Pvc-markers
Door Herman Schuurman
Heb je dat ook wel eens: ben je net een karper aan het drillen, zit je marker aan de lijn. Het overkomt je vaak bij een marker waarvan drijver en gewicht met een lijn verbonden zijn. Als je geluk hebt vang je de karper. Maar het kan ook gebeuren dat het gewicht van de marker ergens vastraakt zodat je de karper verspeelt. Als je dubbel pech hebt, raakt de marker met de karper ook nog eens verward met je andere hengel(s).
Zonde om zo’n vis te verspelen.
In beide gevallen ben je je stek kwijt, en de bedoeling van een marker is juist dat je de stek weer gemakkelijk terug kan vinden. Nu kun je midden in de nacht je stek weer zoeken, en het was juist een goeie stek want je hebt er net beet gehad.Hier ben ik een paar keer goed ziek van geweest. Ik dacht, dit moet anders. De oplossing is even simpel als doeltreffend. Een pvc-buis 3/4 dik (dikke elektrabuis) en iets langer dan de waterdiepte. Hier stop je van boven en onder een kurk in. Aan de onderkant boor je een gat, hier moet je door middel van een stukje nylon een gewicht monteren (een steen of stuk lood). De marker zal nu als een dobber in het water staan.
De markers staan er als reuzendobbers keurig bij. Als een karper nu om de marker zwemt zal deze als een rietje opzij gaan. Omdat het water niet overal even diep is en je niet een marker van bijvoorbeeld 4 meter kan vervoeren moet je hem kunnen inkorten of verlengen. Wat wil nu het toeval? Een buis van 5/8 (dunne elektrabuis) past precies in een 3/4 buis! Een mooie lengte voor de standaardbuis is 2 meter. Hierin lijm je een klein stukje (40 cm) 5/8 buis.
Aan de voet een stuk lood of steen. De buizen even inknijpen en klaar is Kees Je laat dit ongeveer 20 cm uitsteken. Vervolgens kun je hier losse opzetstukken schuiven. Door de dunne buis een paar keer in te knijpen met een tang blijven de delen goed in elkaar zitten. Door een stukje reflectietape om de top te plakken is de marker ook ‘s nachts goed terug te vinden. Een goed gevoel!