Replicant Pro Jointed
Door Berthil Bos
Wie kent de Replicant van Fox niet als je een gepassioneerde roofvisser bent. Dit inmiddels bij de klassiekers onder de kunstaasjes behorende rubber, ving en vangt nog steeds als de beste, als de omstandigheden hierom vragen. Zoals de naam al zegt gaat het hier om een natuurgetrouwe nabootsing van diverse vissoorten aangevuld met wat afwijkende kleuren en print.
Dit rubber is voorgelood en heeft een schoepstaart die veel water pakt. Door het gewicht van ongeveer 140 gram kan je er diverse vistechnieken mee uitvoeren waarbij het werpen mij persoonlijk het beste bekoort.
De Replicant waar het allemaal mee begon.
Deze 'oldtimer' wordt inmiddels niet meer gemaakt, maar de roofvisafdeling van Fox die de naam Fox Rage draagt heeft er voor gezorgd dat er opvolgers zijn gekomen. Met één van deze opvolgers heb ik inmiddels de nodige ervaring opgedaan, die ik graag met jullie wil delen.
Het gaat hierom de Replicant Pro Jointed. Deze rubberen Swimbaits zijn weer voorzien van mooie natuurlijke visprinten, maar ook de Fire Tiger ontbreekt niet. Het is een behoorlijke jongen geworden van 23 centimeter en een gewicht van 150 gram.
Door dit gewicht kan je ook met deze uitvoering weer verschillende technieken uitoefenen, zoals trollen, backtrollen en werpen. Door het uiterst flexibele achterlijf krijgt hij bij het trollen en backtrollen een uiterst subtiele beweging en kan hij ook bij een laag tempo genoeg trillingen afgeven.
Met af en toe een tik flankt ook het lijf, waardoor hij nog attractiever wordt. Dit is ook de reden waarom ik ook deze Replicant graag werpend mag presenteren. Bij het werpend vissen kan je het kunstaas zo lekker naar je hand zetten en er alles uithalen wat er in zit.
Door de 150 gram heb je wel een behoorlijke hengel nodig die dit werpgewicht aan kan. Buiten het werpgewicht moet je ook de haak nog kunnen zetten, wat met rubber altijd wat extra kracht nodig heeft, omdat de tanden vaak in dit rubber blijven steken en daardoor niet door de bek glijdt.
Fox Rage heeft ook hier een oplossing voor in de vorm van een power hengel met de naam 'Terminator' Jerk & Swimbait. Deze krachtige maar toch erg gevoelige hengel, kan dit varkentje of moet ik zeggen deze Replicant wel wassen. De hengel is erg licht in gewicht, waardoor je zonder spierpijn de gehele dag kan werpen.
De Replicant PJ met twee stingers.
Terug naar de Replicant Pro Jointed. Zoals ook de 'oude' Replicant is deze voorzien van een enkele rughaak en aan de buik een dreg. De dreg aan de buik heb ik direct vervangen door een stinger (staaldraad met dreg), om deze iets meer naar achteren te brengen omdat deze dan op dezelfde hoogte zit als de enkele haak.
Het voordeel van een stinger is dat, vooral bij zwaarder kunstaas, deze het uitschudden van het rubber kan voorkomen en de levensduur van het rubber kan vergroten, omdat het aasje buiten de bek komt te hangen. Ook kan je de enkele haak vervangen door een korte stinger, maar dat laat ik aan jullie over.
Eén van de vissen die zich ondiep aan de Replicant PJ vergrepen.
Ondanks het grote gewicht kan je dit rubber ondiep vissen als dat nodig is door de hengeltop hoger te houden. Direct bij watercontact gaan binnen draaien en je zult zien dat ook ondieptes goed te bevissen zijn. In de praktijk kan dit leuke momenten geven.
Tijdens een visdag waren we dieptes aan het afvissen van ongeveer drie meter onder aan het eerste talud. We hadden verwacht dat daar wel een paar 'mosruggen' zouden liggen. Maar wat je verwacht hoeft nog niet uit te komen. Het zonnetje scheen heerlijk op de oever met grote stenen waar ongeveer één meter water stond.
Weer kwam er een gedachte boven van, als ik snoek was dan…. De Replicant die ik ook op drie meter dicht bij de bodem zwemles had gegeven, ging nu richting peuterbadje van één meter diepte. Lekker dicht tegen de kant werpen en dan met een serie tikken terug vissen deed onze gedachte nu wel uitkomen.
Een aantal mooie vissen werden voor even aan het water onttrokken, waarbij de stinger perfect zijn werk deed. Door de, zeg maar schijfjes in het tweede gedeelte van het lichaam, kan je de Replicant PJ ook uiterst subtiel vissen, wat straks in het koude seizoen erg interessant is.
De Micro is het nieuwste kindje van de familie Replicant.
Buiten de bovengenoemde Replicant zijn er ook nog de 'gewone' schoepstaart varianten in vier verschillende maten. Voor degene die geen spierballen wil kweken is er de nieuwste Micro Replicant met schoepstaart, die echt het tegenovergestelde van zijn broer van 23 centimeter Micro Replicant is. Met zijn 7,5 centimeter en 11 gram iets wat de rovers nog niet vaak hebben gezien.
Succes,
Berthil.