuit Engeland voortdurend ook nieuwe technieken overwaaien om de vaak extra lepe vijverkarpers op het verkeerde been (of eigenlijk: de verkeerde vinnen!) te zetten. Ook het vissen met de bagging waggler is z’n techniek en speciaal voor de bezoekers van Total Fishing biedt Witvis Totaal dit opnieuw baanbrekende artikel van Ton Ruys als preview aan.

Introductie van de bagging waggler : Robert de Groot goes bagging…

Door Ton Ruijs

De bagging waggler ontstond in het Verenigd Koninkrijk. Deze populaire en spectaculaire dobbertechniek is daar erg succesvol in wedstrijden op betaalvijvers met karper. Dat deze manier van vissen ook in Nederland succesvol is, bewijst Robert de Groot. Ton Ruijs keek over zijn schouder mee.

Bij een eerste aanblik doet de bagging waggler nog het meeste denken aan een fors model snoekdobber. Deze ‘drijvende voerkorf’ bestaat dan ook voor het grootste deel uit een balsa drijflichaam zoals je dat ‘vroeger’ zag in drijvers voor de snoekvisserij met levend aas.


Een uitdagende en attractieve visserij.

Onder het drijflichaam is een voerveer bevestigd die is verzwaard. Om deze voerveer kneed je een mix van method-voer en micropellets. Nog niet alle hengelsportwinkels hebben de bagging waggler reeds voorradig. Robert de Groot vist met een serie wagglers van het merk Ringers, dat in het assortiment van een aantal gespecialiseerde zaken is opgenomen.

Materiaal
Robert vist de bagging waggler met een lichte, 3,60 meter lange karperhengel van Drennan. Hij schroeft hierop een Shimano molen van 5000-formaat, met daarop een Technium 25/00 lijn. Het vissen met de bagging waggler is uiterst eenvoudig. Van fijn materiaal is hier geen sprake. Het totale werpgewicht van de bagging waggler inclusief voer, kan immers oplopen tot wel 100 gram. In de UK wordt op afstanden tot wel zeventig meter gevist. In Nederland is er slechts een klein aantal karpervijvers waarop je deze techniek kunt toepassen. Op die vijvers vis je tot maximaal 40 meter uit de kant.

Robert gebruikt op een dag gemiddeld vier kilo Ringers Micro Method-Mix. Dit method-voer is standaard al voorzien van micropellets en werkt goed om de vis aan het azen te houden. De mix moet in diverse fasen worden aangemaakt met water, zodat het zich goed laat kneden rondom de bagging waggler en flinke wolken verspreidt in het water. Robert vindt dat de mix de ideale werking heeft als hij het iets vochtiger maakt dan regulier feeder-voer.



Met een Korda anti tangle-sleeve bevestigt Robert de bagging waggler direct op de hoofdlijn. In de sleeve klemt hij een wartel waaraan hij de onderlijn van 25/00 Antares Silk Shock knoopt. De bagging waggler zit over de sleeve geschoven. Robert gebruikt een Guru QM1 haak nummer 12. Zijn aas (8 mm boilie) bevestigt hij met een bait-pin, die hij zelf maakt van een haak waarvan hij de haakbocht afknipt.

De eerste vissen
De lengte van de onderlijn is afhankelijk van de diepte vanwaar de vis het voer tegemoet komt. Een goede begindiepte is ongeveer één meter. Robert gebruikt een lijnclip, omdat hij het belangrijk vindt steeds in hetzelfde gebied te vissen. Om een buffer te creëren voor de gehaakte vis, vangt hij de worp op met de hengel schuin achterwaarts.

Zodoende kan hij een paar slagen lijn binnenhalen, terwijl de bagging waggler op dezelfde plaats blijft liggen. Deze extra lijn is hard nodig als de karper bij een aanbeet door de slip giert. Het laten zinken van de lijn is niet nodig en zelfs niet wenselijk bij het vissen met de bagging waggler. Als je de lijn onderduwt door bijvoorbeeld wat slagen in te draaien met de hengeltop onder water, trek je de bagging waggler van zijn plaats.


Starten op 40 meter.

Dat is nou precies wat je niet wilt. Zelfs bij zijwind is het nadelige effect van een drijvende lijn minimaal, omdat je met intervallen van een minuut binnenhaalt en weer inwerpt. Robert start op een afstand van 40 meter. Hij knijpt de mix zorgvuldig om de bagging waggler, niet te vast en niet te los. Een vuistregel is dat het voer binnen de minuut moet zijn opgelost. De eerste worpen lokken de vis naar de oppervlakte.

Na een half uurtje intensief werpen begint de stek werkelijk te bruisen. Robert krijgt echter nog steeds geen enkele aanbeet. Hij denkt dat de vis op de stek net iets onder het haakaas zwemt. Na het verlengen van zijn onderlijn krijgt hij bij de eerste worp een knal op de bagging waggler. Door de opwaartse druk van het drijflichaam haakt de vis zichzelf, zodat de eerste schubkarper kan worden geland.

Na iedere inworp geeft Robert na een paar tellen kleine rukjes aan de hengel. Hij verplaatst de bagging waggler daarmee niet, maar veroorzaakt trillingen die het lossen van de mix versnellen. Zo hangt er voortdurend een verse wolk lokvoer in het water. De karpers reageren hierop door enthousiast te azen. Eenmaal op gang vangt Robert de ene vis na de andere.


Een goede aanvulling op bestaande technieken…

De aanbeten zijn zeer spectaculair en snoeihard. De techniek is inderdaad -eenvoudig en erg effectief. Maar bovenal is het een erg leuke manier van vissen. Robert vist al jaren in -Nederland en het -Verenigd Koninkrijk met de bagging waggler. Hij is van mening dat er de komende jaren steeds meer wateren in Nederland zullen worden geopend, waar deze techniek kan worden toegepast. Witvis Totaal is blij dat onze lezers nu al even kennis hebben kunnen maken met deze spectaculaire en voor Nederland nieuwe techniek.



Met dank aan Bert van Bilsen van karpervijver de Vossekuil bij Son & Breugel en natuurlijk aan Robert voor zijn openhartigheid.

Ton Ruijs

Bovenstaand artikel is één van de zeer interessante artikelen die zijn terug te vinden in het binnenkort verschijnende nieuwe nummer van Witvis Totaal. Uitgave no. 57 van dit magazine is vanaf 11 augustus a.s. voor  € 6,60 te koop in de beter gesorteerde hengelsportzaak, boekhandel en kiosk.
 

                                      

Voor meer informatie over o.a. een zeer aantrekkelijke abonnementsaanbieding op dit specialistische magazine zie www.hengelsporthuis.com 

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -