Door Léon Derksen
Fox Arma Point haken kregen mijn aandacht op het moment dat ik naarstig op zoek was naar een alternatief om een onacceptabel percentage lossers terug te dringen. In deze zoektocht heb ik haken van diverse merken in verschillende modellen uitgeprobeerd.
Op dat moment viste ik op een water met een aanzienlijk deel spiegelkarpers. Opvallend hierbij was dat vooral de spiegelkarpers nogal eens van de haak rolden. Dit wist ik zo zeker omdat met regelmaat de vissen kort onder de kant losschoten en zodoende herkend konden worden. Dit gebeurde vooral na een wat langere dril doordat op grotere afstand gevist werd. Bovendien was van de vissen die wel werden geland het aandeel schubkarpers groot.
Na zonder resultaat met verschillende loodgewichten te hebben geëxperimenteerd ben ik van haak gaan wisselen. Het kiezen van kleinere maten gaf niet het gewenste resultaat. Vervolgens ben ik de haken steeds een stapje groter gaan kiezen. Voor mijn gevoel druiste dit tegen alle principes in en was ik behoorlijk sceptisch. Uiteindelijk bleken de Arma Point haken voor mij het beste alternatief. Ik hoopte met de ‘non-reflective coating’ toch nog iets van een subtiele haakpresentatie te behouden. Belangrijker nog is echter dat deze haken vlijmscherp zijn en hierdoor voor een goede inhaking zorgen.
Het model dat ik in eerste instantie ben gaan gebruiken is de SSSP, met een korte steel en rechte punt, afhankelijk van het aas in de maten 4 of 5. De aanbeten namen niet af, de lossers wel. Zelfs zodanig dat er slechts bij uitzondering nog een vis verspeeld werd. Overtuigender kon haast niet, wat deze haak momenteel tot mijn favoriete model heeft gemaakt. Ik gebruik de Arma Point haken inmiddels in meerdere modellen en ook in de kleinere maten.
Wel moet ik hierbij vermelden dat de haakpunt kwetsbaar is, een lange dunne punt prikt zeer goed en snel, maar heeft als keerzijde dat deze wat sneller zal beschadigen. Regelmatige controle is dan ook zeker aan te bevelen. Gezien alle voordelen die deze haken bieden heb ik het regelmatig vernieuwen van de haak er echter graag voor over. Bij het bevissen van bijvoorbeeld rivieren kan eventueel gekozen worden voor het SSBP of SR model. Deze hebben een naar binnen staande punt welke minder snel beschadigt op een bodem met veel stenen.
In de meeste gevallen is een simpele, met Coretex geknoopte coated hooklink montage nog steeds uiterst effectief. Op de foto’s is te zien hoe met de juiste materialen op eenvoudige wijze een dergelijke rig te maken is. Uitgangspunt is een ongeveer 20 cm lange rig met een hair van 3 cm, geschikt voor het vissen van een 20 mm boilie.
Ik begin met een stukje Coretex 25 lb van 34 cm om uiteindelijk een 20 cm lange rig te knopen. Coretex is verkrijgbaar in de kleuren ‘wier’groen, ‘modder’bruin, ‘slib’zwart en ‘zand’geel. De coating van de Coretex verwijder ik over een lengte van 13,5 cm door deze tussen de nagels te klemmen en af te strippen. Het soepele deel wat ontstaat dient als hair en boven de haak ter verbetering van de inhaking.
Vervolgens maak ik een lusje aan het soepele uiteinde. Dit lusje dient ter bevestiging van de boiliestopper.
Met een no-knot knoop is de lengte van de hair goed te bepalen. In dit geval hanteer ik een hairlengte van 3 cm. Voor deze rig maak ik gebruik van de Fox Arma point SSSP size 6, welke zich goed laat vissen met een 20 mm boilie.
Om de haak bij het opzuigen van het aas goed te laten volgen gebruik ik een ringetje waaraan ik de hair met een enkele knoop bevestig. Door slechts een enkele knoop te gebruiken kan (en zal) het ringetje na de inhaking opschuiven waardoor de hair verlengd wordt. Hierdoor kan het aas op de hair verder van de haak bewegen wat ik als voordeel zie. Het ringetje kan vervolgens weer op de juiste plek geschoven worden.
Voor dat ik de wartel monteer schuif ik nog een stukje Rig Shrink tube met een diamater van 1.2 mm over de haak. Deze krimpkous is in een groene en transparante uitvoering te verkrijgen.
Op de foto is te zien dat ik de onderlijn twee keer door de wartel haal.
Om de lengte van de uiteindelijke rig constant te houden dient het deel wat doorgehaald wordt telkens van eenzelfde lengte te zijn. Op de foto is mijn favoriete knoop te zien.
Voor de zekerheid leg ik altijd nog een extra knoopje in het stukje wat overblijft. Deze laat ik bewust wat langer.
Als laatste houd ik de krimpkous in kokend water of in de stoom van een fluitketel. De Shrink Tube krimpt door verhitting en kan zolang het nog heet is gevormd kunnen worden. Na afkoeling zal de vorm die we de krimpkous geven behouden blijven. Een iets gebogen vorm verbetert het draai effect van de haak. Ook de onderlijn zelf verwarm ik kort om eventuele bochten eruit te halen. Na het strekken en afkoelen zal de onderlijn mooi strak en recht zijn.
Zoals gezegd is de lengte van de hair lang genoeg om in combinatie met een 20 mm boilie te gebruiken. Of zoals in dit geval een boilie in de vorm van een dumbell.
Een flinke spiegelkarper welke perfect gehaakt was. Door voor een goede inhaking te zorgen is niet alleen een vis zeker te landen maar zal de haak bovendien de vis niet beschadigen.
Al met al een eenvoudige rig, maar zeer doeltreffend.
Léon Derksen