Rivier in het Vizier 171

Rivier in het Vizier 171

Door Yvo Bindels

6 februari 2010
Als we de haven binnenrijden kijken we vreemd op. Dat hadden we niet verwacht! Een glimmende laag ijs bedekt het water. En nu? Na een inspectie blijkt de dikte reuze mee te vallen. Minder dan een halve centimeter. Erin met die handel.

Het ijs is gelukkig maar dun en we varen er probleemloos doorheen. Het maakt wel een ontzettende herrie. Het kraken wordt versterkt door de boten die als klankkast fungeren. Het lijkt wel of we de hele haven afbreken. Een enorme groep aalscholvers vlucht het luchtruim in. Het zijn er misschien wel tweehonderd. Op de grote plas drijven enkele plakkaten ijs. We kunnen er omheen varen. Het zonnetje schijnt al uitbundig.


Dun laagje ijs

Er zitten veel watervogels op de plas. In de verte zie ik een tafeleend, een grote zaagbek en een grote mantelmeeuw. Krijg ze op een enkele foto, maar zijn wel ver weg. Het valt op dat de plas erg troebel is. De hoge waterstand van de rivier is flink doorgeslagen. We zoeken de rivier zelf even op. Die stroomt enorm hard. Meer dan 800 kuub per seconde. In de hoofdstroom vissen is absoluut onmogelijk. Het water is extreem troebel en vol drijfvuil.


Zaagbek(mannetje), tafeleend en grote mantelmeeuw

We bevissen de grens van het stromende en stilstaande water met dieplopende pluggen en met grote shads. Om de minuut kunnen we de troep uit de lijnen pluizen. Regelmatig pikken we ook plastic op. Ook de motorschroef loopt vast in een plastic lint. Vlak erna hangen we beiden tegelijk vast. Het valt niet mee de boot boven de plek te houden en te kunstaasredderen. Sando’s favoriete Devil wordt gelukkig gered. Mijn Bomber 25a wordt geofferd.

De ongemakken van deze visserij gaan als snel ten koste van de ontspanning en dat is nou net onze bedoeling. Dan de grote plas op en meters maken dan maar. Twee andere vissers besluiten ons maar te volgen. We zoeken enkele diepe stekken op die grenzen aan grote ondiepe platen. Stekken die de komende weken bevolkt zullen worden. We spreiden onze kansen en vissen met klein gerei aan de handhengel en groot spul aan de steunhengel.


Ergens moet een magneet aan boord zitten

De Pikefighter, Buldawg, Bomber 24a en een kleine Taildancer maken enkele kilometers zo, maar blijven onaangeroerd. Er moet toch eens ergens iets bijten? Niet dus. enkele uren vliegen voorbij. Met de Bomber pik ik een vuiltje op. De trilling die de hengel doorgeeft is net iets minder. Met een harde ruk wil ik het vuiltje eraf slaan, maar sla vast. Het zwemt! Moet wel gehaakt zijn. Een grote brasem is in de rugvin gehaakt en geeft best goed tegengas.

Sando schiet te hulp en weet de vis buitenbord vliegensvlug te onthaken. Tijd voor de middagpauze. Vlam aan en de pan erop. De kippenvleugeltjes smaken aan het water altijd bijzonder lekker! De zon voelt heerlijk. Na de pauze gaan we werpend aan de slag. vissen met middelgrote shads een scherp talud af. Ook hier nul-komma-nul reactie. De kaken van de rovers blijven stijf op elkaar.

Dan nog maar eens de rivier opzoeken. Op anderhalve meter waterdiepte slepen we strak langs de oever. Onze rammelaars ketsen regelmatig tegen de keien aan. Scherp vissen om niet continue vast te raken is noodzakelijk. Uiteraard alleen een handhengel. Sando stuurt de boot vlak langs de overhangende struiken. Een enkele aanbeet is ons doel. Van zo’n kapitale snoekbaars met dikke pens. Ook het dromen over mooie vissen helpt niet.


Rammelen tegen de keien

Het laatste uurtje maken we vol op een plas. Vier kleine plugjes overboord en ondiep op grove baars proberen. Ondanks dat we niks vangen hebben we lol in de boot. Enkele knobbelzwanen gaan vlak bij ons landen. Ik graai het fototoestel snel uit m’n tas en probeer ze te fotograferen. Hun grote zwemvliezen splijten het wateroppervlak. Wat zijn ze toch elegant! De landingsfoto is jammer genoeg niet gelukt.

Als ook de baarzen niet meewerken geven we het op. Geen enkele aanbeet vandaag. Kan d’r niet meer van maken. Toch hebben we ons best gedaan en zijn lekker buiten geweest. De betere tijden laten waarschijnlijk even op zich wachten want er is opnieuw een vorstperiode aangekondigd. Het is echt winter deze winter.


Elegantie

 

ANDEREN LAZEN OOK