Rivier in het vizier 42

Rivier in het vizier 42

door Yvo Bindels

1 juni 2007
We hebben niet veel vistijd vandaag. In de avonduurtjes snel enkele hotspots afvissen. Ons plan staat vast. Anderhalf uur op snoek en daarna in de schemering gericht op grote snoekbaars. Voorgaande jaren bleek de avondvisserij in juni zeer succesvol. We hebben er dan ook alle vertrouwen in.

Sando is na het werk direct vertrokken. Ik heb beloofd voor avondeten te zorgen. Het gereedmaken van de boot gaat als een geoliede machine. Zonder woorden. Ieder z’n taak. De donkere lucht begint te kraken. Enkele dikke druppels plonsen in het water. Wijselijk blijven we nabij de veilige auto. Volgens de buienradar zou het moeten langstrekken. We wachten geduldig en nuttigen het rijkelijk belegde stokbrood gezond. Appelflappen als toetje.

Het slechte weer trekt gelukkig snel voorbij. We zijn alleen op het water. Direct door naar onze hotspots! Daar gaan vier stukken snoekkunstaas overboord. Een roodgele bulldawg, een flankende Jake, een rammelende roodwitte Screaming Devil en een good old Super Shadrap. Genoeg keus lijkt ons! We bevissen het taluud van twee naar vijf meter in verschillende waterlagen af zonder dat er iets gebeurd. Toch is er genoeg activiteit op het scherm te zien. Nogmaals eroverheen dan maar.


Familie zwaan snorkelend

Op de dieptemeter zie ik achter een wolkje enkele middelgrote strepen vlak boven de bodem. Schooltje grote baars misschien. Op de terugweg trek ik een butcher over de stek. Ja hoor, direct raak. Even denk ik aan baars, maar daar is de vis te wild voor. Een snoekje heeft zich op het plugje gestort. Hoe kleiner de snoeken, hoe lastiger hanteerbaar. Zo veel mogelijk in het water eraf! Ook deze rover mag in z’n element blijven. Een onthaaktang met genoeg lengte maakt de klus stukken eenvoudiger.

Familie zwaan doet zich tegoed aan de onderwater vegetatie. De donzige kleintjes mogen van hun ouders van de omhooggetrokken slierten meepikken. Zwanen met jongen kunnen wel eens fel zijn. Toch mogen we dichtbij voor een plaatje. Dat beiden ouders tegelijk snorkelen is een teken dat we vertrouwd worden. We genieten even van dit vredige tafereel en gaan vol gas naar stek twee. Nou ja, in hoeverre kun je bij vier pk van vol gas spreken? Een eindje tuffen klinkt gewoon wat minder.

Het is een prachtig stukje natuur. Kraakhelder water volop waterplanten. Omringd door hoge bomen die over het water hangen. Op andere plaatsen gele lis. De mooie felgeel gekrulde bloemen geven de oever een extra tint. Wat hebben we toch een mooi roofvisland met ongelofelijk veel variatie! De motor mag uit. Op de wind driften we langzaam verder. De toppies schaatsen over het groen. Het blijft lang rustig. We staan op de houten bankjes om optimaal te kunnen jerken.


Felgeel gekrulde bloemen

Sando is gelukkig ook de charme van deze visserij gaan inzien. Daar! Een snoekje mist een meter voor de boot zijn kunstaas. Even later weer een misser. Bij mij is het wel raak. Veraf kondigde een kolk de aanbeet al aan. Het is een baars. Niet veel sport aan dit materiaal. Toch is het een veertiger. Ziet er gaaf uit met de toppie in z’n bek. Ik laat de vis even in het water en graai naar m’n camera. Kopschuddend maakt de vis handig gebruik van de slappe lijn. Wilde duidelijk niet op de foto.

De schemering treedt in. Tijd voor plan B. Een grote zander van één van de mosselbanken! Het is er vijf meter diep, de bodem is er keihard en hangers horen er bij. Een klusje voor dieplopende pluggen. Pluggen die schuin door het water lopen en met de schoep de bodem aantikken voorkomen onnodig veel hangers. De Deep Thunderstick geeft daarbij ook nog eens een goed signaal aan de hengel af en is hierdoor één van onze favorieten voor deze visserij. De nieuwe Deep Taildancer van Rapala is er ook uitermate geschikt voor.

We slepen alleen stroomopwaarts. De pluggen gaan een flink stuk achter de boot. Dan een stukje gas geven totdat ze op de bodem zijn. In de schemering geloof ik wel in felle kleuren. We hebben er dan ook beiden een giftig gekleurd geval aanhangen. Tik, tik, de plug loopt met regelmaat tegen de bodem. Door de 2.70 meter lange hengels kunnen we goed reageren op het bodemverloop. Bij ondiepere stukjes gaan de hengels hoog de lucht in. Flinke stompen op m’n hengeltop! “Ja, is er één!”. Prachtige snoekbaars. Komt snel naar de boot, maar begint daar pas woest te worden. We vragen ons steeds af waar de kleinere snoekbaarzen zitten, want alle vissen die we hier vangen zijn flink boven de halve meter. Of zou de soort visserij de maat vissen selecteren? Erg vinden we het zeker niet!


Plan B geslaagd

De drift erna levert niks op. Terwijl we onze pluggen binnendraaien krijgt Sando een stevig knal erop. Wat was dat?! En weer! Deze keer hangt de vis. Gaat flink tekeer en neemt enkele krachtige runs. Een snoek, en een mooie ook. De rover moet het kunstaas in hoge snelheid gegrepen hebben. Sando is er dik tevreden mee. Tijdens de volgende drift bij mij exact hetzelfde. Terwijl ik het kunstaas in hoog tempo binnen draaide, knalt er vlak voor de boot ene stevige rover op. Als de vis aan het oppervlak komt, kijk in recht in het muil van een grote snoekbaars. Dikke vis ook. Met de kieuwgreep pak ik de rover stevig beet. Duidelijk de bonus van vandaag.

Al snel wordt het te donker om zonder licht verder te vissen. Jammer want er was volop actie het laatste half uur. We zijn het er beiden over eens dat we op zoek gaan naar een geschikte verlichting, zodat we volgende keer langer kunnen genieten van de prachtige avondvisserij.


Sando is er dik tevreden mee


ANDEREN LAZEN OOK